HomeSocialSanatate

Și-au petrecut minivacanța din mai în laboratoarele de analize

Fondurile alocate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea analizelor medicale gratuite sunt spre epuizare.

Este abia începutul lunii, iar fondurile pe care laboratoarele de analize medicale le-au primit din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ au fost, în mare parte, epuizate. Încă din primele zile ale lunii, laboratoarele de analize medicale din judeţ au fost luate cu asalt de bolnavii care au obţinut de la medic bilete de trimitere pentru analize medicale. Costurile analizelor sunt destul de mari pentru buzunarul asiguratului, aşa încât oamenii s-au conformat la sistemul listelor şi aşteaptă câte o lună de zile până le vine rândul la investigaţiile gratuite. Din păcate, sunt şi analize foarte importante pe care Casa de Asigurări de Sănătate nu le decontează, pentru că nu sunt cuprinse în lista gratuităţilor.

La Roman, analize medicale gratuite pot fi efectuate fie la centrul medical Medirom, fie la laboratorul de analize al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Medirom primeşte, lunar, aproximativ 17.000 de lei pentru a efectua analize, în timp ce spitalul primeşte numai 12.000 de lei. Aceşti bani sunt mereu insuficienţi pentru a satisface nevoile populaţiei.

„Dacă au fost soluţionate problemele cu finanţarea spitalelor şi a farmaciilor, fondurile pentru analizele medicale reprezintă, în continuare, o situaţie dificilă. Banii find puţini, nu ajung decât pentru primele patru sau cinci zile ale lunii, aşa încât pacienţii care vin după terminarea lor sunt programaţi pentru luna următoare. Aşa se adună restanţe de la o lună la alta. Se încearcă să se rezolve această problemă, dar, momentan, nu se ştie când va avea loc o schimbare în acest sens”, a declarat juristul Radu Firăstrău, preşedintele-director al CAS Neamţ.

Cine doreşte să beneficieze de analize medicale gratuite trebuie să se prezinte, mai întâi, la medicul de familie, pentru a i se elibera un bilet de trimitere în acest sens. Cu acest bilet, pacientul se prezintă la laboratorul de analize unde, în limita fondurilor disponibile, poate beneficia de analize gratuite. „Aceştia sunt banii care ne vin de la Casa de Asigurări, noi nu avem de unde da mai mult. Cine nu prinde analizele într-o lună este programat pentru luna următoare”, a precizat medicul Cătălina Pălăncianu, manager al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0