Se lansează candidații la alegerile locale

Judecătorul Cristina Marazliu este președintele Biroului Electoral Județean. Vineri, toți președinții circumscripțiilor electorale și locțiitorii acestora vor fi instruiți pentru a primi candidaturile. Depunerea candidaturilor se face pînă la 1 mai.

 

 

Conform calendarului alegerilor locale care se organizează pe 10 iunie 2012, a fost desemnat președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Neamț. Acest lucru trebuia să se întîmple pe data de 15 aprilie, dar, datorită Paștelui ortodox, data desemnării președintelui BEJ a fost devansată cu trei zile. Astfel, vineri, 12 aprilie, judecătorul Cristina Marazliu, președintele secției penale din cadrul Tribunalului Neamț, a fost desemnată președintele Biroului Electoral Județean Neamț. Locțiitorul președintelui BEJ a fost desemnat, în aceeași zi, în persoana judecătorului  Iulian Mitrofan, din cadrul secției penale a Tribunalului Neamț.

Următoarea activitate din calendarul alegerilor locale se va desfășura vineri, cînd președinții și locțiitorii președinților circumscripțiilor electorale vor fi instruiți cu privire la activitățile din perioada imediat următoare. Instruirea de vineri, 20 aprilie, va pune accent mai ales pe primirea candidaturilor din partea independenților  sau a candidaților  desemnați de partidele și alianțele politice pentru funcțiile de consilieri locali, primari, consilieri județeni și președinte al Consiliului Județean.

Calendarul alegerilor cuprinde, în total, 88 de pași, și a început pe data de 27 martie. Pe 30 aprilie se vor prezenta listele electorale permanente, completate de Serviciul Județean de Evidență Informatizată a Persoanelor. Pînă pe data de 1 mai se vor depune candidaturile la BEJ. Timp de o săptămînă se vor putea face modificări în cadrul candidaturilor depuse, iar după data de 8 mai, candidaturile anunțate la BEJ vor rămîne definitive.

Pe data de 10 mai se va stabili, prin tragere la sorți, ordinea de aparație pe buletinele de vor a candidaților pentru consiliul local, pentru primărie și pentru consiliul județean. Tot în această zi se vor stabili, la nivelul fiecărei administrații locale, locurile speciale pentru afișajul electoral. Pe 11 mai va debuta, oficial, campania electorală pentru alegerile locale organizate pe  10 iunie. Campania electorală se va încheia pe 9 iunie, la ora 7.00. Pe data de 31 mai se vor tipări buletinele de vot, buletine care vor fi folosite duminică, 10 iunie, pentru alegerea consilierilor locali, a celor județeni, pentru desemnarea primarilor și a președintelui consiliului județean.

Începînd cu acest an, alegerea primarului se va face într-un singur tur de scrutin, indiferent de procentul de participare la vot.


COMENTARII

WORDPRESS: 0