HomeSocial

Șomerii „au înghiţit” 16.838.184,65 de lei

Cel mai mare ajutor de şomaj plătit în 2013 în judeţul Neamţ a fost de 2.434 lei.

În 2013, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ a plătit ajutoare de şomaj în valoare de 16.838.184,65 de lei. Conform reprezentanţilor agenţiei, nu valoarea indemnizaţiei corespunzătoare ajutoarelor de şomaj a ridicat bugetul, ci numărul mare de indemnizaţi aflaţi în evidenţele agenţiei este răspunzător de bugetul „umflat”. Cea mai mare valoare a unui ajutor de şomaj plătit în Neamţ a fost în 2013 de 2.434 lei. Acest „şomer de lux” reprezintă, însă, o excepţie. Mai puţin de 30 de şomeri din judeţ au primit indemnizaţii mai mari de 1.000 de lei. Conform reprezentanţilor agenţiei, toate aceste persoane au studii superioare şi, în perioada în care au lucrat, au avut funcţii de conducere.

Potrivit legislaţiei, cuantumul indemnizaţiei de şomaj se calculează în funcţie de stagiul de cotizare, ţinându-se cont de 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. Aceste cote pot fi de 3% pentru persoanele care au contribuit cel puţin trei ani, 5% pentru cei care au contribuit cel puţin cinci ani la bugetul asigurărilor de şomaj, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani şi 10% pentru cei care au contribuit cel puţin 20 de ani. Totodată, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare se are în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.

La sfârşitul anului 2013, în judeţul Neamţ erau înregistraţi 12.768 de şomeri, din care 4.739 erau şomeri indemnizaţi. 4.216 dintre şomeri, din care 1.603 indemnizaţi, proveneau din zona Romanului.

Comentarii

WORDPRESS: 0