Prima paginăSocialReligie

Sfânta Maria este sărbătorită de romașcani de 500 de ani

Dimensiune text

Adormirea Maicii Domnului este considerată sărbătoarea întregului oraş. Pe locul pe care se află Biserica „Precista Mare” a fost ridicată, în secolul al XIV-lea, prima biserică având acest hram.

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc joi, 15 august, Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii. Maica Domnului şi-a acoperit taina mutării la cer cu aceeaşi smerenie care îi învăluie toată viaţa. Mutarea la cer a Maicii Domnului este asemeni unei întoarceri „acasă”, în împărăţia cerească a lui Dumnezeu.

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni. Sărbătoarea a început de miercuri după-amiază cu slujba vecerniei, unită cu litia şi prohodul Maicii Domnului. La Biserica „Precista Mare” din Roman, slujba a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, însoţit de un sobor de 40 de preoţi. Conform tradiţiei, aceştia au înconjurat biserica împreună cu credincioşii prezenţi la slujbă, în cântările specifice. Tot miercuri, credincioşii au adus flori pentru împodobirea baldachinului, unde este aşezată spre închinare icoana Maicii Domnului. „Baldachinul cu flori este realizat în semn de  recunoştinţă pentru Maica Domnului, ocrotitoarea Bisericii”, a spus părintele Dan Alexandru Antoce, parohul Bisericii „Precista Mare” din Roman.

Biserica „Precista Mare” îşi sărbătoreşte hramul

Pe locul pe care se află Biserica „Precista Mare” a fost ridicată, în secolul al XIV-lea, prima biserică destinată târgoveţilor acestor locuri. Bisericuţa din lemn, înconjurată de cimitir, a primit hramul sărbătorii de pe 15 august. În 1569, doamna Ruxandra Lăpuşneanu a ridicat o biserică din piatră, restaurată, apoi, în 1753, când i-a fost adăugată şi clopotniţa, iar voievodul Constantin Cehan Racoviţă a înzestrat-o cu mai multe odoare. Tot atunci s-au pus şi bazele unei bolniţe pentru călugări, dar şi pentru bolnavii săraci ai târgului. Biserica de astăzi este cea înălţată în 1826 de arhimandritul Gherasim Bucovineanul şi refăcută parţial în 1838. Ultimele restaurări au avut loc în 1989, când a fost reconsolidată şi înfrumuseţată cu pictura semnată de Dimitrie Bănică şi cu mobilier sculptat de artistul băcăuan Ioan Huţanu. Întreaga istorie a bisericii poate fi reconstituită din scenele pictate la intrarea în biserică. Având în vedere că cel dintâi hram al târgului Romanului a fost Adormirea Maicii Domnului, se poate spune că această sărbătoare este sărbătoarea întregului oraş.

Tradiţii populare de Sfânta Mare Mare Adormirea Maicii Domnului

Potrivit tradiţiei populare, sărbătoarea se mai numeşte Sfânta Maria Mare (sau Sântămaria Mare). Importanţa acestei sărbători este dată de preţuirea şi cultul deosebit de care se bucură Fecioara Maria în evlavia poporului român. Cu această ocazie, sunt organizate pelerinaje la mănăstiri, îndeosebi la cele ce poartă acest hram, începe un important sezon de nunţi, se deschid iarmaroacele şi târgurile de toamnă, se fac praznice pentru pomenirea morţilor. Perioada dintre Sfânta Maria Mare (15 august) şi Sfânta Maria Mică (8 septembrie) este considerată timpul optim pentru semănăturile de toamnă.

În Moldova, Sfânta Maria Mare este considerată „a morţilor”, fiind pomeniţi toţi ce au numele pornind de la cel al Preacuratei, şi doar la Sfânta Maria Mică sunt sărbătoriţi cei care poartă acest nume. În această zi este sărbătorită şi Ziua Marinei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0