HomeSocialEducatie

Sunt deștepți, muncitori și talentați, merită sprijin pentru a reuși în viață

Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat împreună cu Ziarul de Roman, pornește din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susține performanța școlară și interesul tinerilor pentru o carieră de succes prin acordarea unor burse școlare, în valoare de câte 250 de lei pe lună, pentru zece tineri, pe perioada anului școlar 2013 – 2014. Pentru desemnarea celor zece bursieri va fi deschisă o nouă procedură de selecție, la care pot participa atât elevii care au mai beneficiat de burse Marsat în anii şcolari trecuţi, cât și orice alt elev care îndeplinește condițiile impuse de organizatori. Vă prezentăm în continuare poveștile tinerilor care intră în acest an în cursa pentru obținerea unei burse Marsat.

 

Alexandru Panțîru

Alexandru Panțîru

Vrea să construiască o fermă cu ce a învățat la școală 

Alexandru Panțîru este elev în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Agricol „Ion Ionescu de la Brad”. Este unul dintre elevii nu au ajuns la această școală pentru că asta a fost voința calculatorului, ci care a ales în deplină cunoștință de cauză. Alexandru a venit la liceu de la mai bine de 100 de kilometri de Roman, din comuna Balcani, județul Bacău. Este pasionat de creșterea animalelor și visează ca odată să aibă o fermă a lui, concepută pe bază științifică. Devenind elev la „Ion Ioneascu de la Brad”, Alexandru a reînnodat o tradiție de familie, bunica sa fiind absolventă a aceluiași liceu. „Am ales specializarea tehnician veterinar și îmi place foarte mult tot ce învăț la școală. Sunt lucruri foarte interesante care îmi vor folosi foarte mult în viitor. Aș vrea să devin medic veterinar și să îmi fac o fermă, eventual accesând fonduri europene”, a spus Alexandru. Pentru că cei peste 100 de kilometri care despart casa de școală fac naveta imposibilă, Alexandru locuiește acum în căminul liceului. Acasă situația nu este prea bună din punct de vedere financiar. Părinții săi s-au despărțit cu mai mulți ani în urmă. El locuiește cu mama sa, care, pentru a câștiga un ban, face naveta 20 de kilometri, deoarece lucrează la o brutărie din comuna Pârjol. Atunci când este acasă, Alexandru își petrece timpul în preajma animalelor din curte. Ca în orice gospodărie de la țară, au porc, vacă și găini, dar preferații lui sunt porumbeii. „Îmi plac foarte mult. Am început cu o pereche și am ajuns să am 10 porumbei, printre care și unii rotați, care îmi plac foarte mult”, a spus Alexandru. „Este un copil care are calitatea de a duce la bun sfârșit orice activitate în care se implică. Pentru că este responsabil și comunicativ, colegii l-au propus pentru funcția de locțiilor al șefului clasei”, a spus profesoara Cristina Pintili, diriginta lui Alexandru Panțîru.

 

Mădălina Anton

Mădălina Anton

Învață pentru a avea o viață mai bună decât a părinților

Mădălina Anton este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, la profilul economic. Este din Nisiporești și, deși este liceu și la ea în sat, a preferat o navetă de mai bine de 20 de kilometri, care costă 210 lei pe lună, pentru că își dorește foarte mult să învețe. „Mădălinei îi place foarte mult să învețe și învață foarte ușor. Chiar dacă ne vine foarte greu cu naveta, am preferat să rupem din altă parte și să îi dăm fetei șansa de a merge la un liceu bun și, de ce nu, poate și la o facultate. Învățătura este singura ei șansă de a putea face în viață mai mult decât am făcut noi. Sunt foarte bucuroasă că ea știe acest lucru. Are note foarte bune și la liceu și asta ne face să credem că am făcut ceea ce trebuia când am hotărăt să ne restrângem la cheltuieli ca să o putem da la liceu la oraș”, a spus Mariana Anton, mama Mădălinei. Mădălina mai are doi frați mai mici, care învață la școala din sat. Nici unul dintre părinții ei nu lucrează, familia descurcându-se cu ceea ce cultivă pe lângă casă și cu alocațiile copiilor. „Mădălina a fost ani de zile copilul care nu a dat înapoi la nici o acțiune organizată la școală, indiferent că a fost vorba de participări la olimpiade, la matematică, la religie, la limba română, la diferite concursuri sau activități sportive sau artistice. Toate le-a făcut cu plăcere și cu multă ușurință. Am apreciat foarte mult interesul deosebit al familiei pentru școală și pentru educație. Chiar dacă părinții nu au studii deosebite și nici mijloace financiare, și-au sprijinit copiii și au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a le oferi șansa de a-și construi singuri o viață mai bună”, a spus diriginta Mădălinei din anii de gimnaziu, profesoara Cătălina Ciuștea.

 

Ana Bianca Mihăilă

Ana Bianca Mihăilă

Pe urmele lui Steffi Graf

Ana Bianca Mihăilă este elevă în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv și face tenis de câmp de la 5 ani. A început acest sport în joacă, la îndemnul tatălui său, pasionat de tenis și fan al celebrei jucătoare Steffi Graf. La 6 ani și jumătate participa deja la prima sa competiție. Pentru că a dovedit reale calități pentru tenis, ceea ce a fost doar o joacă s-a transformat într-un lucru serios, care a însemnat mii de ore de antrenament, muncă, lacrimi, bucurii. „La 6 ani și jumătate mi-am început viața de tenismenă și nu regret nici o clipă din tot ce mi s-a întâmplat în acest timp. Iubesc ceea ce fac, joc cu dragoste și cu devotament. Este foarte greu, ca de altfel în orice sport și în orice domeniu în care vrei să faci performanță. De-a lungul anilor petrecuți pe teren am avut momente pline de bucurie datorate victoriilor, dar și de tristețe, atunci când am pierdut. Nu m-am dat niciodată bătută și îmi doresc să ajung în primele 200 de jucătoare din lume”, a spus Bianca Mihăilă. Ultimele trofee câștigate de Bianca, în probele de dublu, la turneele de senioare,  sunt locul I la turneul din Bosnia și Herțegovina, locul 2 la turneele de la Arad, din Serbia și din Muntenegru și locul 3 la turneul din Bulgaria, toate turnee de 10.000 de euro. În clasamentul WTA, la proba de simplu, Bianca Mihăilă este clasată pe locul 1.058, iar la dublu pe locul 690. În clasamentul junioarelor, Bianca este pe locul 250 în lume.

 

Florin AndriciMuncește pentru a-și ajuta frații mai mici

Florin Andrici este elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Miron Costin” și face în fiecare zi naveta de la Pildești. Specializarea pe care o urmează, mecatronica, îl fascinează și își dorește foarte mult să ajungă inginer în acest domeniu. Dovada că știe deja meserie o reprezintă locul III pe județ obținut la olimpiada pe discipline tehnice. „Îmi doresc foarte mult să reușesc să fac o facultate, dar nu știu dacă familia mă va putea susține financiar”, a spus Florin. Familia lui Florin este formată din mamă și încă doi frați și o soră. Părinții sunt despărțiți și copiii nu țin legătura cu tatăl lor, pe care nu l-au mai văzut de ani buni. Mama lui Florin este casnică și singura sursă de venit a familiei o reprezintă alocațiile copiilor și ceea ce obțin îngrijind grădina de acasă. De altfel, și Florin și fratele său mai mare muncesc pentru a asigura traiul familiei.

Comentarii

WORDPRESS: 0