Prima paginăSocial

Sute de cazuri de violență în școlile din Neamț

Sute de cazuri de violență în școlile din Neamț

Dimensiune text

 

 

Pentru reducerea fenomenului violenței școlare, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț au întocmit, pentru acest an școlar, un plan referitor la mai multe măsuri, grupate într-un document denumit „Planul operațional al Inspectoratului Școlar Județean Neamț privind reducerea fenomenului violenței în mediul școlar 2018-2019”.

„Violența în școli afectează copiii, familiile lor, precum și personalul școlii. Unitățile de învățământ din județul Neamț nu au fost exceptate de la acest fenomen, deși intervin zi de zi, prin măsuri concrete, pentru a corecta situația. Combaterea violenței în școli necesită o intervenție preventivă, permanentă și specializată. Acționând independent, școala nu poate răspunde diferitelor manifestări ale violenței în zonele adiacente unităților de învățământ și în comunitate, care au ca actori principali elevii. Școala nemțeană își propune să stabilească și să consolideze legăturile de colaborare cu familiile copiilor, cu organizațiile din comunitate, cu instituțiile abilitate în menținerea ordinii și liniștii publice, cu administrațiile locale, astfel încât acestea să poată funcționa împreună, în aceeași direcție. Părinții au responsabilitatea principală pentru dezvoltarea unor atitudini și comportamente normale la copiii lor, și, ca atare, își pot aduce o contribuție semnificativă la definirea obiectivelor eficiente. Același lucru este valabil pentru multe organizații din comunitate a căror misiune este de a oferi sprijin în fața violenței școlare”, precizează documentul întocmit de reprezentanții ISJ Neamț.

Conform datelor prezentate în Planul operațional privind reducerea fenomenului violenței în mediul școlar, în anul școlar anterior, în unitățile de învățământ din județul Neamț s-au înregistrat 518 cazuri de violență școlară încadrată în categoria atac la persoană. Dintre acestea, cele mai multe, 333, au fost violențe fizice ușoare fără arme. S-au mai înregistrat 75 de cazuri de insulte grave repetate, 54 de cazuri de instigare al violență, 30 de cazuri de amenințări repetate, 11 cazuri de discriminare și instigare la discriminare, șase cazuri de șantaj, cinci cazuri de violență fizică gravă fără arme, două cazuri de lăsare fără ajutor, un caz de violare a secretului corespondenței și un caz de fapte privitoare la viața sexuală.

Tot în anul școlar trecut, în școlile din Neamț s-au înregistrat trei cazuri încadrate în categoria atentat la securitatea unității școlare: unul de introducere de persoane străine, unul de incendiere sau tentativă de incendiere și unul de introducere sau port de armă albă, toate în mediul urban. În afară de acestea, în școli s-au mai înregistrat 46 de cazuri de atentat la bunuri și 59 de alte fapte de violență sau atentate la securitate.

252 de sancțiuni au fost aplicate elevilor nemțeni în anul școlar anterior pentru acte de violență școlară: 200 de observații, 23 de avertismente, 21 de mustrări scrise, trei de retragere a bursei, una de eliminare între trei și cinci zile și două de exmatriculare.

Planul operațional al Inspectoratului Școlar Județean Neamț privind reducerea fenomenului violenței în mediul școlar 2018-2019 poate fi consultat pe site-ul ISJ Neamț, la acest link: http://www.isjneamt.ro/site/planul-operational-al-isj-neamt-privind-reducerea-fenomenului-violentei-an-mediul-scolar-2018-2019/.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0