Prima paginăEconomie

Strategii pentru agricultură performantă, la Roman

Dimensiune text

Marsat SA Roman a organizat o întâlnire cu producătorii agricoli. Reprezentanţii a trei mari firme – Procera Genetics, Bayer şi Maïsadour Semences – au prezentat ultimele tehnologii şi produse în domeniul protecţiei culturilor şi seminţelor. Monitorizarea prin GPS a culturilor este ultima tehnologie oferită prin intermediul Marsat Roman.

Marsat SA Roman a organizat miercuri, 15 ianuarie, la Hotel Roman, o întâlnire la care au participat producătorii agricoli din judeţul Neamţ.

La eveniment, devenit tradiţie, au participat specialişti din agricultură, reprezentanţii a trei firme – Procera Genetics, Bayer şi Maïsadour Semences -, cunoscute ca cele mai mari producătoare de seminţe şi îngrăşăminte din Europa, producători agricoli.

fermieri02„Ca în fiecare an, Marsat organizează simpozionul de iarnă în care sunt prezentate noutăţile privind imputurile la culturile de primăvară. Este o întâlnire tradiţională, în care oferim soluţii agricultorilor. Oferta Marsat este completă, începând de la îngrăşăminte chimice la seminţe pentru toate culturile de cereale. Totodată, furnizăm motorină pentru culturile agricole, toată gama de maşini şi utilaje agricole, piese de schimb. Cei mai mulţi dintre producătorii agricoli sunt colaboratori vechi ai Marsat. Mari aşteptări nu cred că putem avea în acest an la capitolul preţuri. Ne îngrijorează şi evoluţia vremii. La această dată sunt culturi foarte bune, dar trecem printr-o secetă acută, iar dacă temperaturile scad sub 10 – 15 grade, speranţele noastre se pot ruina. De aceea, în acest an, producătorii agricoli trebuie să-şi facă bine socotelile în privinţa culturilor şi a veniturilor pe care le pot obţine, pentru că orice activitate trebuie făcută în profit. Agricultorii au fost întotdeauna optimişti. Sperăm ca anul agricol să nu ne facă feste, iar culturile pe care le avem şi cele ce vor urma să se deruleze în condiţii normale, atât tehnologice, cât şi în privinţa influenţei mediului”, a spus inginerul Vasile Balcan, directorul Marsat SA.

Absenţii de la eveniment au fost reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. „Sunt două instituţii care pot da lămuriri la această dată. Probabil, spre sfârşitul anului vor fi anunţate noile măsuri în derulare, ceea ce înseamnă că anul 2014 este pierdut, iar în agricultură, ce nu faci astăzi, mâine chiar nu mai contează. Noi am încercat să ne organizăm. Am înfiinţat Camera Agricolă şi s-a format Mişcarea Agricultorilor din România, ambele în interesul agricultorilor şi pentru politica agrară”, a spus inginerul Vasile Balcan.

Producătorii agricoli au luat cunoştinţă, în cadrul întâlnirii, cu noile tehnologii ale celor trei firme – Procera Genetics, Maïsadour Semences şi Bayer -, cu o lungă tradiţie în cercetare.

fermieri03Procera Genetics, Bayer şi Maïsadour şi-au prezentat noile oferte

Reprezentanţii Procera Genetics au propus noi hibrizi care să răspundă bine la lipsa apei, cu capacitate de producţie mare. „Procera Genetics este o firmă 100% românească, suma investită anual fiind mai mare de 2 milioane de euro. Procera dispune de opt centre de testare în ţară. Investim foarte mult în cercetare, în programe de ameliorare pentru  porumb şi floarea soarelui”, a spus Marius Gârbea, din partea companiei Procera Genetics.

Maïsadour Semences (Franţa) furnizează seminţe de cea mai bună calitate, cu scopul unei mai bune valorificări a producţiilor agricole. Societatea vinde seminţe de porumb, floarea soarelui, rapiţă şi lucernă. „Avem trei fabrici, în Franţa, Spania şi Ucraina. Am deschis un sediu şi în România, dar toată sămânţa care ajunge la producători este produsă în Franţa. Punem la dispoziţia celor interesaţi trei programe: «Precosem», «Tehnosol» şi «Nutriplus». Primul program, de exemplu, presupune optimizarea perioadei de semănat în vederea maximizării producţiei agricole. Producătorul achiziţionează prin Marsat seminţe Maïsadour. Între acesta şi Marsat se încheie un contract ce include şi coordonatele GPS ale locaţiei unde se seamănă. Societatea care monitorizează temperaturile din aer şi sol are contract cu noi și anunţă producătorul printr-un mesaj pe telefonul mobil timpul optim când trebuie să semene”, a explicat Codrin Mălina, reprezentantul Maïsadour Semences.

fermieri04Bayer este una dintre cele mai mari companii bazate pe cercetare şi dezvoltare din domeniile protecţiei culturilor, seminţelor, biotehnologiilor şi controlului dăunătorilor non-agricoli. În domeniul protecţiei culturilor, Bayer dezvoltă şi comercialează produse inovative de înaltă performanţă, de la fungicide şi erbicide la insecticide şi produse pentru tratamentul seminţelor. „Avem o ofertă variată, care acoperă toate situaţiile neplăcute care apar într-o fermă. Pe lângă produsele consacrate, avem câteva noutăţi pentru cereale, culturile de porumb, floarea-soarelui, rapiţă, dar şi pentru pomicultură şi viticultură”, a precizat Marian Voicu, reprezentantul Bayer.

COMENTARII

WORDPRESS: 0