Prima paginăEconomie

Start în programul „Prima Casă 2017”

Start în programul „Prima Casă 2017”

Dimensiune text

 

Începând cu această săptămână a demarat programul „Prima Casă 2017”. Programul are un succes foarte mare, iar numărul estimat al creditelor ce urmează a fi aprobate, la nivel național, este de circa 30.000 de dosare. 16 bănci au anunțat că vor acorda credite pentru Programul „Prima Casă 2017”. Cele mai multe dintre acestea au preluat dosare înainte de primirea banilor de la Fondul de Garantare. Suma alocată de Executiv pentru 2017 este de 2,5 miliarde lei, la care se adaugă cele 175 de milioane de lei rămase de anul trecut.

Cei care intră în Programul „Prima Casă” pot lua împrumuturi de cel mult 57.000 de euro pentru locuinţe vechi şi 66.000 de euro pentru cele noi. Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din cele noi. Solicitări pot depune toate persoanele adulte, fără limită de vârstă, condiția de bază fiind însă să nu aibă în proprietate construcții cu suprafețe mai mari de 50 de metri pătrați, venituri stabile și să dețină avansul de 5%.

Procedura de achiziție a unei locuințe vechi, acestea fiind și cele mai căutate, durează până la două luni, ceea ce face ca nu toți proprietarii care își vând locuințele să dorească să-și vândă casa prin acest program. Cei care acceptă specifică în anunțurile de vânzare „accept prima casă”, dar valoarea locuințelor este un pic mai mare. Cu toate acestea, cei care au reușit și au achiziționat locuințe în baza programului „Prima Casă” în anii anteriori s-au declarat mulțumiți. Creditele se acordă pe 30 de ani, valoarea dobânzii este cea mai mică de piață, situându-se la circa 3%, iar rata lunară la un credit de aproximativ 30.000 de euro este cât chiria pe o lună, adică în jur de 150 de euro.

Succesul programului „Prima Casă” a fost mare, ceea ce a făcut ca majoritatea băncilor să conceapă propriile programe de creditate de acest timp, în care avansul locuinței poate merge până la 15% din valoarea acesteia.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0