Într-o lume din ce în ce mai tehnologizată este imposibil să nu ne gândim cum vom face sport peste 25 de ani. Ori cum vor arăta sporturile din ziua de astăzi în viitor. Sporturile virtuale prezente în ofertele atractive ale platformelor online de pariuri vor mai dinamice și mai interactive?
Cum vor arăta stadioanele pe care se vor disputa diversele evenimente sportive? Omul modern își va permite să facă sport de acasă, dar alături de prieteni, într-o sală de sport virtuală? Sunt foarte multe întrebări, iar tot ceea ce putem face este să ne imaginăm cum vor arăta toate acestea în următorii 25 de ani.
Sporturile prezentului – variante îmbunătățite în viitor?
Privind în trecut putem constata cât de mult s-au schimbat lucrurile în disciplinele sportive. Acestea au evoluat de la forma lor primordială, de divertisment și relaxare, la cea actuală, care implică un aspect comercial ridicat. Emoția a fost transformată în flux financiar. Programele de analiză sportivă vor ajunge la o valoare de până la 4 miliarde de dolari până în 2022.
Industria sportivă a generat la nivel internațional venituri de 1,3 trilioane de dolari în 2018. Echipamente îmbunătățite, analize statistice, introducerea unor sisteme de monitorizare a sportivilor, creșterea calității tratamentelor pentru aceștia – totul pentru dezvoltarea optimă a fiecărui sport în parte.
La nivel de reguli, cu siguranță că multe dintre sporturile tradiționale vor rămâne în același cadru. Sporturile moderne vor beneficia de modificări, dat fiind faptul că sunt mai ușor de adaptat cerințelor actuale. Dacă sportul în sine nu poate fi foarte mult modificat, atunci vor fi identificate modalități de creștere a nivelului de spectaculozitate. Sistemul VAR, de exemplu, ajută acum la corectarea greșelilor din timpul meciurilor de fotbal. Viitorul va fi unul spectaculos din punct de vedere a dezvoltării cadrului în care au loc evenimentele sportive.
Sporturi mai spectaculoase, fani cu adevărat fericiți!
Dacă sporturile în sine nu pot fi schimbate foarte mult, atunci se poate modifica cadrul în care evoluează acestea. Stadioanele, de exemplu. Acoperișurile confecționate din fibre de carbon ultra-ușor vor putea deveni interactive pe perioada pauzelor. Publicitatea va putea fi proiectată la un alt nivel.
Locurile de parcare din incinta stadioanelor vor putea fi mai bine folosite de mașinile cu asistență automată a parcării. Gazonul de pe stadioane va crește viteza de deplasare a jucătorilor și a mingii. Pe terenurile de baschet, noile suprafețe din carbon ultra-ușor vor favoriza salturi cu 6 centimetri mai înalte ale sportivilor.
Sportivii vor beneficia de pe urma celor mai noi descoperiri în domeniul tehnologiei medicale. Cei care vor fi suferit accidentări se vor recupera mult mai rapid. În plus, în cazul în care vor avea nevoie de proteze, acestea vor fi de calitate superioară. Se estimează că noile tehnologii dezvoltate vor atinge aproape perfecțiunea.
Elementele create artificial vor fi atât de realiste că nici nu se va putea face diferențierea. Sportivii cu „îmbunătățiri artificial” vor putea să joace în divizii speciale, în care să se regăsească doar persoane care au suferit astfel de upgrade-uri. De ce nu, vor putea fi organizate și întreceri între aceștia și sportivii naturali. Totul pare să devină posibil în următorii 25 de ani!
Egalitate în drepturi, egalitate în sport!
Trendul actual, de extindere a accesului femeilor în sporturile de echipă se va menține și-n viitor. Multe dintre sporturile de echipa au primit acceptul dezvoltării de variante feminine. Egalitatea în drepturi dintre bărbați și femei înseamnă egalitate de drepturi și-n sporturi. Este destul de posibil ca mulți fani și suporteri să „migreze” către susținerea sporturilor feminine. Mai mult decât atât, acestea vor putea rivaliza cu sporturile masculine, efectele fiind în beneficiul sportului în general.
Sporturi virtuale și discipline sportive robotizate?
În momentul de față sporturile virtuale (e-sports) sunt la început de drum. „Sportivii” din spatele tastaturilor nu sunt atât de populari precum cei din realitate. Dar sunt valoroși pentru următorii lor din mediul online. Canalele de streaming live sunt surse nelimitate de popularitate. Dacă astăzi gamerii joacă cu favoriții lor pe platformele virtuale, de ce nu ar fi posibile meciuri speciale în realitatea augmentată?
Sporturile nu se vor mai juca atât de mult în realitatea imediată, ci în cea virtuală? Dacă luăm în calcul faptul că e-sporturile cresc rapid în popularitate, de ce nu ar fi posibilă transbordarea sporturilor în mediul digital? Oamenii urmăresc din ce în ce mai mult evenimentele sportive de pe dispozitive inteligente. Acestea ar putea fi îmbunătățite încât să poată funcționa ca o interfață de joc. De ce nu ar juca niște avataruri în locul sportivilor? Să fie posibil ca roboții să preia locul sportivilor?
În 2020 cele 7 miliarde de oameni vor fi conectate în mediul online. Tehnologia 5G va deschide noi drumuri către conexiuni atât de rapide încât transferul de date va fi instant. Imprimantele 3D vor ajuta la dezvoltarea sportului într-un mod extraordinar. Inteligența artificială va pătrunde din ce în ce mai adânc în domeniul sportiv. Sporturile, așa cum le știm noi astăzi, se vor schimba, într-un fel sau altul, în viitorul apropiat. Cât de utile o să fie aceste schimbări rămâne să vedem peste 25 de ani!
Comentarii