Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că, zilele următoare, pînă duminică inclusiv, se întoarce gerul. Codul galben de ninsori și viscol nu mai este în vigoare, în schimb un nou cod galben de ger pune stăpînire pe județ, pentru următoarele cinci zile.
Marți, județul Neamț era în continuare afectat de ninsorile care au căzut în ultima perioadă. Mai multe drumuri erau blocate, numeroase școli au fost închise, iar romașcanii au înghețat de frig în case din cauza unei pene de curent care a ținut aproape două ore.
God galben de ger
Începînd de miercuri noaptea, de ora ora 2.00, și pînă duminică, 12 februarie, la ora 10.00, toată țara va fi afectată de ger. În toate regiunile, vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopților și al dimineților, astfel încît temperaturile minime se vor încadra, pe arii extinse, în general între -25 și -15 grade Celsius, iar cele maxime diurne vor fi negative.
DN 15D a fost deschis parțial circulației rutiere
Lipsa ninsorii în ultimele ore a făcut ca munca drumarilor să nu fie făcută în zadar. Astfel, tonsonul de drum DN15D dintre Roman și Negrești a fost redeschis circulației rutiere, pentru toate categoriile de autovehicule, marți dimineață, la ora 8.10. Autoritățile spuneau atunci că este o chestiune de ore pînă cînd și traseul Roman – Piatra Neamț va fi redat circulației.
În schimb, polițiștii romașcani au făcut filtre la ieșirea din Roman spre Bacău, pe drumul european E85. „Există restricții de trafic greu pe E85, adică nu pot circula spre Bacău autoturismele cu o masă mai mare de 7.5 tone. Drumul european este închis circulației rutiere dincolo de municipiul Bacău, drumul spre Brașov este închis, iar autoritățile din Bacău au spus că orașul este aproape blocat de autovehiculele care sînt staționate, pentru că nu pot merge mai departe„, a afirmat comisar șef Adrian Acozmei, șeful Poliției Rutiere Roman.
Autovehiculele cu o masă mai mare de 7,5 tone ai căror șoferi demonstrează cu acte că transportă marfă în localitățile care sînt poziționate pînă la intrarea în municipiul Bacău au fost lăsate de polițiști să treacă.
7.089 de elevi n-au fost nici marți la școală
Pentru 7.089 de elevi nemțeni, și ziua de marți a fost zi de vacanță. Au fost închise, în special din cauza drumurilor blocate de zăpadă, 21 de unități școlare cu personalitate juridică, care au totalizat 66 de structuri arondate. Conform raportului pe care Inspectoratul Școlar Județean Neamț l-a înaintat către Ministerul Educației, în zona Romanului nu s-au ținut marți ore la Școala Ruginoasa (190 de elevi afectați), Școala Bozieni (4 structuri, 437 de copii afectați), Școala Pîncești (2 structuri, 180 de copii afectați), Poienari (doar o structură deschisă, 140 de copii afectați), Școala Văleni (sînt închise structurile Văleni, Moreni, Munteni, 186 de copii afectați), Școala Bîra (toate cele patru structuri închise, 240 de copii afectați), Școala Boghicea (patru structuri închise, 381 de copii afectați), Școala Bălușești (7 unități închise, 580 de copii afectați), Școala Oniceni (6 structuri, 647 copii afectați), Liceul Tehnologic Valea Ursului, unde se învață doar la structura Chilii, după un orar special (718 copii afectați), Școala Bahna are închise două unități (445 copii afectați) și Școala cu clasele I-VIII Stănița și Școala cu clasele I-IV Veja (cu 225 copii afectați).
Pentru recuperarea cursurilor pierdute, fiecare școală va face un program special, pe care urmează a-l prezenta inspectoratului școlar. „Am primit deja de la cîteva unități școlare programul de recuperare a cursurilor. Recomandarea noastră este ca perioada de recuperare să fie aleasă în lunile aprilie, mai, cînd condițiile climatice sînt mai potrivite„, a spus inspectorul școlar general adjunct Vasile Munteanu.
Localități izolate de zăpadă
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț a informat, marți, că la nivelul județului Neamț erau în continuare cinci localități afectate din punct de vedere al comunicațiilor rutiere. Patru dintre localități – Făurei, Văleni, Bozieni, Mărgineni – sînt situate de-a lungul drumului național DN 15D, care rămîne închis circulației rutiere pe sectorul Roman – Piatra Neamț. La nivelul județului Neamț au fost afectate șapte căi de comunicații rutiere, DN 15D fiind blocat, iar E85 fiind deschis doar autoturismelor de capacitate mică. Pe patru drumuri județene au fost identificate tronsoane blocate parțial și se lucrează pentru deblocare. Astfel, sînt blocate DJ 157 H Bălușești – Itrinești, DJ 155 G Cîrligi – Bordea – Bodești, DJ 155 I Făurei – Prăjești și DJ 157A Talpa – David – Văleni, iar pe DJ 158 Siliștea – Moldoveni circulația este îngreunată.
Deszăpezire la foc continuu în satele Romanului
Deși ninsoarea a încetat de marți, autoritățile locale continuă să se lupte cu nămeții. În comuna Icușești, drumul Recea – Icușești și drumul Icușești – Bălușești, lung de 4,5 kilometri, este acoperit cu un strat de zăpadă de 1,5 metri grosime. „Pînă la desfundarea drumului Icușești – Bălușești, am făcut un drum pe cîmp, cu tractorul, spre localitățile învecinate – Cotu-Vameș, Horia și Ion Creangă – de unde oamenii ar putea fi preluați, în caz de urgență, de o ambulanță„, a declarat Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.
Munca autorităților este îngreunată de vîntul care spulberă zăpada strînsă pe marginea drumului. Cum autobuzele nu pot intra, toate cele șapte școli ale comunei, din satele Icușești, Bălușești, Spiridonești, Bătrînești, Tabăra, Rocna și Mesteacăn vor rămîne închise. „Apreciez că vor mai dura 2-3 zile pînă cînd vom degaja toate drumurile comunale„, a mai spus primarul comunei Icușești.
Drumul județean DJ 159 care traversează comuna Oniceni, continuă să fie închis. Cele mai afectate sate sînt Gorun, Poiana Humei și Pustieta, din care poziției lor în pantă fiind predispuse înzăpezirii. „Se pătrunde foarte greu în aceste sate. Zăpada este de aproximativ 50 de centimetri în comuna Oniceni. Cum microbuzul nu poate merge, școlile rămîn închise. Copiii nu pot merge pe jos 5-6 kilometri, mai ales că s-a instalat și gerul„, a spus Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.
Edilii comunei Boghicea lucrează de degajarea zăpezii din satele Boghicea, Slobozia, Nistria și Căușeni, după ce tronsonul de drum Boghicea – Bîra a fost deschis circulației, după o luptă cu nămeții care s-a încheiat luni seara, la orele 20.00. „Zăpada este, în unele locuri, de 1,5 metri. Lucrăm cu două utilaje și sperăm ca pînă mîine să terminăm de înlăturat zăpada de pe principalele drumuri comunale„, a spus marți Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.
Drumul județean 157 A (Dulcești – Văleni – Talpa) este închis de duminică, 5 februarie. Stratul mare de zăpadă, de 1,5 metri, se datorează faptului că drumul se află în cîmp, iar ninsoarea a fost însoțită de viscol. „Nu știu cu ce o să desfunde drumul județean 157 A, dar stratul de zăpadă a ajuns la 1,5 metri. Și pe drumurile comunale zăpada este mare, atingînd chiar 70 – 80 de centimetri. Pînă la degajarea drumului județean, școlile vor fi închise„, a precizat Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.
Acțiunile de intervenție sînt prioritizate
Din cauza căderilor mari de zăpadă, autoritățile locale au fost nevoite să prioritizeze solicitările localniclor. Edilii comunei Oniceni au intervenit cu operativitate în cazul salvării a două gravide. „Am desfundat drumul și, pentru ca să fie preluate de ambulanță, una dintre femei a fost dusă pînă la Stejaru, iar cealaltă pînă la Valea Ursului„, a spus Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.
Edilii comunelor au primit zeci de telefoane din partea sătenilor, pentru a se interveni pe ulițele lor. „Oamenii vor ca primăria să degajeze zăpada pînă la ultima casă. Noi am ierarhizat aceste solicitări și, după ce vom desfunda toate drumurile principale din comună, ne vom ocupa și de ulițe. Între priorități se numără și bătrînii singuri, cărora încercăm să le dăm o mînă de ajutor„, a spus Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
Edilii comunei Văleni fac toate eforturile pentru a înlătura zăpada de pe acoperișul caselor unor locuitori din satul Moreni (comuna Văleni), ocupat cu populație de etnie rromă. Sub greutatea zăpezii, acestea sînt pe punctul de a se prăbuși peste ei. „O parte din sătenii din satul Moreni stau în locuințe sărăcăcioase, cu folii de nailon în loc de geamuri. Acoperișul este gata să cedeze sub greutatea zăpezii. Oamenii mi-au cerut ajutorul pentru că se tem pentru viața copiilor lor„, a spus Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.
Primăria Săbăoani are trei porți deschise
Ninsorile abundente și viscolul au copleșit locuitorii comunei Săbăoani, obligați în ultimele două zile să se refugieze în case, la căldură. Singurul lucru bun care li s-a întîmplat, mai ales celor obligați prin natura intereselor presante să iasă ori să intre în comună, a fost acela că s-a putut circula pe toate cele trei drumuri de acces în comună, adevărate porți ale marii localități. „Am fost norocoși, și de data această, deoarece am avut propriul utilaj de deszăpezire, oameni destoinici și răbdători, săritori pentru binele comunității, dar și o bună organizare. Am stat de veghe două nopți, ne-au ajutat și cei de la firma Darcons, a domnului Romică Rotaru și am învins, și de data aceasta, vicisitudinile vremii„, a spus Valerica Dascălu, primarul comunei Săbăoani.
Ea a oferit garanții că localnicii nu suferă din cauza troienilor, fiecare uliță fiind desfundată, iar în școli și grădinițe este cald, ca urmare a sistemului centralizat de încălzire pe gaz metan, funcțional pe o astfel de vreme. „Ar fi rușinos pentru marea noastră comunitate să ne plîngem de milă că nu avem sau nu putem, ori că ne-a luat iarna pe nepregătite. Cum bine se spune, dacă faci sanie vara și mai ai și inimă față de semeni, nu sînt motive de îngrijorare. Buna funcționare a unei administrații ține de resurse, de oamenii pe care îi mobilizezi și de cei față de care ți-ai asumat obligații„, crede Valeria Dascălu.
Primarul comunei Săbăoani a luat măsuri ca luni și marți dimineața, la ora 6.00, localnicii dependenți de dializă să poată fi transportați, ambulanțele fiind dublate de un tractor cu remorcă, pentru situații de risc în care ar fi fost necesară tractarea.
Trenurile ajung cu întîrziere
În stația CFR Roman, trenurile au ajuns cu întîrziere și marți. Cu toate acestea, decalajul a fost mai mic decît luni, cînd trenurile au ajuns la Roman și cu 200 de minute mai tîrziu.
Marți dimineață, trenul care a venit de la Mărășești a ajuns cu o întîrziere de 120 de minute, din cauza condițiilor de trafic. Și trenul InterCity București – Suceava, care, în mod normal, ajunge în stația CFR Roman la ora 11.25, a avut o întîrziere de 100 de minute, din cauză că a rămas blocat mai mult timp între Focșani și Mărășești.
În ceea ce privește celelalte trenuri, acestea au avut întîrzieri de cinci pînă la 15 minute.
Probleme cu furnizarea energiei electrice
De probleme nu au scăpat nici romașcanii care au stat în case. Sute de romașcani au îndurat frigul în case marți seară, pentru aproximativ două ore. Începînd cu ora 17.40, o avarie la rețeaua de distribuție a energiei electrice a afectat alimentarea cu energie electrică la o parte a consumatorilor din zonele Păcii, Gloriei, Smirodava, Veronica Micle și Roman Mușat.
„Urmare a intervenției echipelor E.ON Moldova Distribuție, alimentarea cu energie electrică a fost reluată treptat, în aproximativ o oră și jumătate, pentru toți consumatorii afectați de incident. Regretăm disconfortul produs de această întrerupere și asigurăm consumatorii că echipele E.ON Moldova Distribuție intervin cu promptitudine ori de cîte ori există astfel de situații, astfel încît alimentarea cu energie electrică să fie reluată în cel mai scurt timp posibil„, a afirmat Sorin Munteanu, purtătorul de cuvînt al companiei E.ON Moldova Distribuție.
Comentarii