HomeSocialEducatie

Sunt deștepți, muncitori și talentați, merită sprijin pentru a reuși în viață

Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat împreună cu Ziarul de Roman, pornește din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes prin acordarea unor burse școlare, în valoare de câte 250 de lei pe lună, pentru zece tineri, pe perioada anului școlar 2013 – 2014.

 

Pentru desemnarea celor zece bursieri va fi deschisă o nouă procedură de selecție, la care pot participa atât elevii care au mai beneficiat de burse Marsat în anii şcolari trecuţi, cât și orice alt elev care îndeplinește condițiile impuse de organizatori. Vă prezentăm în continuare poveștile tinerilor care intră în acest an în cursa pentru obținerea unei burse Marsat.

 

Campioană la școală și pe stadion

Alexandra Calistru este elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”. În fiecare an a încheiat școala cu coronița pe cap, iar în ultimii trei ani, calitățile ei native, îmbinate cu multă muncă și cu o voință ieșită din comun, i-au adus „coronițe” și în sport. Alexandra face atletism. Antrenoarea Elisabeta Lazăr a descoperit-o pe când era în clasa a III-a, elevă la Școala din Rediu, comuna Bâra, în satul natal. „Avea calitățile necesare pentru a face sport de performanță, avea statura, îndemânarea, detenta, care promiteau rezultate”, își amintește profesoara Elisabeta Lazăr. Antrenoarea nu s-a înșelat. În 2011, Alexandra a ocupat locul II la Campionatele naționale de viteză, pe distanța de 150 de metri, și locul III pe distanța de 50 de metri. În 2012 era deja campioană națională la triatlon, în primul sezon, și vicecampioană națională în sezonul al doilea, iar după trecerea la o categorie superioară, de juniori II,I s-a clasat a treia pe țară la 800 de metri. Între momentul în care a acceptat să facă sport de performanță și momentul în care a urcat pe podium, viața Alexandrei s-a consumat între școală și naveta la Roman pentru antrenamente. Dimineața școală, apoi 3 kilometri pe jos de la Rediu la Bâra, autobuz până la Roman, antrenament, apoi drumul înapoi, autobuz și 3 kilometri pe jos. „Pentru un copil de 10 ani, cât avea Alexandra când am început antrenamentele, era prea mult. În cel de-al doilea semestru din clasa a VII-a s-a transferat la Școala „Vasile Alecsandri” și stă în gazdă în oraș. S-a concentrat pe învățătură și pe sport și a reușit performanța de a se impune în clasă, deși proaspăt venită dintr-o școală de la țară. Doar o singură medie de 9 i-a „stricat” media generală”, a spus antrenoarea Elisabeta Lazăr. Alexandra nu vede deloc cu ochiul drept. Un microb contactat la vârsta grădiniței, tratat prea târziu, i-a distrus practic retina. Și tot la ochiul drept a fost operată în vara lui 2013, chiar de ziua ei, de cataractă. Nici unul dintre părinții Alexandrei nu are un serviciu stabil și trăiesc doar din ceea ce le oferă munca în gospodărie. Toate greutățile prin care trece Alexandra au întărit-o. „Știu că trebuie să lupt și să trec peste toate, pentru ca într-o zi să îmi fie mai bine”, spune micuța campioană.

 

alina gotca

Alina Gotcă

Navetistă de la Moldoveni, Alina Gotcă răsplătește efortul părinților cu premii și diplome.

Alina Gotcă este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Roman Vodă”, la profilul filologie – bilingv, intensiv engleză. „Am ales specializarea care îmi place foarte mult. Îmi place literatura şi foarte mult îmi plac limbile străine. Ca meserie, aş vrea să fiu psiholog, pentru că este o muncă specială şi, în acelaşi timp, pentru că îmi plac foarte mult copiii”, spune Alina. Că a făcut cea mai bună alegere pentru liceu o dovedesc rezultatele obţinute. A avut premiul I anul trecut, a obţinut deja certificatul DELF, care atestă că stăpâneşte foarte bine limba franceză şi se pregăteşte pentru testul Cambridge, la limba engleză. „Pentru a obţine aceste certificate este necesar să participi la cursurile de pregătire, care sunt contra cost şi, de asemenea, se plăteşte o taxă pentru participarea la concurs. Doar mama lucrează, este infirmieră la spital şi ne descurcăm destul de greu cu banii, mai ales că fac şi naveta în fiecare zila Moldoveni. Dar părinţii mei au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru ca eu şi sora mea să putem învăţa: s-au împrumutat, s-au lipsit de alte lucruri, pentru ca noi să putem să ne construim, învăţând, un drum bun în viaţă. În ziua în care şi eu şi sora mea, care este elevă în clasa a VI-a, am pus pe masă diplomele cu premiul I, l-am văzut, pentru prima dată, pe tata plângând. Vreau să fiu foarte bună în tot ce fac şi să-mi fac părinţii fericiţi şi mândri de mine”, a spus Alina.

 

 

ilinca marius

Marius Ilinca

Elevi ai  Liceul Teologic Romano- Catolic “Sfântul Francisc de Assisi” au pe lângă vocație și performanțe școlare.

Marius Ilinca este elev în clasa a XII-a la Liceul Teologic Romano- Catolic “Sfântul Francisc de Assisi”. Este unul dintre cei mai buni elevi, fiecare din anii de şcoală de până acum fiind încheiat cu medii generale foarte aproape de 10. Cea mai bună performanţă a sa o reprezintă premiul I pe ţară la olimpiada de religie catolică, obţinut în anul şcolar trecut. « Mi-am dorit foarte mult să obţin un rezultat bun şi pentru că noi am fost şcoală gazdă şi pentru că am vrut să « răzbun » participarea de anul trecut, când, deşi m-am calificat la naţională, nu am urcat pe podium. Nu consider că este foarte greu să obţii rezultate bune, atunci când înveţi cu plăcere şi ai profesori buni », a spus Marius Ilinca. Visul său este să ajungă preot misionar. « Pentru că am crescut în apropierea bisericii, alegerea liceului a fost firească. Nu mi s-au părut greu de respectat regulile, care sunt diferite de cele dintr-un liceu laic, ştiu că toate aceste regulamente sunt benefice pentru formarea noastră. Cu fiecare an pe care l-am petrecut în liceu, mi-am dat seama că am ales calea care mi se potriveşte cel mai bine. Mi-aş dori să îmi desfăşor misiunea într-o ţară asiatică”, a spus Marius. Marius este din Săbăoani şi mai are o soră mai mică. Tatăl lor a murit cu opt ani în urmă. De atunci, copiii locuiesc doar cu mama, care este casnică.

 

poschin gabriel

Gabriel Poşchin

Gabriel Poşchin este elev în clasa a XI-a la Liceul Teologic Romano – Catolic « Sfântul Francisc de Assisi » şi consideră că a făcut cea mai bună alegere venind la acest liceu. « Este o şcoală care te formează din toate punctele de vedere. Nu ieşi doar cu o diplomă care atestă că ai anumite cunoştinţe, ieşi un om pe care se pot baza ceilalţi », spune Gabriel. Pasionat de muzică şi bun interpret la orgă, Gabriel îşi doreşte să studieze şi muzica : « Mulţi dintre profesorii noştri au studii făcute la universități din străinătate şi sunt un exemplu pentru mine. Sper să reuşesc şi eu ca, după facultatea de teologie, să pot studia şi muzica ». Gabriel Poşchin este din Săbăoani. El şi-a pierdut mama când era în clasa a III-a. Tragedia i-a unit pe ceilalţi membri ai familiei. « Am un mare respect şi admiraţie pentru tatăl meu, care ne-a fost şi mamă şi tată », a spus Gabriel.

Comentarii

WORDPRESS: 0