HomeCultural

Spectacol de teatru dedicat Zilei Naționale

Trupa de teatru „Vasile Alecsandri” va juca pe 28 noiembrie la Cercul Militar. Cu acest spectacol artiștii romașcani au primit recent Premiul I și Cupa celei de-a XX-a ediții a Festivalului de teatru de la Timișoara.   

 

 

Trupa de teatru „Vasile Alecsandri” a  Cercului Militar Roman va încânta publicul romașcan iubitor de teatru miercuri, 28 noiembrie, cu spectacolul „Piatra din casă”. Comedia lui Vasile Alecsandri se va juca în sala mare a Cercului Militar, de la ora 17. Spectacolul este integrat manifestărilor organizate de garnizoana Roman pentru a marca Ziua națională a României. Cu acest spectacol trupa romașcană revine în atenția publicului după o pauză de un an, timp în care și-a întregit repertoriul cu câteva piese și în care a cucerit premii la festivalurile la care a participat. Ultimul premiu care a recompensat munca și talentul romașcanilor a fost obținut în luna noiembrie, la festivalul de teatru organizat de garnizoana Timișoara, de unde artiștii s-au întors cu Premiul I și Cupa celei de-a XX-a ediții.

Juriul festivalului a fost format din personalități ale vieții culturale civile și militare fiind prezidat de profesor universitar doctor Violeta Zonte, decan al Facultății de Muzică din cadul Universității de Vest Timișoara. „Piatra din casă”, comedie cu „cântice” scrisă de Alecsandri la Palermo, pentru amuzamentul iubitei sale Elena Negri, pe care o însoțea la tratament, are un pronunțat caracter satiric la adresa boierimii moldovene, ridiculizând obiceiul acestora de a-și căsători odraslele din interes. Cucoana Zamfira (Elena Stanciu Mintenaș) este văduvă și vrea să se mărite cu herr Frantz (Nicolae Ștențel) dar nu poate face acest lucru înainte de a-și mărita fata, pe Marghiolița, (Luminița Mera). Ginerele pe care și-l dorește este unul tinerel, cam sărac cu duhul, însă cu stare materială bună, comisul Nicu (Mariana Levărdă), fiul căminarului Grigore Pâlciu. (Adrian Tidor). Vărul Marghjioliței, Leonil (Gheorghiță Iancu), se opune acestui angajament și face tot posibilul pentru a-i lua locul comisului. Intriga ușoară, de vodevil, se sfârșește în mod fericit, Marghiolița devenind din „piatra din casă” „piatra scumpă”, mireasa.

„Performanțele trupei romașcane nu ar fi fost posibile fără sprijinul financiar al unor sponsori romașcani inimoși, firme și oameni iubitori de cultură și artă pe care am dori să-i numim: SC E85 Impex SRL, SC Egbimar Prod Com SRL, SC Danitcos Com SRL, SC Mihăiță Transporter SRL, Restaurant Say Food Roman, domnul Eugen Răileanu și doamna Maricica Herlea, dar și a unora care au dorit să rămână anonimi”, a spus maior Iulian Gafton, ofițer cu informarea și relațiile publice în cadrul Garnizoanei Roman.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0