Prima paginăActualitate

Soacra a pus detectivi pe urmele viitoarei mirese

Dimensiune text

În județul Neamț există 40 de detectivi particulari atestați. Printre serviciile prestate sînt și filaje pentru a urmări copii care au luat-o pe căi greșite sau viitori miri verificați de viitorii socri. Detectivii sînt solicitați de firmele care-și verifică angajații, de bănci sau de parteneri de afaceri. În județ se va deschide prima școală de detectivi particulari din Moldova.

 

Îi admirăm în filme, copiii visează să ajungă ca ei, dar, în realitate, știm prea puține lucruri din ceea ce fac. Este vorba despre detectivii particulari, ochii din umbră care reușesc să intre pe nevăzute și pe nesimțite în viața cuiva.

Meseria de detectiv particular a prins teren la noi în țară abia în urmă cu cîțiva ani. Cu toate acestea, momentan, în județul Neamț există 40 de detectivi particulari atestați de către Inspectoratul Județean de Poliție.
Este drept că nu toți care au acest atestat sînt activi, așa cum se întîmplă cu cei doi detectivi din Roman, dar există detectivi particulari care sînt solicitați pentru diverse probleme. Unul dintre aceștia este Nicolae Lambru, din Piatra-Neamț, care practică meseria de patru ani, de cînd a plecat dintr-un serviciu de informații, după 25 ani de muncă, și a înființat firma Total Investigation SRL. Așa cum era de așteptat, Nicolae Lambru nu este darnic în detalii despre ceea ce face, dar recunoște că a fi detectiv înseamnă a renunța la viața personală și la alte lucruri obișnuite pentru ceilalți. „Avînd in vedere specificul acestei meserii, acela de a lucra cu oameni și pentru oameni, în obținerea de informații, de cele mai multe ori vitale pentru persoana care a apelat la serviciile noastre, există foarte multe riscuri care nu pot fi eliminate în totalitate, indiferent cîte măsuri de protecție ai lua. Există și renunțări la viața personală, atunci cînd ai în derulare un caz și activitatea se desfășoară pe perioade mai mari de timp, cînd se desfășoară noaptea sau în alte localități din țară, sau chiar în străinătate. Totodată, pot spune că, în foarte multe situații, apar și dezavantaje, generate în special de faptul că această meserie este relativ nouă pe piața din România, iar beneficiarii acestor servicii nu sînt suficient documentați  cu privire la serviciile pe care le doresc, iar pe parcursul derularii activităților, solicită și alte servicii care, în general, nu pot fi acceptate deoarece nu se încadreaza în limitele prevederilor legale în domeniu„, explică Nicolae Lambru.

Avantajul de a fi detectiv este unul al muncii încununate de rezultate sau cel pecuniar, chiar dacă serviciile prestate nu sînt plătite la aceeași valoare ca în străinătate. Este de înțeles, așadar, că trebuie să planificați și bugetul dacă vreți să verificați fidelitatea partenerului de viață sau al celui din afaceri. „În general, înainte de a semna un contract, oferim consultanță clienților și stabilim împreună cu aceștia o strategie  pe care o vom aplica, ocazie cu care discutăm și condițiile financiare. De fiecare dată, clientul beneficiază de reduceri, fiindcă orice solicitare, indiferent de natura acesteia, presupune un volum foarte mare muncă, implicarea mai multor detectivi și a logisticii aferente, ceea ce ar însemna niște costuri greu de suportat de către client„, precizează Nicolae Lambru.

Citește și:   Peste 350 de șoferi amendați de polițiști din cauza vitezei, săptămâna trecută

 

Părinții pun detectivi pe urma copiilor

Chiar și în aceste condiții, detectivul Nicolae Lambru nu duce lipsă de solicitări. A prestat servicii în București, Cluj, Timișoara, Constanța, Iași și în alte multe localități din țară, dar și din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franța sau Israel.

Printre cei care apelează la noi sînt părinți care vor să  verifice stilul de viață al copiilor, cu privire la anturajul de factură infracțională, consumul de droguri sau alcool, adeziunea la secte. Mai sînt persoane care doresc să obțină informații pre și post matrimoniale, cum ar fi părinți ai viitorilor miri. De asemenea, avem contracte cu firme care vor să verifice personalul angajat, loialiatea și moralitatea viitorilor angajați, a viitorilor parteneri de afaceri cu privire la solvabilitate și antecedente comerciale, precum și cu unele societăți bancare, de asigurări sau de leasing care doresc să afle anumite date despre persoane aflate în diferite relații contractuale cu aceștia și care nu își respectă angajamentele„, mai spune Nicolae Lambru.

De altfel, cel mai dificil caz pe care l-a rezolvat a fost solicitarea unei societăți bancare cu privire la un colaborator. Detectivii au trebuit să identifice persoana care, între timp, își schimbase domiciliul din România și numele de familie, preluînd în fals o altă identitate. După o activitate laborioasă, într-o perioadă de timp care a depășit termenul stabilit inițial, detectivii au reușit identificarea reală a persoanei și a locației unde aceasta se afla.

 

Prima școală de detectivi particulari din Moldova

Rezultatele de pînă acum, cumulate cu potențialul pieței și cu pasiunea pe care o pune în ceea ce face, l-au determinat pe Nicolae Lambru să planifice deschiderea unei școli de detectivi particulari. Acolo, cei care vor să calce pe urmele lui Hercule Poirot vor învăța cum să folosească tehnicile specifice pentru a obține dovezile solicitate de clienți. Adică vor face supraveghere, filaj, investigații, verificări în teren, consultare de documente oficiale și vor învăța legislația necesară.

Acest proiect este ceva inedit pentru această zonă a țării, avînd în vedere faptul că meseria de detectiv particular nu este încă mediatizată și promovată. La această școală, persoane care vor dori să devină detectivi  vor obține pregătirea necesară. Se vor parcurge mai multe etape, evident  urmarea cursurilor și, ulterior, susținerea examenului pentru obținerea atestatutului de calificare profesională. Ulterior, persoanele care au promovat examenul vor susține un examen în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț și, dacă vor promova, vor obține atestatul de detectiv particular„, a precizat Nicolae Lambru.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0