Prima paginăEducatie

Submediocri la matematică

Dimensiune text

Mai mult de jumătate dintre absolvenţii de clasa a VIII – a nu au reuşit să  ia nota 5  la matematică. La nivel de judeţ s-au înregistrat 45 de note maxime la limba română şi 120 la matematică.

 

Afişarea rezultatelor la Evaluarea naţională a scos în evidenţă  faptul că  mai mult de jumătate dintre absolvenţii de gimnaziu sînt submediocri la matematică, în schimb se descurcă  mai bine la limba română.
Din statisticile realizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ se constată  că 2506 candidaţi, adică  53,69% dintre candidaţi, nu au reuşit să obţină nota 5. Pe tranşe de medii, cel mai numeros segment, la matematică, îl reprezintă cel al elevilor care au obţinut medii între 3 şi 4, respectiv  820 de candidaţi, dintre care cei mai mulţi din mediul rural. La fel de îngrijorător este şi faptul că  391 dintre candidaţi au obţinut note cuprinse între 1 şi 2. Cu alte cuvinte, abilităţile matematice ale acestor absolvenţi de gimnaziu se opresc la calcule simple. Paradoxal, însă, tot la matematică  s-au obţinut şi cele mai multe note maxime. Au fost acordate 120 de note de 10, dintre care 104 elevilor din mediul urban şi numai 16 elevi de la ţară.

La limba şi literatura română lucrurile stau ceva mai bine. La nivel de judeţ, doar 20%  dintre elevi au luat note mai mici de 5, iar “detaşamentul” cel mai numeros de elevi se încadrează în tranşa de note cuprinsă  între 8 şi 9, adică 929 de elevi s-au situat  la acest nivel, în proporţie aproximativ egală între mediul urban şi cel rural. Note între  9 şi 10 au luat 88 de elevi, iar în ceea ce priveşte nota maximă la limba română, aceasta a fost atinsă  de 45 de elevi, dintre care 40 au învăţat în şcoli de la oraş.  Dacă ar fi să comparăm rezultatele obţinute de absolvenţii din acest an cu cei din 2011, cînd probele Evaluării naţionale nu au fost supravegheate video, se observă  că procentul celor care nu au reuşit să  ia notă  de trecere, în special la matematică, a fost mai mare în acest an. Astfel, la Evaluarea naţională din 2011, statistica ne arată că 1.881 de elevi nu au luat nota 5  la matematică, comparativ cu 2506 cîţi nu au trecut în acest an, în condiţiile în care promoţia 2012 a fost mai numeroasă.
În ceea ce priveşte notele maxime, 98 de elevi au luat anul trecut nota maximă  la română (faţă  de 45 – cîţi au fost în acest an)  şi 79 de candidaţi au luat 10 la matematică ( faţă  de 120, cîţi s-au înregistrat în 2012).

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0