Prima paginăCultural

Cartea „Străinii în România” a fost lansată la Senat

Cartea „Străinii în România” a fost lansată la Senat

Dimensiune text

 

lansare carte senator Chelaru 1Marţi, 5 aprilie, Senatul României a găzduit lansarea cărţii „Străinii în România. Regimul juridic”, apărută la Editura „Universul Juridic”, semnată de senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, alături de fiica sa Ana-Luisa Chelaru, notar public.

Sobrietatea care lipseşte României

Evenimentul editorial a reunit un număr mare de invitaţi, reprezentanţi ai uniunilor profesionale din domeniul justiţiei, senatori, specialişti şi cadre universitare din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a apreciat, în intervenţia sa, că lucrarea reprezintă „o adevărată monografie a unui subiect de interes pentru spaţiul românesc şi european” din perspectiva „preocupării pentru relaţiile românilor cu străinii şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti indiferent de originea lor” şi a scos în evidenţă faptul că, din punctul său de vedere, nota caracteristică o constituie „sobrietatea”, cu atât mai mult cu cât „România duce lipsă astăzi de sobrietate în tratarea unor subiecte de interes real pentru români”. Călin Popescu Tăriceanu a explicat faptul că relaţiile de colegialitate deosebite şi buna colaborare în domeniul parlamentar şi juridic l-au determinat să accepte invitaţia de a participa la lansarea cărţii.

lansare carte senator Chelaru 2Adaptarea legislaţiei europene la specificul naţional

Prezentarea de specialitate i-a revenit profesorului universitar doctor Dan Lupaşcu, care a apreciat efortul considerabil de documentare – 177 lucrări de specialitate româneşti şi străine menţionate, izvoare normative interne şi internaţionale, „informaţia juridică la zi”, „caracterul anticipativ”, stilul clar, cursiv, limbajul accesibil tuturor, specialişti sau nu, valoarea de instrument de documentare a lucrării: „Lucrarea subliniază faptul că ţara noastră a adoptat o politică justă în domeniul străinilor. Nu este o caracteristică a românilor xenofobia. Cartea atinge tematic criza imigranţilor şi se referă totodată la situaţia infracţiunilor comise în străinătate împotriva cetăţenilor români”.

Senatorul Ioan Chelaru şi notarul Luisa Chelaru au mulţumit participanţilor. În stilul caracteristic pentru discursurile publice, vicepreşedintele Senatului a declarat: „Înainte de a veni, m-am întrebat despre ce voi vorbi. Ce am avut de spus, din acest punct de vedere, am scris aici, şi eu, şi Luisa. Cei care o să fiţi curioşi sau cei care o să aveţi nevoie, măcar spre consultare, veţi găsi aici cam tot ce se putea scrie în acest moment despre condiţia juridică a străinului în România, indiferent de domeniu, începând de la familie, până la insolvenţă, de la persoana fizică la persoana juridică, continuând cu aspecte de drept comercial din România, toate domeniile unde lucrează şi trăiesc străinii din România”.

Senatorul a pledat şi pentru adaptarea legislaţiei europene la specificul naţional: „Să facem acte normative şi norme juridice pentru toată populaţia din România!”.

În încheiere, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că Senatul capătă „o notă esenţială de credibilitate” prin asemenea manifestări desfăşurate în incinta sa, în spiritul unei tradiţii pe cale de a dispărea şi care trebuie reînviată.

lansare carte senator Chelaru 3

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0