HomeSocialEducatie

Taina ţesutului la război, descoperită la Școala Gherăeşti

atelier2În cadrul proiectului „Meşteşuguri locale – artă, îndemânare şi tradiţii”, copiii realizează ţesături tradiţionale. Elevii deprind arta teşutului de la meşterul popular Maria Bereşoae, o mare iubitoare a tradiţiilor populare.

Școala Gimnazială din localitatea Gherăeşti a deschis, în incinta şcolii, un atelier meşteşugăresc. Proiectul vizează păstrarea, dezvoltarea şi promovarea tradiţiilor locale şi a fost pus pe hârtie în anul 2013, la începutul anului şcolar, cu sprijinul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ. În câteva luni, proiectul intitulat „Meşteşuguri locale – artă, îndemânare şi tradiţii” a prins contur. „Am identificat un meşter popular din comună care să ne fie partener în cadrul proiectului şi un spaţiu în unitatea şcolară unde să putem desfăşura activităţile atelierului, pe care l-am utilat cu un război de ţesut autentic şi cu tot ce implică o ţesătorie, de la dispozitive de lucru la materie primă”, a precizat Laura Daniela Bârgăoanu, directorul Școlii Gimnaziale Gherăeşti.

atelier3Meşterul popular Maria Bereşoae se întâlneşte în fiecare sâmbătă cu elevele sale, pe care le învaţă taina ţesutului la război. „Doamna Maria Bereşoae este o mare iubitoare a tradiţiilor populare. Ea este cea care realizează costumele Ansamblului «Lunca Moldovei», deci este o cunoscătoare a acestui meşteşug. Este implicată atât în promovarea tradiţiilor satului românesc, cât şi în viaţa bisericii. Am început cu lucrări uşoare, şi anume realizarea unor lăicere, folosite în trecut în gospodăriile tradiţionale. După ce vom câştiga experienţă, vom începe să realizăm prosoape artizanale, cu care vrem să participăm la diverse manifestări artistice – târguri, expoziţii – şi concursuri. Suntem în căutare de sponsori şi contăm pe sprijinul Consiliului Local pentru o mai bună funcţionare a atelierului”, explică directorul Școlii Gimnaziale Gherăeşti.

Deşi imaginea caselor tradiţionale din Gherăeşti mai există doar în fotografii, copiii au răspuns pozitiv la lansarea acestui proiect. „Copiii din Gherăeşti sunt foarte ambiţioşi şi receptivi la tot ce este nou. Ei vor să înveţe taina ţesutului, în aşa fel încât să participe cu succes la olimpiadele meşteşugăreşti”, a spus directorul Laura Daniela Bârgăoanu.

Comentarii

WORDPRESS: 0