HomeRomanRural

Sute de romaşcani la slujba de sfințire a apelor

Toate bisericile din Roman şi comunele învecinate au fost luate cu asalt, miercuri, 6 ianuarie, de credincioşii care au participat în număr mare la slujba de Bobotează. Preoţii au pregătit sărbătoarea în cele mai mici detalii. Pentru ca fiecare credincios să se poată întoarce acasă cu agheasmă mare, bisericile au pus la dispoziţia credincioşilor butoaie şi alte vase mari care au fost umplute ochi cu apă. Acestea au fost pregătite încă de dimineaţă în curtea bisericilor, iar la prânz, preoţii au ieşit pentru a săvârşi slujba de sfinţire a apei.

Agheasma mare din ziua de Bobotează trebuie băută de credincioşi timp de opt zile, începând din ziua Botezului Domnului şi până pe 14 ianuarie, după care se poate folosi pentru sfinţirea caselor şi gospodăriilor. „Vin întotdeauna la biserică, de Bobotează, să iau agheasmă mare. Prin ea ne curăţim trupul şi sufletele şi suntem mai aproape de Dumnezeu”, a spus Maria Popa, prezentă la slujba de Bobotează de la Biserica „Sfinţii Voievozi” din Roman.

Preoţii spun că apa de la Bobotează are o putere deosebită şi i-au îndemnat pe oameni să guste din ea pe nemâncate şi în zilele de post sau în zilele de mari sărbători. Boboteaza sau Botezul Domnului este ziua purificării apelor de forţele răului.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Alex 7 ani ago

    Anul trecum eram cu niște treburi în orașul Roman (sunt din Cluj-Napoca). Am profitat de faptul că am avut ceva timp liber și am participat la slujba Epifaniei. Am rămas cu o frumoasă amintire: oamenii au participat la slujbă cu mult respect, ordine și credincioșie.