Prima paginăSocialSanatate

Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” riscă să se închidă

Dimensiune text

Lipsa de personal ar putea duce la închiderea spitalului. Instituția a scos la concurs un post de medic, dar nu s-a prezentat niciun candidat.

Situația de la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicoale” se agravează pe zi ce trece. Lipsa de personal își pune din ce în ce mai mult amprenta pe activitatea instituției, mai mulți angajați având probleme de sănătate din cauza faptului că trebuie să facă față unui volum foarte mare de solicitări. Situația e cu atât mai gravă cu cât vara este perioada concediilor de odihnă, astfel că angajații vor fi și mai puțini. În momentul de față, la spitalul de psihiatrie activează un singur medic psihiatru, întrucât celălalt medic a suferit o intervenție chirurgicală și se află în concediu medical. Pe 5 iulie ar fi trebuit să se organizeze concurs pentru ocuparea unui post de medic specialist psihiatru, însă nu s-a prezentat niciun candidat, iar concursul va fi reprogramat.

„Din păcate, nu s-a înscris nimeni la concurs, deși am vorbit și la Universitatea de Medicină din Iași, măcar să se înscrie medicii rezidenți în ultimul an. Am mai avut cereri, dar, când i-am contactat, își găsiseră posturi în altă parte. Motivele pentru care acest post nu prezintă interes pot fi multiple. Fie candidații nu vor, fie nu știu, cert este că, la fel ca orice post de medic specialist, este foarte prost plătit, iar medicii tineri preferă să plece în străinătate. Acum, la spital mai e doar un singur medic, dar sperăm să putem remedia situația prin contracte de prestări servici”, a precizat medicul primar psihiatru Anca Hâncu, managerul spitalului de psihiatrie.

Nici în privința celorlalte cadre medicale situația nu e mai bună. Potrivit managerului spitalului, în momentul de față sunt 55 de angajați, deși necesarul ar fi de 82, iar conform actelor normative ar trebui 120. „De exemplu, la secretariat și statistică medicală avem o singură persoană care face toată munca. E inuman ca un angajat să facă munca a trei angajați. Avem cazuri de angajați care s-au îmbolnăvit și au intrat în concediu medical. Dacă vom continua așa, riscăm să punem lacătul pe spital. Avem un memoriu depus la Consiliul Județean, de unde avem promisiunea că va fi soluționat favorabil, măcar să putem angaja agenți temporari de muncă”, a mai spus medicul psihiatru Anca Hâncu.

Anul trecut, la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicoale” au fost internați 821 de pacienți.

COMENTARII

WORDPRESS: 0