HomeRoman

Scuar modern în fața Hotelului Roman

Joi seară, autoritățile locale au inaugurat, în prezența a zeci de romașcani, noul scuar din fața Hotelului Roman, ale cărui lucrări de amenajare au costat aproximativ 950.000 de lei, fiind realizate în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), proiect în valoare totală de peste șase milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional – Axa 1 – „Dezvoltare Urbană”.

 

Pe fundația fostei „fîntîni albastre” din fața Hotelului a fost amenajată o alta, cu mai multe jeturi distincte de apă. De jur împrejurul fîntînii s-au conturat spații verzi, s-au plantat arbori și s-a montat mobilier stradal nou. Proiectul nou al scuarului a fost realizat de o echipă de arhitecți din București. De reabilitarea și modernizarea zonei Scuar Hotel s-au ocupat firmele Bacor Prodcom Roman și Romurban SRL Roman.
Acest moment reprezintă încheierea lucrărilor din a doua parte a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană. Prima parte a lucrărilor a constat în montarea celor 20 de camere de supraveghere video în zona de est a orașului după ce, din bugetul local, am asigurat monitorizarea părții de vest a municipiului cu astfel de camere video conectate la dispeceratul Poliției Locale, cu scopul de a urmări activitățile, ordinea, disciplina și curățenia din municipiu. Acum ne aflăm la momentul modernizării unei zone cu suprafața de aproximativ 1.500 metri pătrați, prin montarea de pavaj, instalații electrice noi, precum și amenajarea acestui scuar. Lucrările, care au fost realizate în decursul a zece luni, sper să reprezinte un motiv de bucurie pentru romașcani„, a afirmat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Edilul a menționat că modernizarea scuarului din zona Hotelului Roman a presupus și transformarea sa într-o oază de verdeață, completată de o fîntînă, construită după modelul celei existente în Piața Sfatului din Brașov, dar și de un monument dedicat cărturarului Miron Costin. „Fîntîna o are ca model pe cea care funcționează în Piața Sfatului, din Brașov. În plus, piațeta a fost înnobilată și cu un monument dedicat cronicarului Miron Costin și care respectă îndeaproape trăsăturile și caracteristicile primului monument care a existat în această piațetă. De-a lungul timpului, în această zonă au fost amplasate trei monumente – basorelieful lui Miron Costin și al cărții, bustul lui Miron Costin, apoi un monument stilizat înfățișîndu-l pe cărturar. Acum ne întoarcem la tradiție, la monumentul inițial, acela care reprezintă într-adevăr prima operă de artă care a fost aici în Piața Gîdelui, unde a fost decapitat marele cronicar. Mulțumesc preotului paroh de la Biserica «Miron Costin», care ne-a pus la dispoziție acele componente ale monumentului inițial. Pe baza acestor componente am putut reface monumentul la Arad, acolo unde s-a realizat și reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare, amplasată acum la poarta de intrare a municipiului. Mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect, atît celor doi constructori din Roman care au realizat noua piațetă – SC Bacor și SC Rom Construct Urban – cît și colegilor Dan Ioniță, Ovidiu Bojescu, Vasile Munteanu, Vasile Mocanu și Irina Ilie, o întreagă echipă care a contribuit la realizarea unei piațete care să fie dragă romașcanilor, dar care să aibă și un design modern și european. Cred că am reușit să oferim romașcanilor un loc frumos, deschis, care asigură o imagine plăcută. Rugăm romașcanii să păstreze în bune condiții această investiție. Dorim să realizăm lucrări noi în Roman, în fiecare an, nu doar să reparăm ceea ce s-a realizat deja. Cred că romașcanii sînt de bună credință și că vor sesiza cazurile care nu au legătură cu simțul civic. Astfel, împreună, vom avea cu toții orașul frumos pe care ni-l dorim„, a mai spus Laurențiu Dan Leoreanu.

Primarul a mai anunțat care vor fi noile investiții ce vor fi inaugurate în perioada următoare la Roman. Reabilitarea a zece străzi se va încheia în scurt timp, alte zece străzi vor fi reabilitate pe parcursul verii, iar alte zece – începînd din toamnă. Lucrările de amenajare a Pietonalului Ștefan cel Mare și a piațetei „Precista Mare” se vor încheia în această vară, iar reabilitarea Bibliotecii Municipale a început deja. „Cred că Romanul trece prin puternice transformări care vor contribui la îmbunătățirea aspectului său. Deja Romanul se transformă, înscriindu-se definitiv pe o traiectorie a dezvoltării„, a apreciat edilul.

Comentarii

WORDPRESS: 0