„SISTEMUL DE RAPORTARE A INFECŢIILOR NOSOCOMIALE ESTE ÎNVECHIT”

HomeSocialSanatate

„SISTEMUL DE RAPORTARE A INFECŢIILOR NOSOCOMIALE ESTE ÎNVECHIT”

infectii2Ținând cont de situaţia creată de decesul copiilor din judeţul Argeş şi de criticile părinţilor şi ale opiniei publice că spitalele din România nu raportează infecţiile apărute în timpul spitalizării, informez opinia publică că în România sistemul de raportare a infecţiilor nosocomiale este învechit şi se desfăşoară în baza unui ordin de ministru din 2006 (OMS 916/2006), care permite raportarea doar a infecţiilor dovedite a fi contactate în spital.

În SUA şi în Europa s-au schimbat denumirile şi regulile, iar infecţiile nosocomiale au fost redenumite „Infecţii asociate serviciilor medicale” (HAIs – Healthcare Associated Infections), astfel încât orice infecţie apărută în spital trebuie raportată, fără a mai fi necesară dovada că infecţia a fost dobândită în timpul spitalizării.

Prin această schimbare de paradigmă, se lărgeşte considerabil aria de supraveghere pentru toate infecţiile din unităţile sanitare cu paturi şi permite autorităţilor medicale să investească fonduri suplimentare în sectoare sensibile din acest punct de vedere.

Având în vedere rezultatele tezei de doctorat pe care urmează să o susţin pe data de 20 mai 2016, atrag atenţia opiniei publice că România trebuie să se alinieze normelor CDC-ului american (Centers for Disease Control and Prevention) sau ECDC-ului European (The European Centre for Disease Prevention and Control ), în ceea ce priveşte raportarea infecţiilor asociate serviciilor medicale (HAIs), pentru a avea mai multe informaţii despre orice infecţie apărută în unităţile sanitare cu paturi şi pentru a preveni tragediile de tipul celor din Argeş.

În SUA s-au implementat noile strategii de raportare a infecţiilor din unităţile sanitare cu paturi încă din anul 1998, iar în Uniunea Europeană s-au făcut demersuri încă din anul 2000.

Prin aceste reglementări noi, responsabilii cu sănătatea publică din ţările dezvoltate au un mijloc statistic extrem de eficient în stabilirea zonelor cu risc şi pot lua măsuri eficiente în prevenirea infecţiilor apărute în unităţile medicale cu paturi.

Având în vedere că sistemul de raportare din România este depăşit, constatăm că tragediile sunt din ce în ce mai multe, în timp ce din statistici reiese că nu avem prea multe infecţii în spitale.

Propun redenumirea infecţiilor nosocomiale în „Infecţii Asociate Serviciilor Medicale” (IASM), echivalentul HAIs din limba engleză.

Dr. Filip Panait,
Doctorand în ştiinţe medicale      

Comentarii

WORDPRESS: 0