HomeRoman

Se înalță troița de la Biserica „Sfînții Voievozi”

Realizarea troiței monument va fi dublată de restaurarea soclului lăcașului de cult și de amenajarea unui parc.

 

 

Biserica „Sfinții Voievozi” din Roman, situată în centrul orașului, cunoscută sub numele de Biserica Domnească a intrat în reabilitare. „Vom realiza o intervenție la soclul de piatră al Bisericii «Sfinții Voievozi». Această lucrare de restaurare este necesară, deoarece intervențiile de pînă acum s-au făcut neprofesionist„, a spus inginerul Eugen Borș, directorul SC Conbas SRL Roman.

Reabilitarea vechiului lăcaș de închinăciune va însemna și montarea de ferestre la lăcașul de cult. Lîngă biserică se construiește o troiță. Monumentul va fi amplasat între biserică și blocul alăturat și este format dintr-o cruce lîngă care vor sta busturile celor doi ctitori ai bisericii – Ștefan Tomșa Voievod și Vasile Cantacuzino. Cele două personalități sînt reprezentate în genunchi, arătînd înspre ctitoria lor. Proiectul presupune ca, pentru construcția acestui ansamblu, să se elimine gardul împrejmuitor.

Inițiatorii acestui proiect – Vasile Balcan, Ioan Țarălungă și Sorin Tudor – au motivat că ridicarea acestei troițe are drept scop cinstirea patriotismului și implicarea înaintașilor în soluționarea unor probleme de interes național. Monumentul se vrea a fi un punct de atracție pentru romașcani, un loc de desfășurare a evenimentelor religioase, culturale și de marcare a principalelor momente din istoria neamului.

În viziunea inițiatorilor, dar și a arhitecților, curtea bisericii va fi transformată într-un parc unde vor fi amenjate alei și bănci.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul arhitecților Dorin Alexievici (Iași) și Elena Magdalena Huțanu (Roman). Lucrările vor fi realizate de SC Conbas SRL Roman, SC Rumcom Proiect SRL Iași și SC Piticariu-Art & Stile SRL Iași. Conform contractului, lucrările vor fi încheiate pe 10 octombrie 2013.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Trebuie sa manince si ei o piine!

  • Vlad 10 ani ago

    E un lucru imbucurator sa vezi ca sunt persoane care isi aduc aminte de mosii si stramosii nostri!

    Sa vedem unde vor construi troita, ca nu prea e loc acolo.