Prima paginăEconomie

Suplimentele alimentare cu probleme, în atenția Protecției Consumatorilor

Suplimentele alimentare cu probleme, în atenția Protecției Consumatorilor

Dimensiune text

 

Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamţ au desfășurat o acțiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a suplimentelor alimentare.

În acţiunea de verificare, desfășurată în perioada 2 – 10 mai, au fost cuprinşi 16 operatori economici din rețeaua de distribuție și comercializare, constatându-se  nerespectarea prevederilor legale în vigoare privind protecția consumatorilor la 14 dintre aceștia. Cantitatea verificată a fost de 316 kilograme de suplimente alimentare. Gama sortimentală a acestor produse este foarte diversificată, predominând suplimente sub formă de tablete, capsule, comprimate, tincturi de plante, soluții hidroalcoolice din una sau mai multe plante.

Pentru limitarea prejudicierii consumatorilor au fost dispuse următoarele măsuri legale: oprirea temporară de la comercializare a 1.000 de grame suplimente alimentare, în valoare de 150 de lei, până la intrarea în legalitate; oprirea definitivă și scoaterea de la comercializare a cantității de 1.000 de grame de suplimente alimentare, în valoare de 150 de lei, care prezenta data durabilității minimale depășită; aplicarea de sancţiuni, respectiv opt amenzi contravenționale în valoare de 10.000 de lei și șase  avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

„Acordați o atenție deosebită la cumpărarea suplimentelor alimentare și informați-vă, înainte de achiziționarea lor, despre efectele lor asupra organismului. Utilizați numai suplimentele alimentare indicate de medicul de familie sau, înainte de a utiliza un supliment alimentar, solicitați opinia acestuia cu privire la efectele pe care le poate avea asupra organismului dumneavoastră. Suplimentele alimentare se comercializează numai sub formă preambalată. Refuzați produsele care nu sunt comercializate în ambalajul original. Refuzați produsele care sunt prezentate într-un ambalaj necorespunzător și care nu asigură integritatea produsului. Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare. Refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată sau depășită. La cumpărarea suplimentelor alimentare, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea sau siguranța unui produs. Nu cumpărați  suplimente alimentare din locuri neautorizate”, precizează un comunicat al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamţ.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0