Prima paginăSocialSanatate

Spitalul Roman este sufocat de persoanele fără adăpost

Dimensiune text

La secţia Chirurgie a Spitalului Roman au ajuns, deja, persoane fără adăpost, cu degerături. În fiecare iarnă, 20% din capacitatea secţiei este ocupată de astfel de pacienţi, care sunt neasiguraţi şi care încarcă bugetul unităţii sanitare cu cheltuielile de spitalizare.

Temperaturile scăzute din ultimele zile au început să facă victime printre persoanele fără adăpost din oraş, care, după ce stau ore întregi în frig, ajung la spital cu degerături. La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, la secţia Chirurgie este internată o persoană fără adăpost, un vechi client al Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman, care are degerături la ambele picioare.

Această situaţie nu este nouă. În fiecare an, după ce dă frigul, spitalul se umple de astfel de persoane, care au rămas fără familie  şi nu au unde să stea. Pentru astfel de indivizi, Primăria Roman a înfiinţat centrul social „Casa Speranţei”, însă acolo nu pot să stea decât noaptea şi, oricum, în centrul social nu este loc pentru toţi.

„Persoanele fără adăpost care ajung la spital cu degerături încarcă cheltuielile spitalului. Aceşti pacienţi nu au asigurare medicală, dar, din moment ce sunt aduşi la Compartimentul de Primire Urgenţe, noi trebuie să îi primim şi să îi tratăm, la fel ca pe oricare alt plătitor de taxe. În perioadele friguroase, chiar şi 20% din capacitatea secţiei Chirurgie este ocupată de astfel de pacienţi. Mai rău este că, după ce îi tratăm, ei se întorc tot în stradă, fapt care le agravează starea de sănătate şi îi determină să se întoarcă la noi. Nu avem unde să-i trimitem, nu avem ce să facem cu ei. Este aproape imposibil să stăpânim această patologie, în condiţiile în care ei se întorc pe stradă”, a declarat medicul Dan Arvătescu, şeful secţiei Chirurgie.

În fiecare iarnă, reprezentanţii autorităţilor locale fac razii pe străzi şi duc persoanele fără adăpost la Casa Speranţei, însă nu puţine au fost cazurile în care oamenii străzii au părăsit, apoi, centrul social, făcând, astfel, inutilă această acţiune. „Problema este mult mai complexă şi nu o poate rezolva spitalul. Noi suntem datori să ne facem treaba şi să primim orice pacient, indiferent dacă este asigurat sau nu. Aici trebuie să intervină şi familiile acestor persoane – care, de multe ori, le resping – sau reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială. Este şi o problemă de mentalitate. Momentan, nu văd o soluţie pentru problema persoanelor fără adăpost care ne aglomerează în fiecare iarnă”, spune medicul chirurg Dan Arvătescu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0