ȘEZĂTOARE: „LECŢIA TRECUTULUI PENTRU VIITOR”

HomeSocialEducatie

ȘEZĂTOARE: „LECŢIA TRECUTULUI PENTRU VIITOR”

sezatoare 03La finele săptămânii trecute, Parohia „Sfântul Dimitrie” din Roman a fost gazda unui eveniment de suflet, „Lecţia trecutului pentru viitor”, desfăşurat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Calistrat Hogaş”, Şcoala Gimnazială „Carol I” – structură a Liceului Tehnologic „Vasile Sav” şi Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman. Au fost prezentate tradiţii autentice româneşti, dar şi exponate folosite de străbunicii noştri în gospodăriile rurale, expuse în Casa de prăznuire a bisericii gazdă.

Elevii celor trei instituţii de învăţământ partenere proiectului, îmbrăcaţi în port popular, au prezentat un program artistic, amintind de şezătoarea de altădată, cu datinile şi obiceiurile ei.
„În contextul «Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox», această manifestare este o lecţie a trecutului pentru viitor, un moment în care ne bucurăm de tezaurul lăsat nouă de strămoşii noştri, mai ales pentru cei tineri care, fascinaţi fiind de tehnologia ce ne înconjoară, s-au depărtat de valorile autentice româneşti. Copii îmbrăcaţi în port popular devin mesagerii românismului şi arată frumuseţea românului peste veacuri”, a mărturisit părintele protopop Dragoş Munteanu.

sezatoare-01-680x365„Cât de frumoşi sunt copiii noştri purtând mândrul port popular. Cât de frumos este românul prin obiceiurile şi datinile care străbat veacurile prin ia brodată cu dragoste, prin catrinţa înflorată. Tinerii gustă din plin din bucuria strămoşilor. Ne bucurăm că Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi, în special, Protopopiatul Roman, prin părintele protopop Dragoş Munteanu, aduc Școala şi Biserica în astfel de activităţi de suflet”, a declarat profesorul de religie Damian Vasilache, cadru didactic al Liceului Tehnologic „Vasile Sav”.

La sfârşitul activităţii, toţi participanţii au fost invitaţi de către părintele Vasile Strat, gazda evenimentului, în aşezământul social aflat în imediata apropiere a bisericii, unde, cu ajutorul enoriaşilor, a fost organizat un adevărat muzeu al tradiţiilor populare. Cei prezenţi au fost îndemnaţi să guste din delicioasele produse tradiţionale, care, cu siguranţă, le-au amintit de vatra bunicilor.

sezatoare 04

Comentarii

WORDPRESS: 0