Spital privat de excelență în județul Neamț

Deputatul Culiță Tărâță, împreună cu primarul Gheorghe Ștefan și cu senatorul Ovidius Mărcuțianu au prezentat un proiect-pilot care va fi realizat în Neamț. În următorii ani, la Piatra Neamț se va construi un spital privat pentru bolnavii de cancer. Investiția se va realiza din fonduri private.

 

Joi, la Piatra Neamț, deputatul Culiță Tărâță, senatorul Ovidius Mărcuțianu și primarul Gheorghe Ștefan au anunțat demararea unui proiect-pilot de importanță majoră pentru județul Neamț, așa cum au declarat inițiatorii acestuia. Este vorba despre construirea Spitalului Specializat de Excelență „Ștefan cel Mare”, un spital privat care se va construi pe Cozla. Investiția, de peste 100 milioane de euro, va fi realizată în parteneriat public-privat. Investitorii italieni vor asigura finanțarea pentru construcția și gestionarea acestui proiect, în timp ce Primăria Piatra Neamț va pune la dispoziție terenul aferent și va asigura facilități fiscale, adică scutiri de taxe și impozite.

Va fi un spital oncologic și de arși așa cum nu mai există în România. Este o investiție majoră, iar Primăria Piatra Neamț nu poate decît să susțină acest proiect atît de important„, a afirmat Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț.

Deputatul Culiță Tărâță, unul dintre cei care au făcut demersuri pentru atragerea acestei investiții, consideră proiectul ca fiind primul dintr-o serie de inițiative ce vor dezvolta județul. „Nu am anunțat realizarea acestui spital pentru că este campanie electorală, ci ca un prim pas în atragerea de fonduri private, europene și guvernamentale. Planul investitorilor italieni include și crearea de peste 700 de locuri de muncă, iar în jur de 400-450 de locuri de muncă vor fi pentru persoane specializate în domeniul sanitar„, a precizat Culiță Tărâță, candidatul APEL pentru președenția Consiliului Județean Neamț.

Senatorul Ovidius Mărcuțianu a povestit cum a apărut ideea construirii unui spital privat la Piatra Neamț. „Am un prieten, Petre Pruteanu, care este stabilit de mai mulți ani în Bologna și cu el am discutat prima dată despre cît de necesar este să construim un spital privat cu specific oncologic în țară. Și eu am zis că trebuie neapărat construit în județul Neamț„, a spus Ovidius Mărcuțianu.

Cei trei investitori care au venit la Piatra Neamț pentru a prezenta investiția au precizat că proiectul va fi unul ambițios, avangardist chiar, pentru destinația pe care o are. Capacitatea spitalului va fi de aproximativ 350 de paturi. Clădirea va avea demisol, parter și patru etaje. La demisol va funcționa secția de diagnosticare pe bază de imagini, cu echipamente de ultimă generație, precum și metode de diagnosticare prin medicină nucleară. La parter va fi ambulatoriul, iar la etajele unu și doi vor fi saloane pentru bolnavi, cu o capacitate totală de 100 de locuri pe fiecare etaj. Alte 100 de saloane vor fi amenajate la etajul al treilea al clădirii, acolo unde va fi oncologia pediatrică. La etajul patru va funcționa un bloc operator, dar și o secție de chirurgie plastică și o secție pentru arși. Conform planurilor de construcție, spitalul va avea amenajat un heliport, o parcare spațioasă și multe spații verzi pentru plimbare. Investitorii italieni, reprezentanți ai firmei Vision Consulting Finance LTD, speră ca acest spital să fie ca un hotel pentru oamenii care au nevoie de îngrijiri medicale cu specific oncologic.

Săptămîna viitoare, Culiță Tărâță a promis că va da amănunte despre o altă investiție atrasă în Neamț, investiție care ar crea în zona Romanului peste o sută de locuri de muncă.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • gica 6 ani

    Este buna initiativa. Dar, are in proiect toate componentele ? Tratamentul oncologic presupune nu numai chimioterapie si chirurgie ci si radioterapie. Cura de radioterapie are cel putin 20 de sedinte de luni pana vineri fara intreruperi. Radioterapie unde se va face? Tot la Iasi, Cluj, Bucuresti. Privitor la aparatura medicala (imagistica) de ultima generatie, ea nu are valoare fara ca sa fie un medic radiolog (imagistica) de valoare care sa-l foloseasca. Sa nu te trezesti, asa cum au patit unii pacienti, ca nu le gaseste ceea ce trebuie si merg la un alt specialist sa le interpreteze corect acele imagini. De unde specialisti. Chiar si din Instututele Oncologice din tara au plecat specialisti in strainatate. Partea de chirugie oncologica presupune specializare pe acest domeniu: ginecologie oncologica, oftalmologie oncologica, neurologie oncologica, ORL, etc. Nu poti folosi un specialist in chirurgie generala la toate. Intr-un sistem eficient de tratament de lucreaza in echipa. Si ar mai fi o intrebare. Cine plateste tratamentul? Se stie ca sunt anumite citostatice care au preturi mari (de exemplu Taxol -Paclitaxel Kabi costa 5353 lei), Se pot deconta de CNASanatate? Ce facem cu analizele imunohistochimice (foarte importante la diagnostic)? Casa de Sanatate Neamt nu are incheiat un contract cu, unicul in Romania, Instututul „Victor Babes” Bucuresti si atunci faci un drum pana acolo si mai platesti 280 lei sau 385 lei sau 750 lei din buzunarul tau, cu toate ca esti asigurat. Alte judete au contract si asiguratii beneficiaza de decontare.
    Exista deja clinici private (de exemplu: Oncofort in Bucuresti) Numai serviciile au preturi cu 3 cifre: o zi de spitalizare costa 450 lei; o serie de chimioterapie 300 lei.interpretare dosar medical 150 lei). Cine isi permite in zona Moldovei?
    Daca s-ar prevede dotarea cu un CyberKnife ar fi execeptional si pacientii nu ar trebui sa mearga in Turcia, Germania, pentru acest tratament.
    Radiochirurgia CyberKnife este un tratament radioterapeutic noninvaziv, ce foloseste energie de mare intensitate, care trimite din diverse unghiuri fascicule foarte precise de radiaţie. CyberKnife este atât de precis, încît fasciculul de radiaţie poate fi aplicat şi in cazul unor tumori cu forma neregulata, chiar si al celor care se afla în apropierea organelor vitale – oferind multor pacienti o noua speranta de viata.