Prima paginăRoman

Simbolul Romanului așteaptă un semn „divin”: finanțarea

Dimensiune text

Clădirea Spitalului Vechi din Roman a intrat în conservare. Aflat în proprietatea Parohiei „Precista Mare”, imobilul este administrat de Centrul Eparhial din Roman, cel care va găsi și soluțiile de finanțare pentru reabilitarea clădirii.

 

Întocmirea unui proiect pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a imobilului și pentru atribuirea unei destinații cu caracter social a fost întîrziată. Mai întîi, de doi ani și jumătate de procese între Parohia „Precista Mare” și Fundația „Hanu Ancuței” – între care a existat un parteneriat, între 2007 și 2009 -, iar în prezent – de lipsa unor oportunități de finanțare.

Se fac demersuri pe lîngă diverse personalități pentru a se vedea pe ce linie de finanțare vom merge„, a declarat preotul Dan Alexandru Antoce, parohul Bisericii „Precista Mare” din Roman. Deși este în proprietatea Parohiei „Precista Mare”, imobilul se află în administrarea Centrului Eparhial din Roman, cel care va găsi și soluțiile de finanțare pentru reabilitarea clădirii. „Dată fiind amploarea lucrărilor, proiectul se va derula prin Centrul Eparhial din Roman„, a spus parohul Bisericii „Precista Mare”.

În privința stării imobilului, preotul Antoce ne liniștește. „Clădirea se află în stare de conservare. Nu există nici un risc de deteriorare a imobilului, pentru care s-au luat toate măsurile împotriva vandalizării. Acoperișul va fi reparat, pentru a evita infiltrațiile„, a precizat preotul Antoce.

 

Spitalul Vechi, ridicat în 1797, are nevoie de un proces de reabilitare complex pentru a putea fi redat comunității.
Chiar de la intrarea clădirii în patrimoniul parohiei, în 2011, preotul Dan Alexandru Antoce s-a gîndit la două proiecte privind destinația clădirii.
Un prim proiect se referea la amenajarea unui cămin de bătrîni și a unui așezămînt social pentru ajutorarea femeilor victime ale violenței domestice.
Un alt proiect luat în calcul viza înființarea unei clinici medicale destinate celor nevoiași.
Finanțarea acestui proiect, destinația lui și costurile de susținere după încheierea implementării proiectului sînt punctele principale pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului va trebui să le aibă în vedere înainte de a pune semnătura pe destinația clădirii. Altfel, trecerea imobilului cu valoare de patrimoniu în proprietatea bisericii ar putea fi sancționată de romașcani, care ar putea regreta parteneriatul între Biserica „Precista Mare” și Fundația „Hanu Ancuței”, de transformare a Spitalului Vechi în „Palatul Mușatinilor”, care să cuprindă un hotel de patru stele, restaurant, muzeu și centru social.

COMENTARII

WORDPRESS: 0