HomeSocialEducatie

Șefii de promoţie ai absolvenţilor de gimnaziu din şcolile romaşcane

La multe din şcolile romaşcane, departajarea a fost extrem de dificilă. La câteva din şcoli au fost doi şefi de promoţie, cu aceeaşi medie.

Vineri, 13 iunie, este ultima zi de şcoală pentru elevii de clasa a VIII-a. Aceştia au la dispoziţie o săptămână pentru a se pregăti pentru evaluarea naţională, care începe luni, 23 iunie, importantă pentru admiterea la liceu care va urma. Vă prezentăm mai jos vârfurile generaţiei de absolvenţi de gimnaziu din 2013 de la şcolile din oraş. Ca o caracteristică remarcată la multe din şcolile romaşcane, departajarea a fost extrem de dificilă, dovadă că la câteva din şcoli au fost doi şefi de promoţie, cu aceeaşi medie.

10 pe linie din clasa I

Școala „Alexandru Ioan Cuza” a avut doi şefi de promoţie, doi colegi de clasă care au terminat clasa a VIII-a fără să aibă vreodată o medie de 9. Victor Stanciu şi Ana Maria Iamandi au fost într-o competiţie colegială. Lui i-a plăcut mai mult matematica, a fost prezent deja de două ori la faza naţională a olimpiadei de matematică, ea are o pasiune pentru limba română, lecturi şi limbi străine. „Nu e foarte simplu să iei doar note de 10, dar nici imposibil. Dacă vrei să înveţi şi îţi place să înveţi, se poate”, spune Victor Stanciu. Cei doi au toate şansele să fie colegi şi până la terminarea liceului, fiindcă amândoi îşi doresc să urmeze profilul matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. „Aştept cu nerăbdare experienţa de la liceu. Știu că profesorii vor fi mai exigenţi, dar sunt încrezătoare”, a spus Ana Maria Iamandi.

Tot doi şefi de promoţie şi tot cu media generală 10 pe cei patru ani de gimnaziu a avut şi Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”. Adrian Chihalău şi Daniel Voinea nu sunt nici pe departe nişte tocilari. Recunosc că petrec mare parte din zi în faţa calculatorului, a tabletei şi a altor noutăţi tehnologice de care sunt ataşaţi cei mai mulţi colegi de generaţie, dar joacă şi fotbal sau merg cu bicicleta. „Dintre toate disciplinele de la şcoală, îmi place istoria. Am fost fascinat de romani şi de civilizaţia romană încă din clasa a IV-a. Pentru viitor, am ales, însă, profilul matematică-informatică, pentru că îmi oferă o formare completă, pe mai multe domeni, astfel încât, la absolvirea liceului, îmi va fi mai uşor să mă decid”, spune Adrian Chihalău. „Ca să fii de 10 pe linie, nu trebuie să fii tocilar. Trebuie să fii foarte bine organizat, astfel încât timpul să-ţi ajungă pentru toate şi să vrei să înveţi. Dacă profesorii văd că vrei să înveţi, că nu împuşti doar notele, te ajută mult”, spune Daniel Voinea. Consideră că este foarte organizat, dovadă fiind faptul că, deşi face naveta de la Horia în fiecare zi, îi ajunge timpul pentru studiu, dar şi pentru un hobby ceva mai special, mai ales pentru băieţi, canto.

Handbal şi şcoală la superlativ

Cea mai bună elevă a promoţiei 2013 la Liceul cu Program Sportiv a fost desemnată Diana Onişoru, de la clasa a VIII-a B, componentă de bază a echipei de juniori III a liceului, recent întoarsă de la un turneu de handbal desfăşurat în Germania. „Școala şi sportul se pot împăca foarte bine, dacă îţi doreşti să faci acest lucru. Înseamnă, însă, foarte multă muncă, să fii elev la o şcoală sportivă e diferit de a fi elev la o şcoală obişnuită. Fără un program strict, fără multă muncă şi fără ambiţie, nu se poate”, spune Diana Onişoru, şefa de promoţie de la Liceul cu Program Sportiv. Face sport din clasa a IV-a şi îşi doreşte să continue studiile tot la Liceul cu Program Sportiv.

Două şefe de promoţie la „Roman-Vodă”

Două clase a VIII-a a avut Colegiul Naţional „Roman-Vodă” în 2013 şi două şefe de promoţie, două fete cu aceeaşi medie, 9,96, câte una din fiecare clasă: Diana Ioana Plai, de la clasa a VIII-a A, şi Maria Luiza Buciumanu, de la clasa a VIII-a B. „Când am aflat că sunt şefă de promoţie, m-am bucurat nespus că dorinţele şi ambiţiile mele încă din clasa a V-a au fost răsplătite pe măsură. Privind în urmă, pot spune că am muncit din greu, am învăţat mult, am avut norocul unor profesori minunaţi, care m-au călăuzit întotdeauna pe drumul cel bun şi m-au ajutat să lupt pentru idealul personal. Am stat mereu în preajma unor colegi adevăraţi, contagios de amuzanţi şi mereu într-o dispoziţie excelentă, şi am avut-o mereu alături pe draga noastră doamnă dirigintă”, a spus Maria Luiza Buciumanu. „A fost o mare bucurie să fiu desemnată şefă de promoţie. Am muncit mult, dar am avut mereu alături profesori care nu ne-au lăsat singuri pe acest drum, care ne-au învăţat lucruri de folos în viitor, nu doar pentru examen”, a spus Diana Plai.

Concurenţă mare la titlu la „Vasile Alecsandri”

Șefia de promoţie a fost mult disputată la Școala „Vasile Alecsandri”. În cele din urmă, titlul a fost acordat Lorenei Elena Păun, de la clasa a VIII-a A, cu media 9,98. Au urmat-o trei colegi, din clase diferite, care au avut toţi media 9,97. „Sunt onorată că mi-a revenit mie acest titlu. Nu mi-am propus să termin prima, doar am învăţat, aşa cum trebuie să înveţe un elev. Îmi place să învăţ şi îmi place foarte mult să citesc, pentru că doar aşa poţi descoperi lumea”, spune Lorena. Lorena este pasionată de chimie, pe care a descoperit-o în clasa a VII-a, şi, în acelaşi timp, de design vestimentar. Lorena ar vrea să devină medic. Până atunci, îşi doreşte să urmeze cursurile Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, la profilul ştiinţele naturii.

La Școala „Calistrat Hogaş”, onoarea de a fi desemnat şef de promoţie i-a revenit Andreei Luiza Husaru, de la clasa a VIII-a A, cu media 9,72. „Pentru mine, şcoala a fost un loc unde am fost sprijinită şi ajutată, pentru că, aici, în această şcoală, m-am simţit ca într-o familie unită. Sunt foarte mândră de mine şi de ceea ce am reuşit să realizez, cu ajutorul profesorilor, al domnului diriginte şi al conducerii şcolii, cărora le mulţumesc pentru că de aici, din prima zi de şcoală, a început formarea mea, ca om, în viaţă. Inima mea va rămâne mereu aici, unde mi-am construit caracterul şi de unde, acum, sunt gata să pornesc în următoarea etapă a vieţii mele. Am emoţii pentru viitor, dar şcoala m-a călit şi mi-a întărit caracterul”, a spus Andreea Luiza Husaru, la aflarea veştii că este cea mai bună elevă a promoţiei.

Comentarii

WORDPRESS: 1