HomeSanatate

Spitalul Roman este „Spital prieten al copilului”

Datorită condiţiilor create prin sistemul „rooming-in” şi promovarea activă a alăptării la sân, secţia Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Roman a fost inclusă, de către UNICEF, în programul „Spital prieten al copilului”. 

„Spital prieten al copilului” este o iniţiativă menită să promoveze alăptarea în rândul mamelor, imediat după naşterea bebeluşului, în cadrul spitalelor de stat sau private.

Deşi proiectul a fost elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF în 1989, în România spitalele au adoptat treptat această politică şi, în prezent, sunt aproximativ 40 de spitale care îndeplinesc regulile pentru a primi certificarea internaţională.

Maternitatea Roman deţine zece saloane în sistem „rooming-in”, în care mămicile se pot bucura din primele trei ore după naştere de prezenţa bebeluşului. În fiecare salon se află trei paturi pentru mămici şi trei pătuţuri pentru bebeluşi. Datorită condiţiilor create prin sistemul „rooming-in” şi promovarea activă a alăptării la sân, secţia Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal Roman a fost inclusă, încă din anul 2008, de către UNICEF, în programul „Spital prieten al copilului”. Prin acest program al UNICEF s-au amenajat şi dotat o sală de gimnastică pentru gravide şi o sală pentru educaţia sanitară.

În sala pentru educaţie sanitară, periodic, echipa de medici şi asistente medicale a secţiei Obstetrică-Ginecologie organizează „Școala gravidei”. La aceste cursuri se prezintă teme precum alimentaţia, igiena, stilul de viaţă sănătos al gravidei, precum şi planning familial.

Pentru a primi certificarea de „Spital prieten al copilului”, o maternitate trebuie să respecte zece reguli: să aibă o politică scrisă privind alăptarea, care să fie comunicată regulat întregului personal de îngrijire, să instruiască întregul personal de îngrijire în scopul aplicării acestei politici, să informeze toate gravidele despre avantajele alăptării şi aspectele practice ale alăptării, să ajute mamele să înceapă alăptarea în primele cinci minute după naştere sau imediat ce mama îşi revine după anestezie (pentru naşterile prin cezariană), să arate mamelor cum să alăpteze şi cum să menţină secreţia lactată chiar şi atunci când sunt despărţite de copiii lor, să nu ofere nou-născuţilor alimente sau lichide, altele decât laptele matern, cu excepţia cazurilor cu indicaţie medicală, să practice rooming-in-ul, care permite mamei şi copilului să rămână împreună 24 ore pe zi, să încurajeze alăptarea la cererea copilului, să nu ofere suzete sau biberon copiilor care sug la sân, să încurajeze constituirea grupurilor de sprijin pentru mame şi să orienteze mamele către aceste grupuri de sprijin la externarea din maternitate.

Fiecare maternitate care implementează aceşti paşi şi respectă condiţiile pentru care a primit certificarea va păstra titulatura respectivă.

Comentarii

WORDPRESS: 0