Sindicaliştii din învățământ vor salariile mărite cu o lună mai devreme

Dimensiune text

Sindicaliştii vor să întreprindă acţiuni de protest, pentru a primi creşterile salariale 15% de la 1 noiembrie, aşa cum au cerut la începutul negocierilor.

În urma negocierilor dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice şi sindicaliştii din învăţământ, desfăşurate luni, 12 octombrie, la Palatul Victoria, s-a convenit că salariile vor creşte cu 15% începând cu data de 1 decembrie.

Sindicaliştii au cerut o mărire de 15% de la 1 noiembrie, iar Guvernul era dispus să majoreze salariile doar cu 10%, de la data de 1 decembrie. „A fost acceptată solicitarea ca, după ce s-au acordat creşterile salariale de 10% pentru personalul didactic şi după ce s-a acordat 12% pentru personalul nedidactic în august, să se mai acorde în acest an, începând din decembrie, o creştere de 15% pentru tot personalul din învăţământ”, a spus ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu.

Ministrul Cîmpeanu a precizat ca efortul bugetar este de 1,7 miliarde de lei pe tot anul 2016. „Aceste creşteri nu le exclud pe cele din legea salarizării. Peste 300.000 de persoane vor beneficia de majorări”, a declarat ministrul Cîmpeanu. La negocieri au fost prezenţi, alături de ministrul Cîmpeanu, premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Salariile pe luna decembrie se vor plăti în luna ianuarie. „Majorarea cu 15% a salariilor în sistemul de învăţământ este un lucru bun, mai ales că de această creştere beneficiază tot personalul – didactic şi nedidactic. Suntem nemulţumiţi de data la care se face această majorare. Noi am cerut ca mărirea salariilor să aibă loc de la 1 noiembrie. Ca urmare, vom discuta cu membrii de sindicat şi vom vedea ce acţiuni de protest o să întreprindem, pentru ca salariaţii să poată primi salarii mărite de la 1 noiembrie, aşa cum am dorit noi”, a spus Gabriel Ploscă (foto), preşedintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ Neamţ.

Aceste creşteri salariale vor fi acordate prin ordonanţă de urgenţă, care va fi promovată în luna octombrie, dar se discută separat şi despre Legea salarizării în sectorul bugetar, în care eventualele creşteri salariale sunt separate de cele aprobate până acum.COMENTARII

WORDPRESS: 0