Spitalul Roman poate reveni la programul normal de funcționare. Spitalul Județean s-a redeschis

HomeSanatate

Spitalul Roman poate reveni la programul normal de funcționare. Spitalul Județean s-a redeschis

 

Activitatea Spitalului Municipal de Urgență Roman va putea fi descongestionată, după redeschiderea de luni, 13 iulie, a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, care primește de astăzi bolnavii non-COVID din județ, a anunțat prefectul George Lazăr, luni, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț și ai Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Pacienții din județ cu infecție COVID-19 nu vor fi tratați la Spitalul Orășenesc Tîrgu Neamț – variantă de lucru luată în calcul în ultima perioadă –, ci tot la Spitalul Județean, unde au fost adaptate circuitele medicale în acest sens.

„Astăzi, Spitalul Județean se va deschide pentru servicii medicale, atât pentru pacienții COVID, cât și pentru pacienții non-COVID care până în acest moment au beneficiat de servicii doar în celelalte spitale din județ – din Roman, Bicaz și Tîrgu Neamț. Vom aviza deschiderea Spitalului Județean sub aceeași reținere privind circuitele funcționale, sunt circuite funcționale adaptate care vor încerca să minimizeze riscul pentru pacienți și pentru personal”, a afirmat doctorul Daniela Marcoci, șeful Compartimentului Evaluarea și Promovarea Sănătății din cadrul DSP Neamț.

„Există o mare așteptare în rândul pacienților privind redeschiderea Spitalului Județean. Majoritatea secțiilor (mai puțin Oftalmologia) își vor redeschide activitatea și pentru pacienții non-COVID. Mulțumesc, cu această ocazie, spitalelor care ne-au sprijinit, în primul rând Spitalului Municipal de Urgență Roman – și îi adresez rugămintea să ne mai sprijine și în continuare, pentru că, în aceste noi condiții, vom fi limitați de mai mulți factori: pe de-o parte, capacitatea de testare a laboratorului nostru pentru pacienții pe care îi internăm în fiecare zi și care vor încadrați ca suspecți de coronavirus; un alt factor limitator îl reprezintă spațiul în care noi putem să cazăm acești pacienți, pentru că am încercat să identificăm în fiecare dintre clădiri paliere în care să internăm acești pacienți suspecți, dar un pacient suspect trebuie să stea singur într-un salon, ceea ce limitează foarte mult numărul pacienților suspecți pe care îi vom putea interna. Astfel, din acest motiv, capacitatea noastră de internare a suspecților s-ar putea să fie depășită în anumite momente, de aceea vom avea nevoie de colegii de la Roman în continuare”, a precizat managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, medicul Dan Silviu Verzea.

Conform acestuia, în Spitalul Județean se află acum internați trei pacienți cu infecție COVID-19 în secția Anestezie și Terapie Intensivă, neintubați, iar alți 26 cu coronavirus în secția de Boli Infecțioase – dintre care zece cu forme asimptomatice ale bolii.

„Redeschiderea Spitalului Județean vine într-un context în care, chiar dacă avem o cazuistică în creștere la nivel de țară, în județul Neamț suntem într-o zonă de platou, chiar într-o zonă descendentă față de perioada de vârf a pandemiei. Redeschiderea era necesară din punct de vedere al solicitării pacienților, pentru a beneficia de servicii medicale de calitate, pe de altă parte pentru a nu mai exista o supraaglomerare la Spitalul Municipal de Urgență Roman – constatare pe care a făcut-o și domnul ministru al Sănătății Nelu Tătaru. Consider că redeschiderea Spitalului Județean este un pas bun și necesar – formulă agreată și de domnul ministru, cu care au existat consultări”, a afirmat prefectul George Lazăr.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț fusese desemnat spital suport-COVID la finalul lunii martie, iar de atunci toți bolnavii cu afecțiuni grave din județ erau transportați la Spitalul Municipal de Urgență Roman, aglomerând și mai mult activitatea cadrelor medicale de la Roman. După scăderea numărului bolnavilor cu infecție COVID-19 tratați la spitalul din Piatra Neamț, autoritățile au solicitat în mai multe rânduri Ministerului Sănătății redeschiderea Spitalului Județean pentru bolnavii non-COVID. În acest context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a efectuat, la finalul săptămânii trecute, o vizită inopinată de lucru la Spitalul din Roman, pentru a evalua situația medicală, în vederea redeschiderii unității medicale din Piatra Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Mișu 4 ani ago

    Dar Spitalul vechi se vrea a fi demolat prin neglijenţă?… Mare păcat!