În ultimul an, mai mulţi medici au părăsit Spitalul Roman, prin pensionare sau demisie. În ritmul acesta, spitalul ar putea rămâne fără specialişti, în scurt timp. Multe dintre posturile rămase libere scoase la concurs nu au căutare.
De la registratori medicali, la asistenţi medicali şi până la medici cu zeci de ani de vechime, mulţi angajaţi ai Spitalului Municipal de Urgenţă Roman au decis, în ultima perioadă, să părăsească locul de muncă de la stat pentru a lucra în mediul privat, acolo unde salariile sunt mai mari, iar condiţiile de muncă mult mai bune.
Conducerea spitalului spune că nu are nicio metodă prin care să îi facă pe aceştia să rămână, pentru că este dreptul fiecăruia să aleagă unde să lucreze.
„Sistemul privat ia amploare şi devine un competitor din ce în ce mai puternic pentru sistemul public. Mai întâi au ales să plece medici, apoi asistenţi medicali, iar acum avem câteva cereri de demisie şi din partea unor registratori medicali. Cu toţii vor să meargă în sistemul privat şi noi nu îi putem opri. Trebuie să recunoaştem că sunt alte condiţii în sistemul privat. Vorbim de timpul acordat pacientului, de salarizare, de alte condiţii de muncă. Sunt condiţii mult mai avantajoase faţă de sistemul public”, susţine medicul Mihaela Banu, managerul interimar al Spitalului Roman.
Cea mai recentă pierdere a Spitalului Roman este medicul radiolog Daniela Glodeanu, care şi-a dat demisia luna trecută, iar acum lucrează numai în clinicile private din oraş. De curând a plecat şi medicul specialist în urologie Adrian Roman, pentru o perioadă de şase luni, în Franţa. Un alt medic care a părăsit spitalul prin demisie este de la secţia Medicină Internă, medicul primar Elena Dumitriu, care s-a căsătorit şi a plecat în Suedia, acolo unde lucra deja soţul său. Prin demisie a plecat, în luna iunie a anului trecut, şi medicul pneumolog Gabriela Popovici, care acum lucrează la cabinetul privat.
Alţi medici specialişti care au lucrat zeci de ani la Spitalul Roman – dermatologul Mariana Maxim, pediatrul Ioan Chereji, radiologul Mihai Dănuţ Lichiardopol, specialistul în recuperare Petre Boştină şi soţia sa, medicul infecţionist Niculina Boştină, au ieşit la pensie anul trecut şi au ales să plece din spital, însă majoritatea continuă activitatea, acum, în mediul privat, acolo unde nu mai sunt urgenţe, programul de lucru este fix şi nici nu există la fel de mult stres ca într-un spital de stat.
De ce s-ar angaja cineva în sistemul medical public?
În momentul în care a acceptat funcţia de manager al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, medicul Mihaela Banu afirmat că prioritatea ei numărul unu este să atragă medici noi la Spitalul Roman. Totuşi, la întrebarea de ce ar mai veni un specialist să lucreze într-un spital public, dacă în mediul privat este mai bine, aceasta nu a putut oferi un răspuns. „Într-adevăr, este un paradox şi, totuşi, se prezintă la concursurile noastre destul de mulţi candidaţi. Probabil pentru că este un loc de muncă stabil”, susţine managerul interimar al spitalului.
Comentarii
pai cum sa nu plece daca spaga care o primesc e tot mai mica, ca deh…nu mai au oamenii bani.Daca ajungi la urgente, sa te fereasca Dumnezeu , stau cu buzunarele cracanate si poti astepta chiar si 3 ore ca sa te bage in seama, ca doar e URGENTA…E JALE!!!!