Prima paginăActualitateNeamt

Sute de copii sunt maltrataţi în familie

Dimensiune text

454 de copii maltrataţi, 826 de copii în risc de neglijare şi 27 de copii pentru care s-au impus măsuri de protecţie specială, acesta fiind bilanţul cazurilor intrate în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

Sute de copii din judeţul Neamţ ajung, anual, în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ. În 2013, Compartimentul de Intervenţii în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic, Delincvenţă şi Migraţie, împreună cu echipa mobilă de intervenţie rapidă în cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copilului, a instrumentat 454 de cazuri de maltratare a copilului (sesizări de abuz fizic, emoţional, sexual, neglijare a nevoilor de dezvoltare ale copiilor). De asemenea, specialiştii serviciului au acordat, împreună cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, servicii sistemice de sprijin, de informare psiho-socială şi de consiliere în 826 cazuri de copii în risc de neglijare, rămaşi în familiile nucleare sau extinse. Tot în această perioadă, au fost propuse instanţei 27 de măsuri de protecţie specială (17 pentru neglijarea gravă a nevoilor de dezvoltare a copilului, trei pentru abandon familial, cinci abuzuri fizice şi două abuzuri sexuale).

Pe parcursul anului trecut, s-a înregistrat o scădere a numărului de asistenţi maternali profesionişti, prin retrageri sau suspendări ale atestatelor, iar pentru cei 50 de copiii aflaţi în plasament s-a dispus reintegrarea în familia biologică sau lărgită în cinci cazuri, înlocuirea măsurii de protecţie specială – la trei cazuri, încredinţări în vederea adopţiei, două plasamente familiale, 29 plasamente de tip rezidenţial, din care 12 în învăţământul special şi 17 în centre de plasament, şi încetarea măsurii conform legii pentru majori – nouă cazuri.

Tot în 2013, pentru 44 de copii din Neamţ, instanţa judecătorească a încuviinţat deschiderea procedurii adopţiei interne, 39 de familii sau persoane au fost evaluate în vederea obţinerii atestatului şi 36 de persoane sau familii au fost atestate.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0