HomeEducatie

Școala „Otilia Cazimir” din Cotu Vameș sărbătorește 119 ani de la nașterea poetei

La manifestările de marți, 12 februarie, vor participa reprezentanți ai ISJ Neamț, ai Casei Pogor din Iași, autorități locale din comuna Horia, profesori și elevi.

 

 

Poeta Otilia Cazimir (12 februarie 1894 – 8 iunie 1964) va fi sărbătorită, la 119 ani de la naștere, marți, 12 februarie, în satul natal Cotu Vameș, din comuna Horia. „În fiecare an, pe data de 12 februarie, școala noastră o aniversează pe poeta Otilia Cazimir. Ca un omagiu adus scriitoarei, școala din Cotu Vameș îi poartă numele din 1994, când s-a sărbătorit centenarul nașterii Otiliei Cazimir. Marcăm evenimentul printr-o nouă ediție a concursului național de creație literară și artistică «Otilia Cazimir – poeta sufletelor simple», folosind opera poetei drept punte a prieteniei între școli. Avem în program o manifestare artistică susținută de elevi și vom lansa broșura cu lucrările câștigătoare de la ediția precedentă a concursului de creație„, a spus profesoara Maria Palade, directorul Școlii „Otilia Cazimir” din Cotu Vameș.

Otilia Cazimir

Otilia Cazimir

La eveniment sunt așteptați inspectori școlari ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, poeta, scriitoarea și pictorița Violeta Lăcătușu, muzeografi de la Casa Pogor din Iași, bibliotecari de la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman, directori de unități de învățământ din Roman și comunele arondate, reprezentanți ai autorităților locale din Horia, dascăli, elevi și părinți. Invitații vor vorbi, în biblioteca școlii, despre viața și opera poetei Otilia Cazimir, iar elevii vor susține un program artistic alături de cei de la Școala Cordun. Manifestarea va fi un prilej pentru elevii câștigători ai concursului național de creație să fie premiați. „Ne dorim să promovăm poezia Otiliei Cazimir în rândul elevilor și, de aceea, premianții concursului național de creație vor primi, pentru strădania lor, cărți cu versuri ale poetei„, a spus directorul școlii din Cotu Vameș.

 

155 de ani de la înființarea primei școli din satul Cotu Vameș

 

De la înființarea primei școli din satul Cotu Vameș se împlinesc 155 de ani. Prefectul Romanului de la acea vreme, Gheorghe Vucenic, considera că este „de prisos o școală sătească” și că ridicarea unei școli în satul Cotu Vameș nu se justifica. În ciuda prejudecăților, școala din satul Cotu Vameș s-a construit. Clădirea a fost finalizată și dată în folosință în 1859. Numărul mic de elevi, între 10-15, a determinat autoritățile să construiască o clădire formată dintr-o singură sală de clasă, o bucătărie și locuința învățătorului. Primul dascăl al școlii a fost Vasile Focșa, absolvent al Seminarului de la Socola, Iași, care s-a confruntat chiar de la început cu greutățile vremii. „Într-un raport înaintat Ministrului, la 19 noiembrie 1862, el a arătat că școala, neavând lemne, îngrijitor, lumânări și, fiind nereparată, școlarii n-o frecventează. Pentru a o ține cât de cât în stare de funcționare, a cumpărat din banii lui un stânjen și jumătate de lemne cu 150 de lei, a dat pentru reparațiile cele mai urgente 117 lei și a plătit un îngrijitor, timp de șapte luni, cu suma de 210 lei, din banii lui„, se scrie în monografia satului Cotu Vameș. Datorită acestei stări de fapt, învățătorul Focșa renunță, în 1864, la școală în favoarea preoției.

Învățătorul Focșa a fost urmat la catedră de Gheorghe Gavrilescu, tatăl Alexandrei Gavrilescu, nimeni alta decât poeta Otilia Cazimir. Creșterea numărului de copii și a interesului pentru școală, de la începutul secolului al XX-lea, a presupus înființarea a încă două posturi, pentru învățătorii Ion și Natalia Popazu. Aceștia au profesat în casa „Răileanu”, aproape de actuala școală veche a satului. Lucrările la clădirea nouă de școală au început în 1910 și s-au finalizat în 1915. Noua școală era destinată băieților și cuprindea patru săli de clasă, cancelarie, curtea aferentă și locuința directorului. În localul vechi al școlii s-a înființat Școala de fete, sub conducerea învățătoarei Maria Avramescu. Între 1927-1928, Școala de fete a fost desființată, iar elevele au trecut la Școala „Mare”. Școala din satul Cotu Vameș a trecut, în perioada interbelică, de la nivelul de patru clase la cel de șapte, iar după cel de-al doilea război mondial a fost introdus învățământul de opt clase. Dacă, în anul 1978, de exemplu, în școală învățau 681 de elevi, în 16 săli de clasă, în prezent sunt aproape 300 de preșcolari și elevi în trei corpuri de școală. Printre elevii Școlii „Otilia Cazimir” s-a numărat și profesorul universitar Constantin Cloșcă, cel care a realizat monografia satului Cotu Vameș.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Vladimir 9 ani ago

    Foarte bine ca s-a facut si un scurt istoric al scolii din Cotu Vames. Multora dintre cititori , printre care si subsemnatului , i-au fost de real folos , asa putine date cate au fost.