Prima paginăEducatie

Specializarea „Matematica-informatică”, cheia succesului la „Vasile Sav”

Dimensiune text

Reînființarea specializării „Matematică-informatică” a fost susținută  în fața ministrului Educației. Înființarea profilului „Matematică-informatică” a fost rezultatul unui demers coordonat de directorul Dan Zaharia. Mulți dintre absolvenții acestui profil sunt specialiști sau studenți la facultăți din țară și străinătate.

 

 

Începând din acest an școlar, specializarea „Matematică-informatică” din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Sav” din Roman nu mai există. Aceasta a fost înlocuită cu specializarea „mecanică”. Actualul director al Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, profesorul Dan Zaharia, numit în funcție din 1 septembrie 2012, spune că dispariția specializării „Matematică-informatică” înseamnă un pas înapoi pentru liceul la a cărei conducere s-a aflat mulți ani. „Odată cu numirea mea la conducerea liceului, începând din 1990, mi-am propus înființarea profilului «Matematică-informatică». La acel moment, am putut pune în practică acest proiect prin intermediul societății Petrotub, care ne-a sigurat o bază materială minimală. Am fost prima unitate de învățământ liceal din Roman care a înființat profilul «Informatică». Astăzi, dispunem de două cabinete de informatică dotate corespunzător și profesori de specialitate cu o foarte bună bună pregătire în domeniu”, a precizat Dan Zaharia, directorul Liceului Tehnologic „Vasile Sav”.

În ultimii ani, la admiterea la specializarea „Matematică-informatică” se înscria un număr mare de elevi, care alegeau profilul pentru corpul profesoral ce preda la aceste clase și rezultatele absolvenților după finalizarea cursurilor liceale. „Au fost ani în care numărul absolvenților de clasa a VIII-a care au dorit să ocupe un loc la specializarea «Matematică-informatică» îl depășea pe cel de la Colegiul Național «Roman-Vodă», care ridica media de intrare la acest profil”, a spus directorul liceului.

 

Liceul se mândrește cu absolvenții profilului „Matematică-fizică”

 

Situația de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” a fost pusă în discuție de directorul adjunct, profesorul Alexandru Onel, la întâlnirea ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, cu directorii din unitățile de învățământ din Roman, care a avut loc la mijlocul lunii octombrie. Unul dintre principalele argumente pentru care se dorește reînființarea specializării „Matematică-informatică”, susținut în fața ministrului Educației, a fost promovabilitatea absolvenților acestui profil la examenul național de bacalaureat. „La clasele de informatică s-a obținut, în ultimii ani, o promovabilitate de 100%”, a declarat, la eveniment, directorul adjunct Alexandru Onel.

Răspunsul inspectorului general școlar Viorel Stan nu a convins reprezentatul Liceului Tehnologic „Vasile Sav”: „Rețeaua școlară se va stabili după realitatea din teren, la fel ca și numărul și structura claselor, atât la școli profesionale, cât și la liceele tehnologice. Planul de școlarizare va fi trimis la minister după consultarea școlii, a părinților și a oamenilor de afaceri”. Liceul Tehnologic „Vasile Sav” nu a fost consultat, spune directorul Dan Zaharia, părinții cer reînființarea specializării „Matematică-informatică”, iar agenții economici nu se prea înghesuie nici măcar să încheie convenții de practică cu liceele, cu atât mai puțin să angajeze absolvenți de profiluri tehnice.

Un alt argument important, crede directorul Dan Zaharia, care vine să arate că desființarea specializării nu a fost o idee inspirată îl reprezintă rezultatele din acest an la admiterea la facultate a absolvenților specializării „Matematică-informatică”. „Toți absolvenții unei clase de «Matematică-infomatică» sunt admiși la facultăți de stat: la Informatică – 5, la Automatizări și Calculatoare – 4, Cibernetică – 4, Telecomunicații – 3, Farmacie – 1, Drept – 1, ASE – 1, Geografie – 1, Matematică – 1, Comunicare și Relații Publice – 1. La cealaltă clasă avem doi elevi care studiază în domeniul IT la universități din Danemarca și Irlanda”, explică directorul Zaharia.

 

Planul de școlarizare, în mâna ISJ

 

Cum ministrul Educației a plecat, problema rămâne să fie tranșată între directorul Dan Zaharia și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț. Directorul Liceului Tehnologic „Vasile Sav” speră ca reparația să fie făcută în planul de școlarizare care trebuie finalizat până la sfârșitul lunii noiembrie. Cifrele de școlarizare sunt stabilite pe baza propunerilor înaintate de conducerea unităților de învățământ către ISJ. La rândul lui, ISJ înaintează Ministerului Educației propunerile pentru proiectul planului de școlarizare și al rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru județ. Ministerul Educației aprobă sau taie din numărul de clase propus de ISJ. După aprobarea cifrei de școlarizare a județului, ISJ începe „târgul” repartizării numărului de clase pe unități de învățământ și, odată cu acestea, a specializărilor în cazul unităților de învățământ liceal. „Noi sperăm să revenim la o stare de normalitate începând cu anul școlar viitor, pentru că acest liceu și-a căpătat un loc în rândul liceelor capabile de performanță”, a spus directorul Dan Zaharia.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • emi 9 ani

  Ma tem ca orgoliile s-au trezit cam tarziu!Acest liceu merita o soarta mai buna,dar nu s-a actionat la timp.Si cand te gandesti ca in 2005 au absolvit 4 clase de informatica,iar marele prof.de informatica Fl.Moldovanu este absolventul acestei scoli!

 • Karina 9 ani

  Inca o dovada ca tot ce este de valoare trebuie distrus. Probabil acest colegiu nu producea „tampiti” si trebuia aliniat acelor scoli in care performanta a fost de mult uitata!!! Nu se pot infiinta in paralel si clase cu profil? Daca sunt solicitate, vor functiona, daca nu… nu. Fiecare isi stie si simte vocatia. Se vrea a se ajunge la ceea ce a fost inainte de ’89 cand toata lumea facea politehnica? Ce sanse au mai avut dupa distrugerea industriei inginerii, la ce le-a mai folosit orele intregi de studiu al matematicii, fizicii, chimiei … doar la somaj si reconversie profesionala fara sanse de reangajare daca mai aveai si peste 35-40 de ani. Ce angajatori seriosi avem noi in Roman? Umaro, Fabrica de mobila au fost luate de un prosper om de afaceri roman si romascan in acelasi timp. Cum le-a dezvoltat? A facut cineva comparatie intre momentul privatizarii si cel de acum? Sa mu mai vorbim de Uzina de tevi, Fabrica de zahar Prefabricate… Angajeaza cumva mecanici, sau muncitori in profilul lor? A SE DISTRUGE TOTUL asta se vrea!!! In primul rand pe noi ca oameni.

 • mateinfo 9 ani

  Conform rationamentului dnului director ar trebui infiintate clase de mate-info la toate liceele din oras pentru ca peste tot sunt profesori cu specializare informatica si toti elevii de la aceste clase intra la facultati.

  • User 9 ani

   Te gandesti ca daca erai la mate info luai si tu bacul. cred ca ai picat la romana, pentru ca n-ai inteles nimic din acest articol.