HomeActualitateRoman

Şomerii învaţă să facă afaceri

Printr-un proiect european, şomerii din zona Romanului vor beneficia de formare profesională în domenii căutate şi de consiliere pentru a-şi deschide propria afacere.

Şomerii din zona Romanului vor beneficia de sprijin pentru deschiderea unei afaceri pe cont propriu în cadrul proiectului „START-  Strategii, Tehnici şi Activităţi de Reorientare şi Training”, derulat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ în parteneriat cu Pluri Consulting Grup srl. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Proiectul are drept scop creşterea ratei de ocupare prin îmbunătăţirea nivelului de educaţie  şi formare profesională a forţei de muncă neocupate din judeţele Regiunii Nord Est, în vederea atragerii şi menţinerii  a cât mai multor persoane pe o piaţă a muncii competitive şi pentru promovarea mobilităţii ocupaţionale şi geografice şi combaterea şomajului şi inactivităţii.

„Ne propunem ca prin acest proiect să reducem dezechilibrele dintre cererea şi oferta de forţă de muncă prin furnizarea serviciilor de informare, consiliere și orientare profesională în alegerea sau schimbarea profesiei pentru cel puţin 470 de persone, instruirea, prin intermediul programului Job Club, a cel puţin 310 persoane privind modalităţi  şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, furnizarea serviciilor de mediere a muncii pentru cel puţin 160 de persoane , creşterea nivelului de formare profesională pentru 434 de persoane şi încurajarea începerii unei afaceri pe cont propriu prin furnizarea serviciilor de consiliere antreprenoriaă pentru 80 de persoane, din care cel puţin 6 vor fi selectate şi sprijinite să deschidă o afacere până la finalizarea proiectului”, a precizat Alexandra Anghel (foto), şefa Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă Roman, coordonatoarea proiectului.

În cadrul proiectului vor fi organizate cursuri de fomare gratuită în domenii diverse: competenţe de limba germană, sudor, frizer  coafor, agent pază şi ordine, mecanic auto, tinichigiu carosier, agent de curăţenie, auditor în domeniul calităţii, agent vânzări, auditor de mediu, manager de proiect. Şomerii care nu sunt din localitatea în care se vor ţine cursurile vor beneficia de subvenţii care să acopere cheltuielile legate de deplasarea la cursuri. Proiectul a fost lansat în aprilie 2014. „În acest moment suntem în etapa constituirii bazelor de date şi a grupului ţintă care va beneficia de serviciile prevăzute în proiect”, a precizat managerul de proiect Alexandra Anghel. Din grupul ţintă vor face parte atît şomeri tineri, cât şi şomeri de peste 45 de ani, rămaşi de curând fără un loc de muncă sau şomeri de lungă durată.