HomeSocialReligie

Sute de romaşcani la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Pelerinii au participat, alături de PS Ioachim Băcăuanul, la slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi la pelerinajul cu moaştele ocrotitoarei Moldovei, sfânta Cuvioasă Parascheva.

Procesiunea cu moaştele sfintei Cuvioase Parascheva, denumită generic pelerinajul „Calea Sfinţilor”, a adunat vineri, 10 octombrie, mii de pelerini, precum şi sute de monahi şi preoţi. Printre aceştia, sute de pelerini din Protopopiatul Roman au pornit de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, alături de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Alături de racla cu moaştele sfintei Cuvioase Parascheva, la pelerinajul „Calea Sfinţilor” din acest an a fost purtată în procesiune şi racla cu osemintele a 33 de sfinţi din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Credincioşii au ţinut în mâini, pe tot parcursul traseului, lumânări aprinse şi au interpretat cântări specifice.

PS Ioachim Băcăuanul a participat sâmbătă, 11 octombrie, la slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Ierarhul a adresat pelerinilor un cuvânt de învăţătură despre cultul sfintei Parascheva. „În spiritualitatea românească este evident faptul că vrednici de laudă sunt martirii care s-au jertfit pentru dreapta credinţă. În multitudinea sfinţilor, ale căror nume şi număr le ştie doar Dumnezeu, este şi sfânta Cuvioasă Parascheva. Viaţa ei ni se înfăţişează ca o necontenită descoperire a ceea ce înseamnă voia lui Dumnezeu şi puterea dată de El unor fiinţe alese, pentru a le face ajutor în sprijinul semenilor aflaţi în nevoie. Este mai presus de înţelegere modul în care sfânta Parascheva ocroteşte lumea adusă de Dumnezeu din nefiinţă. Cuvioasa Parascheva adună, an de an, la Iaşi, sute de mii de pelerini. Bisericile ocrotite de această sfântă pe toată suprafaţa pământului mărturisesc credinţa neclintită în puterea dată sfintei Parascheva”, a spus ierarhul de la Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0