Silvicultori trimişi în judecată pentru că cereau „comision”

HomeActualitate

Silvicultori trimişi în judecată pentru că cereau „comision”

 

bani leiDupă aproape patru ani de cercetări, trei silvicultori au fost trimişi în judecată pentru luare de mită după ce i-au cerut reprezentantului unei societăţi comerciale din judeţul Neamţ să plătească un „comision” pentru o „recepţie facilă” a lucrărilor efectuate de aceasta. Lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie au realizat flagrantul.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor B.N., şef district în cadrul Ocolului Silvic Răducăneni, judeţul Iaşi, B.V., şef al Ocolului Silvic Răducăneni, judeţul Iaşi, şi G.M., inginer în cadrul Compartimentului de Cultură şi Refacere a Pădurilor al Ocolului Silvic Răducăneni, toţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Conform situaţiei de fapt reţinută în rechizitoriu – precizează reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie -, cei trei inculpaţi, având ca atribuţii de serviciu, printre altele, recepţia lucrărilor ce se desfăşurau în raza de competenţă, precum şi constatarea şi sancţionarea contravenţiilor constatate, în perioada martie-aprilie 2012 au condiţionat recepţia facilă şi formală a lucrărilor ce urmau să fie efectuate de o societate din judeţul Neamţ, în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu Direcţia Silvică Iaşi, de plata unui comision de 4%, reprezentând aproximativ 26.000 lei. Ulterior, această pretenţie a fost diminuată la 3%, reprezentând aproape 20.000 lei din sumele încasate de societate. Din această sumă au primit în total 6.652 lei.

Lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi au înregistrat, la data de 20.09.2012, denunţul penal formulat de Ş.C.C., reprezentant al societăţii în cauză, din conţinutul căruia rezulta că, în luna martie 2012, în urma câştigării unei licitaţii, a încheiat un contract în valoare totală de 664.446,56 lei, de prestări servicii cu Direcţia Silvică Iaşi, pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere a fondului forestier aflat în administrarea Ocolului Silvic Răducăneni, judeţul Iaşi. După aproximativ trei săptămâni de la încheierea contractului, B.V. şi B.N. i-au solicitat denunţătorului să le remită, iniţial 4%, iar ulterior 3% din contravaloarea fiecărei facturi emise şi încasate de către societatea pe care o reprezintă în relaţia contractuală, dându-i de înţeles că, în caz contrar, îi vor face probleme la recepţia lucrărilor de întreţinere efectuate.

Începând cu luna aprilie 2012 şi până la data formulării denunţului, Ş.C.C. a remis celor două persoane suma totală de 6.052 lei, reprezentând 3% din contravaloarea facturilor emise de societatea prestatoare de servicii.

Urmare a denunţului formulat, în ziua de 25.09.2012, lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi şi beneficiind de suportul tehnic al Departamentului de Informații și Protecție Internă, au organizat şi realizat acţiunea de prindere în flagrant, în timpul căreia B.N. a fost surprins în momentul primirii de la denunţător a sumei de 600 lei, reprezentând 3% din contravaloarea ultimei facturi emise, mai precizează reprezentanţii DGA.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0