Prima paginăSocial

Tabără de sinistrați la Roman, într-un exercițiu național „de după cutremur”

Tabără de sinistrați la Roman, într-un exercițiu național  „de după cutremur”

Dimensiune text

 

La finele acestei luni și la începutul lunii noiembrie, la Roman va avea loc cel mai mare exercițiu de nivel național pentru ceea ce înseamnă măsurile ce trebuie luate în cazul unui cutremur de mare intensitate. Detaliile acestei operațiuni nu se cunosc încă, unele nici nu vor fi făcute publice, dar romașcanii și autoritățile vor avea de învățat din acest exercițiu despre ceea ce se va întâmpla dacă clădirile din oraș nu vor mai putea fi locuite din cauza seismului. O tabără, însemnând corturi, cartele pentru rația de apă și alimente, saci de dormit, punct de prim ajutor, va fi amplasată pe stadionul Moldova.

Date fiind calamitățile din ultimii ani, la nivel național a fost elaborată o „Concepție națională de răspuns post seism”, adică un document strategic care prevede exact ce măsuri trebuie să ia fiecare instituție în parte, de ce resurse trebuie să dispună și ce trebuie să știe pentru a interveni eficient.

„La nivelul județului Neamț, la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, vor fi organizate și amplasate în municipiul Roman, în conformitate cu ipotezele de lucru din Concepția națională de răspuns post seism, o Bază de Operații și o Tabără de Sinistrați. Rolul organizării bazelor de operații și a taberelor de sinistrați este acela de a asigura o locație apropiată de locul evenimentului pentru toate echipele de intervenție și care să permită acestora condiții de odihnă, masă, realizarea legăturilor de comunicații, rezervă de echipamente și resurse de intervenție, precum și reparația acestora, iar pentru sinistrați asigurarea condițiilor minime necesare pentru continuarea vieții până la restabilirea stării de normalitate”, explică reprezentanții Primăriei municipiului Roman.

De altfel, în ședința de Consiliu Local de joi, 12 octombrie, aleșii au aprobat cheltuirea unei sume de circa 28.000 de lei necesară pentru dotarea taberei de sinistrați care va fi amplasată, preț de câteva zile, pe Stadionul Moldova. Se vor cumpăra lanterne, saci de dormit, săpun, hârtie, apă, mâncare, surse de încălzire, prelungitoare, proiectoare, tot minimum necesar pentru a asigura minimul condițiilor de supraviețuire în cazul unui cutremur.

Citește și:   Câștigătorii ediției 2021 a competiției MTB Roman Maraton

La Baza de Operații nu vor avea acces decât echipele Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din toată țara, precum și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Se așteaptă ca zeci de pompieri din întreaga țară să fie prezenți în cele câteva zile de exercițiu la Roman, pentru a efectua misiuni de salvare, de îndepărtare a efectelor cutremurului, de a acorda primul ajutor și de a transporta răniții către Spital.

„Foarte multe detalii despre acest exercițiu nu se știu, asta și deoarece se dorește a se vedea cât de bine suntem pregătiți. Când vom primi apelul pentru începerea operațiunii, trebuie să intervenim. Știm datele preliminarii, și anume că exercițiul presupune un cutremur care va afecta multe dintre clădirile din oraș, ceea ce înseamnă că oamenii nu se vor putea întoarce în locuințe. Știm că vom avea o tabără pentru sinistrați, care trebuie să fie dotată cu toate cele necesare supraviețuirii sinistraților. Există corturi de primire, cort de prim ajutor, cort de triere a sinistraților – pentru a se evita transmiterea vreunor boli. Răniții sunt îngrijiți și direcționați, la nevoie, către spital. Celelalte persoane sunt înregistrate, primesc o cartelă pentru rația de apă și cea de hrană, primesc saci, pături și lanterne”, au declarat reprezentanții Primăriei Roman.

În Roman, o situație asemănătoare, care a presupus evacuarea oamenilor, a avut loc în 2008, atunci fiind vorba de pericolul inundației cartierului Bălcescu. La acel moment, persoanele care au fost de acord să-și părăsească pentru o noapte locuințele – pentru că destul de multe au refuzat să plece din calea pericolului – au fost cazate atunci în sălile de sport. Dar exercițiul de acum presupune în principal faptul că un cutremur poate lăsa multe persoane fără adăpost, iar taberele de sinistrați sunt singura soluție.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0