Prima paginăEconomie

Subvenţiile la ovine şi caprine se cer doar până la 1 mai

Dimensiune text

Beneficiari sunt fermierii care au 50 de capete femele de ovine sau 25 de capete femele de caprine, animale care au împlinit vârsta de minimum un an până la data de 31 martie a anului în care se face solicitarea primei.

 

 

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Neamţ informează potenţialii beneficiari că numai până la 30 aprilie pot depune cererea de plată aferentă anului 2013, în cadrul „Plăţilor naţionale directe complementare sector zootehnic, speciile ovine şi caprine”.

Prima are o valoare de 40 de lei pe cap de animal şi este destinată crescătorilor de ovine, persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. Solicitanţii trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii la centrul local pe a cărui rază teritorială se află înregistrată exploataţia de ovine şi/sau caprine.

Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli înscrişi în evidenţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu cod unic de identificare pentru femele ovine şi/sau femele caprine identificate conform legislaţiei în domeniu. Pentru acordarea acestei prime se impun cumulativ câteva condiţii. Efectivul de exploataţie trebuie să fie de minimum 50 de capete femele de ovine sau 25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la data de 31 martie a anului în care se face solicitarea primei. Efectivul de femele ovine sau caprine pentru care se solicită prima trebuie să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei. Efectivul de femele ovine sau caprine pentru care se solicită prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 3 august 2013. Cererea trebuie să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine sau caprine legal constituite, viză care atestă efectivele de ovine sau caprine pentru care se poate solicita primă.

Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal ori prin intermediul reprezentantului asociaţiilor crescătorilor de ovine sau caprine legal constituite. Cererile pot fi completate şi online, individual, prin accesarea site-ului www.apia.org.ro. Controlul la faţa locului se desfăşoară în perioada 3 mai – 3 august 2013 pentru speciile ovine şi caprine, la adresa menţionată pe cerere, timp în care solicitanţii primelor au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de animale pentru care au solicitat banii.

Până la data de 25 aprilie, prin centrele ale APIA au fost depuse peste 34.000 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru aproximativ de 5.300.000 animale. În anul 2012 au fost depuse 53.700 cereri de solicitare a primei pe cap de animal, pentru aproximativ de 8.270.000 animale.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0