HomeEducatie

Școala „Calistrat Hogaş”, la 55 de ani de la înființare

Elevii şi cadrele didactice ale acestui lăcaş de cultură şi educaţie sărbătoresc 55 de ani de la înfiinţarea şcolii. Alături de oficialităţi locale şi judeţene, la eveniment vor participa foşti dascăli ai şcolii care şi-a pus amprenta asupra viitorului a zeci de generaţii de elevi. În semn de recunoştinţă, directorul unităţii de învăţământ va oferi dascălilor şi colaboratorilor şcolii diplome de excelenţă şi plachete. 

Școala Gimnazială „Calistrat Hogaş”, situată în Cartierul Muncitoresc, îmbracă joi, 9 aprilie, straie de sărbătoare. Elevii şi cadrele didactice ale unităţii de învăţământ vor celebra 55 de ani de la înfiinţare. O şcoală relativ tânără, în comparaţie cu altele care au adunat în zidurile clădirilor de două sau trei ori mai multă istorie, dar „nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa”, după cum spunea regele Ferdinand I.

Luminiţa Boloca, directorul Şcolii Gimnaziale "Calistrat Hogaş"

Luminiţa Boloca, directorul Şcolii Gimnaziale „Calistrat Hogaş”

Manifestările dedicate acestui eveniment se adresează, în primul rând, comunităţii, dar şi celor care, pe parcursul a peste o jumătate de veac, au sprijinit unitatea şcolară prin activitate didactică, voluntariat, promovarea imaginii şcolii, susţinerea în implementarea proiectelor şi finanţarea unor programe. Este al treilea an consecutiv când conducerea Școlii „Calistrat Hogaş” marchează acest eveniment. Nu întâmplător în luna aprilie, deoarece patronul spiritual al şcolii, prozatorul Calistrat Hogaş (1847 – 1917), o personalitate definitiv fixată în tabloul istoric al judeţului Neamţ, s-a născut pe 19 aprilie.

La eveniment sunt aşteptaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, inspectori şcolari din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ, preoţi de la bisericile „Fericitul Ieremia” şi „Sfântul Dumitru”, preotul Cătălin Creţu, care activează la Centrului de zi „Episcop Melchisedec”, ce funcţionează în cadrul şcolii, foştii directori ai şcolii – Ana Rusu, Dumitru Vartolaş şi Mircea Cojocaru -, cadre didactice ce au activat în cadrul Școlii nr. 8, cum s-a numit până de curând, și care au deschis porţile spre cultură copiilor, trezindu-le interesul pentru cunoaştere. Vor fi rememorate fapte, oameni, realizări care ilustrează eforturile tuturor celor care s-au implicat în viaţa şcolii. Foştii dascăli se vor reîntâlni în cancelarie şi vor vizita sălile de clasă în care au petrecut ani buni din viaţă pentru a forma oameni şi caractere.

„Tot ce am învăţat în această şcoală a fost bază pentru studiile pe care le-am făcut mai departe. De aceea, am dorit să mulţumim cadrelor didactice care au fost alături multor generaţii de elevi ai şcolii”, a spus profesor Luminiţa Boloca, directorul Şcolii Gimnaziale „Calistrat Hogaş”, fost elev al unităţii de învăţământ.

„Marcăm, în acest an, 55 de ani de la înfiinţare. Şcoala noastră a crescut constant, în spiritul unor valori pe care încercăm să le păstrăm. An de an, ne străduim să învăţăm împreună, elevi şi profesori, unii de la alţii, ce înseamnă cunoaşterea. Este o zi specială, în care privim cu respect şi recunoştinţă la dascălii şcolii noastre, pentru că înţelepciunea, sentimentele şi aspiraţiile lor îşi găsesc continuitate în fiecare din noi. Ca un arc peste timp, la ceas aniversar, cinstim memoria tuturor celor care şi-au desfăşurat activitatea în şcoala noastră”, a spus profesor Luminiţa Boloca.

În semn de preţuire pentru oamenii şcolii care, de-a lungul anilor, au pregătit pentru viaţă generaţii de elevi, unii dintre ei reveniţi în şcoala în care au învăţat în postura de cadre didactice, directorul unităţii de învăţământ va oferi acestora diplome şi plachete.

Şcoala „Calistrat Hogaş” a „crescut” an de an în rezultate şcolare.

Şcoala „Calistrat Hogaş” a fost înfiinţată la 1 februarie 1954, când funcţionau patru clase pentru elevii din Cartierul „Republicii”. Neavând o locaţie proprie, şcoala a funcţionat în case şi în sediul căminului cultural. În anul 1959, devine şcoală de 7 ani, iar un an mai târziu a fost construită actuala clădire. Până în anul 1990, pe lângă cursurile gimnaziale a fost organizată şi prima treaptă de liceu. Înainte de 1990, Şcoala nr. 8 avea 1.500 de elevi, care învăţau în 42 de clase, în schimburi.

După ’90, în şcoală s-au organizat numai cursuri gimnaziale. Numărul elevilor a început să scadă, ca în toate unităţile de învăţământ din ţară. În prezent, Şcoala „Calistrat Hogaş” numără 500 de preşcolari şi elevi – patru clase de preşcolari, 10 clase de nivel primar şi opt clase de gimnaziu – şi dispune de 36 de cadre didactice. Cu un colectiv de dascăli pregătiţi şi dăruiţi profesiei, şcoala a reuşit, în ciuda multor obstacole şi greutăţi pe care unii oameni şi vremuri le pun, să se remarce, în ultimii ani, prin rezultate şcolare deosebite. Școala s-a bucurat întotdeauna de sprijinul Primăriei Roman. De-a lungul anilor, s-au făcut numeroase investiţii în şcoală, pentru a crea condiţii optime de studiu şi elevilor din această parte a oraşului.

Comentarii

WORDPRESS: 0