Susţine moda sustenabilă: primii paşi către o garderobă capsulă

HomeAdvertorial

Susţine moda sustenabilă: primii paşi către o garderobă capsulă

Industria modei nu este cea mai friendly cu ecosistemul, de aceea a apărut conceptul de modă sustenabilă. Acesta are la bază limitarea consumului, mai exact să nu cumperi haine doar de dragul de a cumpăra, iar atunci când cumperi, să alegi branduri responsabile şi materiale rezistente în timp, eco-friendly.

Astfel, a apărut şi conceptul de garderoba capsulă. Aceasta implică număr limitat de piese, pe care să le poţi asorta între ele uşor şi pe care să le porţi ani în şir.

Dacă îţi doreşti o schimbare atât în dressing-ul tău, cât şi în modul în care te raportezi la haine, iată cum poţi face primii paşi către o garderobă capsula:

Găseşte spaţiul potrivit

O garderobă capsulă nu va ocupa mult spaţiu, însă este foarte important să găseşti locul potrivit pentru aceasta. Cum nu vei mai avea o mulţime de piese în dulap, este de preferat să le ai pe toate la îndemână, în acelaşi loc. De ce? Pentru că îţi va fi mult mai uşor să creezi combinaţii diverse şi să îţi găseşti inspiraţia atunci când le ai pe toate în faţa ochilor tăi.

Dacă până acum păstrai o parte din dressing pe hol şi una în dormitor sau poate aveai hainele împărţite pe zeci de categorii, acum este momentul să găseşti un singur spaţiu pentru garderoba capsula.

Desigur, poţi în continuare să păstrezi separat încălţămintea şi gecile, dar şi alte piese vestimentare voluminoase, de care ai nevoie, fie că este vorba despre botine de damă din piele cu toc sau de o rochie elegantă cu paiete.

Organizează o sesiune de curăţenie în dressing-ul actual

Atunci când dulapul tău trece printr-o transformare radicală este clar că se impun câteva schimbări. Odată ce ai decis unde vei păstra toate hainele poţi trece la prima etapă a unui astfel de proiect şi anume curăţenia în dressing. Ce înseamnă asta? Ei bine, va trebui să iei toate piesele pe care le ai în dulap şi să decizi ce anume păstrezi, ce donezi şi ce arunci.

Cum decizi ce trebuie să păstrezi? Este simplu, vor rămâne în dressing doar piesele pe care le porţi regulat, în care te simţi bine şi pe care le poţi integra în cel puţin şapte sau opt outfit-uri diferite. Nu ai nevoie de haine pe care nu le porţi sau nu le-ai purtat niciodată, nici de piese greu de asortat sau care nu ţi se mai potrivesc.

Cu siguranţă ai haine în dulap de care te-ai ataşat emoţional şi nu este nimic greşit să păstrezi 2-3 piese ce au valoare sentimentală pentru tine. De asemenea, gândeşte-te că le poţi oferi hainelor tale o nouă şansă la viaţă dacă alegi să le donezi. În cazul hainelor ce nu se pot dona, precum pantofii cu toc, rochiile foarte elegante sau piesele cu aplicaţii preţioase, există altfel de soluţii. Acestea se pot vinde către magazine Second Hand sau se pot pune la vânzare pe site-uri şi platforme dedicate hainelor SH.

Alcătuieşte o listă detaliată

Odată ce ai eliberat dressing-ul de hainele pe care nu le porţi, este momentul să alcătuieşti o listă detaliată pentru a crea noua ta garderoba capsula. Gândeşte-te la piese vestimentare versatile, nuanţe neutre şi materiale de calitate. Poţi chiar să foloseşti platforme precum Instagram sau Pinterest pentru a-ţi găsi inspiraţia. Desigur, rămâne esenţial să ţii cont de stilul tău personal, de hainele în care te simţi bine, dar şi de stilul de viaţă. Ce activităţi desfăşori cel mai des? În ce haine te simţi bine? O garderobă capsula pentru o persoană care merge zilnic la birou va arăta diferit faţă de garderoba capsula a unei antrenoare de Pilates. De aceea, este foarte bine să alcătuieşti o listă detaliată atunci când începi un astfel de proiect.

Ţine cont şi de încălţăminte

Nu ai nevoie doar de o listă de haine pentru garderoba capsula, ci şi de o listă cu încălţăminte şi accesorii. La capitolul încălţăminte începe prin a delimita piesele în funcţie de sezon. Pentru sezonul rece alege piese clasice, precum cizmele de călărie sau botinele de damă din piele. Botinele de damă din piele naturală sau ecologică vin într-o mulţime de modele şi culori, aşa că va fi uşor să găseşti ceva potrivit pentru tine. De asemenea, poţi asorta botinele pentru damă din piele cu zeci de piese, un alt motiv pentru care acestea se pot integra într-o garderobă capsulă.

Bineînţeles, nu vei putea purta ghete de damă din piele naturală sau cizme de zăpadă iarnă, aşa că pentru sezonul rece poţi include pe lista sandale cu talpa joasă sau balerini.

Lasă ideile de mai sus să te inspire în realizarea unei garderobe capsule potrivite stilului tău de viaţă şi caută întotdeauna cele mai bune soluţii pentru a te îmbrăca stylish cu cât mai puţine consecinţe negative pentru mediu.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0