Restructurările de personal din domeniul bancar, precum și din cel al societăților de intermedieri financiare, au trimis șefi și bancheri în rândul șomerilor. Cea mai mare indemnizație de șomaj din județ este de 2.434 de lei. Cei mai bogați șomeri primesc indemnizații între 1.359 și 2.138 de lei.
Criza economică și-a pus amprenta în toate domeniile economiei nemțene, inclusiv în sectorul bancar și în cel al intermedierilor financiare. Odinioară angajați cu salarii de invidiat, șefi din aceste două domenii de activitate au intrat în rândul șomerilor, în acest an. Restructurările de personal au transformat șefi de temut în șomeri de rând. Salariile pe care aceștia le-au încasat de-a lungul timpului, însă, le-au oferit șansa de a încasa indemnizații de șomaj care depășesc salariul mediu net din județul Neamț.
„În luna octombrie, cea mai mare indemnizație de șomaj acordată în județul Neamț era de 2.434 de lei. Acesta este cel mai mare cuantum al indemnizațiilor de șomaj acordate până acum în județ”, a precizat Rodica Titela Popescu, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț. Printre cei mai bogați zece șomeri din județ se mai numără persoane care beneficiază de indemnizații de șomaj cuprinse între 1.359 și 2.138 de lei. „Aceste persoane sunt cu studii superioare și au avut funcții de conducere”, a mai explicat directorul AJOFM.
Numărul „șomerilor cu bani” este, însă, foarte mic, raporta la situația din acest moment, cînd în Neamț sunt 3.452 de șomeri îndemnizați. Pe lângă foști angajați ai băncilor și ai societăților de intermedieri financiare, în șomaj au mai ajuns și foști directori de firme. În total, în județ sunt 10.026 de persoane care își caută de muncă, fiind incluse în evidențele AJOFM. Rata șomajului în județ a crescut de la 4,72% – în octombrie, la 5,09% – la începutul lunii noiembrie. 2.502 dintre șomeri provin din sectorul privat.
Comentarii
In statistici nu figureaza cei care nu au loc de munca de foarte mult timp, sunt intretinuti de copii sau de parinti si nici nu se mai ostenesc sa se inregistreze statistic la AJOFM pentru ca nu foloseste la nimic…si nici nu „da bine „la imaginea infloritoare a judetului!
Aveti mare dreptate!Tampenia asta cu rata somajului a scazut/crescut vehiculata mereu la stiri ascunde realitatea crancena in care se afla tara. Ar trebui sa fie cifre absolute (cu micile erori de rigoare) , adica sa se precizeze numarul de angajati(la stat/privat) din totalul persoanelor apte de munca , eventual pe paliere de varsta.