HomeActualitate

Sfaturi pentru a cumpăra pâine bună

Calitatea produselor de panificaţie conforme este reglementată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

De la 15 ianuarie, produsele de panificaţie nu mai pot conţine coloranţi, cu excepţia E 150a-d – zaharuri şi melase caramelizate – la pâinea din malţ, conform ordinului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificaţie pe teritoriul României. Vlad Ciurea, comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ, oferă cetăţenilor sfaturi pentru a nu consuma produse de panificaţie neconforme.

În primul rând, cetăţenii nu trebuie să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să le afecteze sănătatea, şi să fie foarte atenţi la lista ingredientelor pe care le conţine un anumit produs de panificaţie. Apoi, ei trebuie să acorde atenţie la cumpărarea pâinii şi produselor de panificaţie şi să solicite vânzătorului să le arate produsele pentru aprecierea aspectului acestora. Trebuie refuzate produsele care prezintă aspect necorespunzător – produse arse, cu urma lipiturilor pe părţile laterale, insuficient coapte, cu partea care a fost în contact cu vatra sau cuptorul murdară, produse deformate, rupte, produse care prezintă urme ale contactului cu rozătoare etc. Cetăţenii trebuie să refuze pâinea şi produsele de panificaţie ce prezintă urme de mucegai, produsele pentru care au îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită.

La cumpărarea produselor alimentare, cetăţenii sunt sfătuiţi să solicite şi să păstreze bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea sau siguranţa unui produs. „Nu cumpăraţi pâine şi produse de panificaţie din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare”, afirmă Vlad Ciurea (foto), comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Sorina 10 ani ago

    „cetăţenii nu trebuie să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur”
    ei nu zau?

  • vasile 10 ani ago

    a vazut cineva o paine cu „lista de ingrediente ce le contine ” ?

  • Mosu Lica 10 ani ago

    Cumparatoru tre sa stie ce si cum e cu ,,comformu” ista ca dom VC (foto) nio zis clar si confuz (concis- bata-l …)care pane e ,,sigura” (a din mana!) si care ,,nesigura” (a din …raft!) Da, tot a de ,,casa” e mai gustoasa !!!