HomeSocialEducatie

Școlile trebuie să caute motive de sărbătoare

Conducerea Inspectoratului Școlar a recomandat directorilor de şcoli să caute prilejuri de a organiza manifestări de genul „Zilele şcolii” sau „Porţi deschise”.

În fiecare an şcolar, toate unităţile şcolare au obligaţia de a organiza, măcar o dată, festivităţi şi evenimente de genul „Porţi deschise” sau „Zilele şcolii”. Conducerea Inspectoratului Școlar le-a recomandat directorilor să caute, în istoria fiecărui aşezământ, date de referinţă pentru activitatea instituţiei sau personalităţi a căror evocare să poată fi momentul central în jurul căruia să se construiască o sărbătoare a şcolii, care, cu timpul, să devină o tradiţie. Dacă nu există documente clare care să ateste începuturile unei unităţi de învăţământ, sfinţii patroni ai şcolii sau date din viaţa unor personalităţi – care, la un moment sau altul al vieţii sau carierei, au făcut parte din viaţa şcolii respective – pot constitui opţiuni demne de luat în seamă. „Recomandarea are drept scop implementarea conceptului de cultură organizaţională. Este de dorit ca fiecare unitate şcolară să-şi construiască un eveniment propriu, astfel încât, participând la acesta, elevii să fie conştienţi că aparţin unei anumite instituţii şi, în acelaşi timp, să le dezvolte sentimentul de mândrie de a fi parte a unei anumite entităţi. Fiecare şcoală, mai veche sau mai nouă, are ceva particular, are aspecte care pot fi exploatate în acest sens. Nu toate şcolile au, ca şi Colegiul Naţional «Roman-Vodă» o dată de naştere, care este sărbătorită an de an într-o frumoasă tradiţie. Dar există patroni spirituali ai şcolii, care pot fi sărbătoriţi odată cu sărbătoarea şcolii. Le-am recomandat directorilor să revadă istoria unităţii pe care o conduc, să aibă în vedere înfiinţarea unui muzeu, chiar dacă sunt şcoli relativ noi, este imposibil să nu existe personalităţi care să fi avut legătură cu şcoala. De asemenea, introducerea unei uniforme a şcolii, festivităţi de predare a ştafetei la sfârşitul anului şcolar sau de sărbătorire a absolvenţilor pot reprezenta momente care sunt unice pentru cei implicaţi şi care diferenţiază şcolile una de alta. Ca şi într-o familie, este nevoie de astfel de momente de bucurie, de sărbătoare, care unesc colectivele, care îi motivează pe elevi. Ține de fiecare director în parte, de fiecare colectiv, cum ştie să se organizeze”, a spus inspectorul şcolar general Viorel Stan.

Comentarii

WORDPRESS: 6
 • victor 8 ani ago

  cel mai mult ne vom bucura de existenta ta dezastruoasa !

 • parinte 8 ani ago

  Un motiv ar fi rezultatele dezastruoase la testarea nationala !Ce scoli sunt acelea cu 10-12 elevi inscrisi,dar doar 4-5 vin zilnic la scoala?Scolile(clasele) acestea trebuie desfiintate ,iar copiii transportati cu microbuzele la scolile cele mai apropiate.Cata risipa pe salariile profesorilor ,pe celelalte cheltuieli,ca sa afli ca totul este in zadar!!Domnule ispector general,doar la sarbatori te gandesti ,dar la o treaba serioasa ,nu!!

 • Primăria Ruginoasa 8 ani ago

  Îmi plac recomandările domnului inspector general al ISJ Neamţ, dar mai mult mi-ar fi plăcut să vadă dacă la Ruginoasa, conducerea Şcolii ştie de existenţa unui 1 Iunie – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A COPILULUI.
  La astfel de evenimente nici măcar nu participă, ce să-I cerem să organizeze. Dacă nu e aducător de profit, nu se implică. Pentru ea ar fi fost mai benefic organizarea unei excursii la care elevii să pună bănuţi, şi din suma strânsă să beneficieze de vre-o mică partidă de shoping.
  Ce să cunoască domnişoara director de Nicolae Apostol – personalitate remarcantă pentru comuna Ruginoasa şi unitatea şcolară? E prea mult !
  Dacă ar recunoaşte de câte ori alimentează în numele şcolii motorină de la o staţie peco din apropiere.
  Dacă ar şti domnişoara director că e esenţială colaborarea cu autoritatea locală în rezolvarea tuturor problemelor existenţiale concrete, nu triplarea unor facturi cu lemne culese de pe pârâu şi aduse ca lemne pentru centralele termice pe combustibil solid, centrale moderne, dacă ar face demersurile necesare pentru recuperarea unor sume şi a unui chitanţier “evaporat”, dacă ar scoate un post de muncitor la concurs pentru curăţenie şi celelalte treburi de gospodărire, fără a aştepta o mică “atenţie” din partea acestora.
  Cred că cerem prea mult, unor astfel de manageri de unităţi şcolare care, mai presus de orice, îşi văd interesele lor personale şi nu cele ale instituţiei pe care ar trebui să o conducă.

 • carcotas 8 ani ago

  Ce sa sarbatoreasca directoarele ? ca au luat examenele cu copiute si acum sunt ,,doamna directoare,,e jenant ce propuneti pentru unele doamne care se regasesc printre aceste randuri.

 • ILIE 8 ani ago

  Promovati oameni competenti,nu politic! Cei competenti se chinuie prin vagaune………….!

 • carcotas 8 ani ago

  Mai sunt astfel de domnisoare director ca cea de la Ruginoasa , dar asta e cine poate …oase roade sau cine stie