Prima paginăActualitateRoman

Spitalul „Precista Mare” va fi extins şi mansardat

Dimensiune text

Proiectul de reabilitare a clădirii Spitalului Vechi prevede lucrări de consolidare şi de extindere. Se intenţionează extinderea clădirii cu o aripă nouă, realizată la nivelul subsolului către curtea spitalului, şi mansardarea clădirii, pentru a crea spaţii pentru diverse activităţi spitaliceşti.

Reabilitarea Spitalului Vechi din Roman, un important simbol al oraşului, un edificiu înfiinţat cu mai bine de două sute de ani în urmă, va fi transformat într-un centru de îngrijire medicală. Clădirea Spitalului „Precista Mare”, construită în secolul XIX, oferă spaţii generoase şi bogat luminate, care vor fi exploatate la maximum pentru realizarea acestui proiect. Ca urmare, clădirea va fi „fragmentată” în „blocuri” la parterul şi etajul clădirii, iar scara centrală, monumentală, va fi folosită de oaspeţii centrului de conferinţe şi personalul medical şi educaţional. Totodată, se prevede extinderea clădirii cu o aripă nouă, realizată la nivelul subsolului către curtea spitalului, în care vor funcţiona sălile de mese, blocul de investigaţii, blocul de fizioterapie şi blocul operator.

Clădirea va fi mansardată, în spaţiile nou obţinute fiind incluse biroul pentru coordonatorul de programe educaţionale şi spaţii de cazare şi recreere pentru medici şi stagiari, precum şi spaţii pentru conducerea Căminului de Bătrâni. Tot la mansardă va funcţiona şi Secţia de Internare în regim special, care va asigura internarea pacienţilor ce necesită un nivel ridicat de îngrijire.

Centrul de conferinţe şi educaţie va fi amplasat în zona „nobilă” a clădirii şi va dispune de săli de conferinţe cu o capacitate de 80 de locuri, respectiv 20 de locuri. Sălile de conferinţă vor fi închiriate pentru evenimente şi simpozioane. S-a optat pentru amenajarea acestor săli mizându-se pe atractivitatea lor în rândul celor în căutarea unui loc optim pentru desfăşurarea activităţilor cu public.

În aripa estică a etajului va funcţiona, la parter, Secţia de Internare pentru o zi, care va include saloane, cabinet de consultaţii şi spaţii pentru personalul medical, recepţia şi registratura. Tot în aripa estică va funcţiona şi Secţia de Internare pe termen lung, situată la etaj, care va adăposti saloane cu patru şi două paturi şi spaţii pentru personalul medical. Compartimentul Resurse Medicale va asigura depozitarea şi gestionarea substanţelor farmaceutice şi a materialului medical. Acest compartiment va conţine şi secţia de sterilizare şi spaţiul destinat personalului de curăţenie. Compartimentul Prosecţie este organizat la subsol şi cuprinde camera mortuară şi spaţii conexe, precum zona de autopsie şi spaţiul de aşteptare pentru aparţinători.

Centrul de Primire Urgenţe va fi amplasat între blocul operator şi cel de investigaţii medicale. Accesul ambulanţelor se va realiza printr-un tunel special construit în acest sens.

Spitalul „Precista Mare” va avea o bucătărie structurată în zona de subsol, care va deservi simultan trei cantine prevăzute în aripa nouă, pentru medici, pacienţi şi rezidenţii din Căminul de Bătrâni.

Clădirea spitalului va include şi farmacie pentru public, farmacie cu regim închis, sală de cursuri destinată pregătirii continue şi specializării personalului medical, capelă şi spălătorie. Potrivit proiectului, personalul TESA va funcţiona într-o altă locaţie aparţinând Arhiepiscopiei, în vecinătatea spitalului. Spitalul Vechi va dispune de 11 apartamente de cazare a câte două camere, destinate personalului medical – medici, asistente.

Proiect de 25 de milioane de euro

Suprafaţa totală construită va fi de 10.800 de metri pătraţi, din care 6.282 de metri pătraţi are construcţia existenţă, 3.213 metri pătraţi va ocupa aripa nouă şi 1.305 metri pătraţi va avea mansarda.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei mizează pe veniturile obţinute din decontarea activităţilor medicale curente la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, venituri din activitatea Căminului de Bătrâni, fondurile obţinute din funcţionarea farmaciei şi a bufetului, venituri din taxarea şederii însoţitorilor, venituri din funcţionarea în regim deschis a laboratorului de analize şi a compartimentului de imagistică, venituri din închirierea sălilor de conferinţe.

Pe lângă serviciile medicale curente, pacienţii vor avea acces şi la cabinete de terapie ocupaţională şi de terapii de grup.

Secţia de Fizioterapie va fi deschisă atât pacienţilor care au nevoie de recuperare, cât şi celor care intenţionează să-şi păstreze mobilitatea cu ajutorul gimnasticii medicale şi masajului.

Estimativ, proiectul de reabilitare se va ridica la 25 de milioane de euro, inclusiv partea de cofinanţare a Arhiepiscopiei, şi va fi realizat prin Compania Naţională de Investiţii. Lucrările de consolidare se ridică, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei, la peste 20 de milioane de euro.

„Pentru a ameliora o parte dintre multiplele greutăţi şi a răspunde nevoilor crescânde ale oamenilor nevoiaşi şi suferinzi, Arhiepiscopia noastră s-a angajat la realizarea acestui proiect, dând fiecăruia şansa unică şi nobilă să contribuie la realizarea lui. Vă încredinţăm că tot obolul dumneavoastră va fi cheltuit cu toată acribia, iar numele fiecăruia va fi scris în Cartea de onoare a ctitorilor înnoitori ai aşezământului, rugând pe Dumnezeu să-l înscrie şi în Cartea cea veşnică din ceruri, când se va recunoaşte în voi şi în faptele care le faceţi în numele Lui”, a spus ÎPS Ioachim, arhiepiscop de Roman şi Bacău.

Ca urmare, Arhiepiscopia a deschis conturi la Raiffeisen Bank – Agenţia Roman, situată pe strada Nicolae Titulescu, nr. 42, judeţul Neamţ, contul SWIFT – RZBRROBU, IBAN RON RO50RZBR0000060016564474, IBAN EUR RO55RZBR0000060016564481, IBAN USD RO33RZBR0000060016564489.

Consultaţii şi tratament

Aripa centrală a spitalului va adăposti la parter cabinetele medicale în care îşi vor desfăşura activitatea curentă medicii şi colaboratorii spitalului.

Secţia Generală va asigura următoarele servicii medicale: terapie ocupaţională, psihologie, ginecologie, ortopedie, dermatologie şi stomatologie/paradontologie.

Serviciile medicale oferite în cadrul Secţiei de Geriatrie sunt: geriatrie generală, cardiologie, pneumologie, diabet şi boli de nutriţie, gastroenterologie, nefrologie, urologie, oftalmologie, ORL şi oncologie.

Secţia de Geriatrie

Spitalul „Precista Mare” va acorda servicii medicale vârstnicilor. Ca urmare, a fost prevăzută în corpul central al clădirii o secţie de geriatrie. „Bolile curente ale bătrâneţii vor fi ţinute sub observaţie şi tratate de către un personal medical specializat, iar pacienţii internaţi vor beneficia de personal medical cu înaltă calificare şi dăruire. Secţia de Investigaţii Medicale va permite analiza detaliată a patologiei şi diagnosticarea precisă”, a spus juristul Aurelian Alexa, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Examinare şi imagistică medicală

Echipamentele pentru imagistică, zona de recoltare a probelor şi laboratoarele aferente vor fi localizate în aripa nouă a spitalului. În această secţie, pacienţii vor beneficia de servicii medicale cum ar fi: mamografie digitală, ecografie, radiografie, computer tomograf, analize de sânge şi analize conexe.

Saloane cu trei paturi şi rezerve pentru o persoană

Pacienţii care necesită supraveghere constantă în perioada tratamentului vor putea fi cazaţi în aripa estetică a spitalului, aflată în relaţie directă cu blocul medical şi cabinetele medicale. Saloanele vor asigura cazarea a maximum trei pacienţi în aceeaşi încăpere şi vor respecta condiţiile de dotare cele mai exigente. Pentru cazurile speciale sunt organizate rezerve a câte un singur pat, cu baie proprie şi spaţiu pentru cazarea unui însoţitor. Spaţiul de internare va fi izolat de restul fluxurilor spitaliceşti, pentru a se putea acorda intimitatea şi liniştea necesară refacerii pacienţilor. Pentru vizitatori se prevede un salon separat, căutându-se limitarea interferenţei acestora cu activităţile curente.

În aripa estică, la parter, este prevăzută Secţia de Internare pentru o zi, care va fi în relaţie directă cu zona cabinetelor medicale, la distanţă scurtă de blocul de investigaţii/imagistică.

Blocul operator

Aripa subterană nou-construită va adăposti un bloc operator în conformitate cu cele mai noi standarde. Blocul operator va avea o suprafaţă de 814 metri pătraţi şi va include două săli de operaţie, una dintre acestea fiind prevăzută cu spaţiu de 30-40 de locuri, deschis tuturor specialităţilor, precum şi spaţiu propriu pentru material medical, sterilizare, reanimare şi terapie intensivă. Din blocul operator se va putea ajunge direct către saloanele de internare, cu ajutorul unui ascensor special conceput pentru circulaţia paturilor medicale.

Recuperare medicală

Serviciile de recuperare medicală vor fi găzduite de aripa nouă a spitalului, la subsol, fiind deopotrivă necesare pacienţilor externi şi celor internaţi, cât şi rezidenţilor din Căminul de Bătrâni. Pacienţii vor beneficia, în cadrul acestei secţii, de următoarele servicii medicale: electroterapie, laserterapie, masaj terapeutic, kinetoterapie şi hidroterapie. Această secţie beneficiază de acces separat, dar şi de acces dinspre zona de spital.

Blocul alimentar

Pacienţii internaţi vor beneficia de cantină nou-construită în aripa subterană a spitalului. Blocul alimentar, cu o suprafaţă de 850 de metri pătraţi, va fi deservit de o bucătărie unică şi va încorpora şi cantina Căminului de Bătrâni, a cărei sală de mese va fi izolată de restul spaţiilor.

Servicii medicale pentru familiile din mediul rural

Serviciile medicale moderne sunt inaccesibile, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei, multor persoane din mediul rural. „Prin grija îndrumătorilor spirituali şi a liderilor comunităţilor rurale, membrii familiilor din mediul rural vor fi îndrumaţi către noul aşezământ pentru investigaţii şi intervenţii preventive, dar şi pentru asistenţă psihologică”, a spus juristul Aurelian Alexa.

Cămin pentru bătrâni

Aripa vestică a aşezământului, la parter şi etaj, va găzdui Căminul de Bătrâni „Precista Mare”, destinat persoanelor singure sau fără posibilitatea de a duce un trai decent. Vârstnicii cazaţi aici vor avea acces direct la serviciile medicale ale spitalului, beneficiind, în acelaşi timp, de supraveghere şi ajutor permanent, spaţiu de socializare şi curtea generoasă a spitalului. Bătrânii vor fi antrenaţi în activităţi ocupaţionale în cadrul programelor spirituale şi de întrajutorare ale asociaţiilor filantropice ale Arhiepiscopiei.

Căminul de Bătrâni va avea o suprafaţă de 1.320 de metri pătraţi şi va oferi cazare permanentă vârstnicilor, în 35 de camere, a câte două şi trei paturi, cu băi proprii. Capacitatea totală a căminului este de 72 de paturi. Fiecare etaj va avea prevăzut un spaţiu pentru supraveghetor. Subsolul clădirii va fi prevăzut cu spaţii pentru personalul auxiliar. Rezidenţii vor avea acces la o încăpere de zi, un spaţiu pentru reuniuni, spectacole şi proiecţii de filme, precum şi o cantină conectată la bucătăria spitalului.

Capacitatea de tratament şi întreţinere

Pentru tratamentul pacienţilor se pune accentul pe consultarea şi tratarea în regim ambulatoriu, pregătirea cadrelor medicale, echipamentele moderne şi dotările asigurate permiţând diagnosticarea precisă şi aplicarea tratamentelor optime.

În cele 16 cabinete care vor funcţiona în cadrul Spitalului „Precista Mare” vor putea fi primiţi zilnic peste 100 de pacienţi. Tratamentele de recuperare vor fi disponibile zilnic pentru aproape 80 de pacienţi. Aripa de internare, cu o capacitate de 57 de paturi în saloane şi rezerve, va fi divizată pe etaje: demisol (terapie intensivă – opt paturi), parter (saloane de internare de o zi – 11 paturi), etaj (saloane pentru internare de lungă durată şi rezervele – 36 de paturi), mansarda (internarea în regim special – două paturi).

Spitalul „Precista Mare” va crea locuri de muncă

Dincolo de facilităţile asigurate pentru tratarea pacienţilor, Aşezământul Spitalicesc „Precista Mare” va crea noi locuri de muncă. În spital vor fi angajate 180 de persoane, care vor lucra în mai multe schimburi, în funcţie de specificul postului. Peste 50 de locuri de muncă cu înaltă specializare vor fi disponibile, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei, pe plan local, după inaugurarea spitalului. Administrarea aşezământului va fi patronată de Arhiepiscopie. O parte dintre posturile auxiliare va fi direcţionată către membrii comunităţilor din jurisdicţia Arhiepiscopiei, în special către cei în căutarea unui loc de muncă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0