Prima paginăActualitate

Sfaturi de la jandarmi pentru iubitorii de munte

Dimensiune text

jand 2Jandarmeria Montană transmite turiştilor mai multe recomandări, în scopul evitării unor accidente nedorite şi pentru a fi în siguranţă, având în vedere faptul că, în perioada următoare, foarte multe persoane se vor afla în staţiuni montane şi pe trasee turistice de munte.

Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus, prognoza meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup. Informaţi jandarmii montani, salvamontiştii sau cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta.

Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu, nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi, din niciun motiv, nu rămâneţi în urma grupului. Nu consumaţi băuturi alcoolice, deoarece acestea diminuează capacitatea de efort. În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii, puteţi solicita ajutorul Jandarmeriei Montane, prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau direct la numărul de telefon 0233.230.391, specificând, pe cât posibil, datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate şi când s-a produs accidentul.

COMENTARII

WORDPRESS: 0