HomeSocialEducatie

Școlile din comunele sărace rămân fără elevi și profesori

Cadrele didactice refuză naveta foarte grea şi costisitoare. Transportul elevilor și încălzirea școlilor sunt alte probleme ale comunităților rurale.

Dintre problemele învăţământului nemţean din acest an, cap de afiş rămân lipsa microbuzelor şcolare, a banilor pentru naveta dascălilor şi pentru combustibilul necesar încălzirii şcolilor. Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, există încă unităţi de învăţământ care nu au microbuze şcolare sau care au, dar sunt foarte vechi şi nu mai prezintă siguranţă. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a aprobat, în acest an, distribuirea a 38 de microbuze şcolare: 16 în perioada iulie – septembrie şi 22 în perioada octombrie – decembrie. În zona Roman, doar comuna Boghicea a primit, în această vară, microbuz şcolar. Celelalte comune sunt pe lista de aşteptare a MEN. „Transportul copiilor din cele şapte sate ale comunei spre cele două şcoli gimnaziale – Icuşeşti şi Băluşeşti – s-a făcut până acum cu un operator de transport, pentru că nu avem microbuz şcolar. Avem o datorie către acest operator încă din anul şcolar trecut, în valoare de 35.000 de lei. În aceste condiţii, nu ştiu în ce măsură va mai dori să transporte elevii începând din 15 septembrie”, a precizat Leonard Oprea, primarul comunei Icuşeşti. Pentru ca elevii din localitatea Mesteacăn să ajungă la Școala Gimnazială din Băluşeşti, ei trebuie să parcurgă zilnic zece kilometri dus – întors. La fel şi cei din Bătrâneşti, pentru a ajunge la Școala Gimnazială din Icuşeşti.

Nici elevii din comuna Bîra nu au microbuz. „Am făcut numeroase adrese către Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ pentru a ni se distribui un mijloc de transport pentru elevi. Copiii au folosit mijlocul de transport în comun pentru a ajunge la şcoală”, a spus profesoara Mariana Tăbâltoc, directorul Școlii Gimnaziale „Antonie Mureşianu” din localitatea Bîra.

Microbuzul şcolar din comuna Bahna se numără printre primele mijloace de transport distribuite de MEN. „Este greu să menţii în stare de funcţionare un microbuz şcolar care parcurge zeci de kilometri pe zi pentru a aduce copiii din şapte sate la Școala Gimnazială din Bahna. Sperăm să primim în acest an un nou microbuz, pentru că avem mare nevoie”, a precizat Liviu Cristian Ploşniţă, primarul comunei Bahna.

Un singur microbuz şcolar deserveşte toate cele 11 sate ale comunei Oniceni. „Iarna, în zonele unde microbuzul nu poate urca, copiii se adună într-un punct de unde sunt preluaţi de microbuzul şcolar”, a explicat profesorul Dan Vîntu, directorul Școlii Gimnaziale din Oniceni.

Din lipsă de fonduri, multe şcoli nu au asigurat tot necesarul de combustibil pentru anul şcolar 2014 – 2015. „Nu avem toată suma pentru achiziţionarea de combustibil solid. Numai o rectificare de buget ne poate ajuta pentru a rezolva această problemă”, a spus primarul Leonard Oprea.

Începând din anul 2009, dascălilor din comuna Bîra nu li s-a mai plătit transportul. Bani pentru navetă nu sunt nici pentru cadrele didactice din comuna Oniceni. „Naveta dascălilor nu s-a mai plătit de anul trecut, din luna noiembrie. Acest lucru conduce la refuzul dascălilor de a mai lucra în comună. Dascălii au început activitatea la 1 septembrie. În prima zi, au venit, prin repartiţie, cadre didactice din localităţi îndepărtate, din Ceahlău, Buruieneşti, Rediu, dar au refuzat să rămână. Refuzul dascălilor de a lua un post în acest sat este oarecum justificat. Ei ar trebui să-şi găsească o gazdă pentru a putea lucra în comună, ceea ce ar însemna o cheltuială în plus. Posturile sunt refuzate şi de cei care ar putea face zilnic naveta. Motivul este că trebuie să parcurgă şi opt kilometri pe jos de la centrul comunei până la şcoală. Iarna nu se poate ajunge, de exemplu, în Poiana Humei, nici cu maşină de teren. În condiţiile în care pentru traseul Roman – Oniceni trebuie să scoată peste 200 de lei pentru a ajunge la şcoală, este de înţeles de ce refuză un post în această zonă. Avem nevoie de învăţători, educatori şi profesori. Dacă vrem rezultate, nu putem angaja pe oricine”, a spus directorul Școlii Gimnaziale din Oniceni.

Decontarea cheltuielilor cu naveta dascălilor este reglementată prin Legea nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare. Neplata transportului dascălilor a rămas, în multe comune, o problemă care provoacă în fiecare an numeroase conflicte între şcoli şi primării, unele duse şi în instanţă.

Comentarii

WORDPRESS: 0