Prima paginăEconomie

Sucuri expirate în magazine

Sucuri expirate în magazine

Dimensiune text

 

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Neamţ au desfăşurat, în perioada 25 iulie – 5 august, acţiuni de verificare la operatori economici care comercializează băuturi răcoritoare, sucuri şi nectaruri din fructe, atât în mediul urban (Piatra Neamţ, Roman, Bicaz, Roznov şi Tîrgu Neamţ), cât şi în mediul rural. Au fost verificaţi 24 operatori economici şi s-au constatat abateri la 21 dintre aceştia.

În ce priveşte calitatea produselor comercializate, au fost identificaţi doi operatori economici ce aveau la comercializare băuturi răcoritoare în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producător, respectiv 15 litri de băutură răcoritoare Coca Cola, PET de 0,5 litri, suc expirat de 30 zile, şi PET-uri de 1,25 litri, suc expirat de 63 zile, precum şi un litru suc KID la cutie tetrapak a 200 de mililitri, cu termen depăşit de 30 zile. Nu s-au constatat cazuri de comercializare a unor băuturi răcoritoare, sucuri sau nectaruri având parametri de calitate neconformi.

În ce priveşte modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate, verificările au evidenţiat un număr mai mare de încălcări ale prevederilor legale: comercializarea de băuturi răcoritoare cu aromă diferită, ambalate la cutii tetrapak a 200 de mililitri, fără a fi înscrise denumirea şi adresa importatorului UE; sunt ilustrate diferite fructe în grafica etichetei, deşi produsul respectiv nu conţine deloc fructe (de exemplu, băutură răcoritoare cu aromă de portocale – „KID” – de provenienţă Turcia, PET de 200 de mililitri, la care imaginea de pe ambalaj, o jumătate de portocală, induce în eroare consumatorul care poate considera că băutură răcoritoare ar fi din suc natural de portocale), situaţie constatată în şapte cazuri; comercializarea de băuturi răcoritoare necarbogazoase cu suc de fructe, aromă şi îndulcitori, îmbuteliată în PET-uri a 330 mililitri „PIPO”, cu informaţii ilizibile pe etichetă din cauza mărimii caracterelor utilizate, greu accesibile consumatorului. De asemenea, deşi ambalajul conţine 330 mililitri (o porţie), eticheta nutriţională prevede informaţii numai pentru porţia de 250 de mililitri.

În ce priveşte condiţiile de păstrare şi depozitare, la unul dintre operatori s-a constatat că avea expusă la comercializare o cantitate de şase litri băutură răcoritoare carbogazoasă cu îndulcitori şi aromă de portocale, ambalată la PET-uri, sub acţiunea directă a razelor solare, contrar condiţiilor de depozitare stabilite de producător.

Cu privire la modul de afişare a preţurilor, la 11 operatori economici s-a constatat lipsa afişării simultane a preţurilor de vânzare pe bucată, respectiv pe litru.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 13 avertismente şi nouă amenzi contravenţionale, în valoare de 19.000 de lei. De asemenea, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a unei cantităţi de 476 de litri de băuturi răcoritoare şi sucuri, în valoare de 1.795 de lei, precum şi oprirea definitivă de la comercializare a unei cantităţi de 22 de litri de băuturi răcoritoare, în valoare de 111 lei, care erau comercializate în afara termenului de valabilitate prescris de producător.

„Acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi sucuri, nectaruri din fructe şi băuturi răcoritoare, asupra modului de prezentare a ambalajului şi asupra etanşeităţii recipientelor. În cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare. Acordaţi atenţie condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu, atunci când producătorul impune condiţii în acest sens. În cazul sucurilor şi nectarurilor din fructe, odată deschise ambalajele, acestea trebuie consumate într-un timp relativ scurt, iar ambalajele deschise vor fi păstrate în condiţii de refrigerare (în frigider, nu în congelator). Citiţi cu atenţie înscrisurile de pe etichete şi cumpăraţi numai acel produs care corespunde preferinţelor şi necesităţilor dumneavoastră. Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită. La cumpărarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui produs”, precizează un comunicat al CJPC Neamţ semnat de economist Vlad Ciurea, comisar şef adjunct.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0