Prima paginăActualitate

Sclavie de bunăvoie în Italia

Dimensiune text

Sute de femei din zona Romanului lucrează ca badante în Italia. Potrivit datelor oficiale, în Peninsulă lucrează, cu carte de muncă, în acest domeniu, 146.000 de românce. Multe dintre acestea sînt tratate pur și simplu ca niște sclavi.

 

Și-au lăsat în urmă familia și copiii pentru o viață mai bună. Au ales să plece la muncă în Italia, visînd să se poată întoarce într-o zi acasă cu un cîștig decent și cu capul sus. Ajunse în Peninsulă, pentru multe femei din zona Romanului visul s-a năruit odată ce au acceptat să lucreze ca badante, adică să îngrijească bătrîni. Fie că au muncit „la fix”, adică tot timpul și l-au petrecut la locul de muncă, fie că au muncit la oră, treptat, aceste femei s-au transformat în sclavi albi și tăcuți, de teama de a nu-și pierde locul de muncă.

 

Visul italian transformat în dramă

Presa din Italia scrie că, potrivit datelor publicate de Instituto Nazionale de la Previdenza Sociale – instituție similară Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă -, dintr-un total de 738.000 de angajați străini în domeniul asistenței la domiciliu, 145.767 sînt români. Potrivit aceluiași Institut, numărul celor care lucrează ca badante, baby-sitter sau menajere (așa numiții „lavoratori domestici”) a crescut cu 8,37 procente în primele șase luni ale anului. Menajerele și bonele nu lucrează doar în familiile italienilor. Potrivit aceluiași raport, există 3.393 de angajatori chinezi, 3.154 de marocani, 2.240 de francezi, 1.929 indieni și 1.692 de elvețieni. Aceste date se referă numai la badantele care lucrează legal, cu carte de muncă, însă numărul lor este mult mai mare, întrucît există mii de alte femei care lucrează la negru, pentru că angajatorii preferă să nu plătească taxele la stat.

Poveștile femeilor care au ales să îngrijească bătrînii Italiei ascund, însă, de multe ori, adevărate drame. Bani puțini, agresiuni fizice și verbale, lipsa familiei și muncă istovitoare. „Am întîlnit, atît în Italia, cît și la noi în țară, foarte multe femei care lucrează ca badante. Am stat de vorbă cu ele și mi-au povestit despre umilințele pe care le îndură în ceea ce fac. În primul rînd, principala problemă este violența fizică și verbală a bătrînilor pe care îi au în grijă. Nu au timp de odihnă, pentru că bătrînii, nu neapărat din necesitate, vor tot timpul cîte ceva. La acestea se adaugă și presiunea familiei, în cazul unor femei care lucrează «la fix». O femeie mi-a povestit că familia unde stătea o obliga să spele podeaua întregii case în genunchi, doar cu o cîrpă, de trei-patru ori pe zi. Unele chiar au fugit de la locul de muncă, pentru că nu au îndurat umilințele. Apoi, se pune problema salarizării, care este foarte slabă„, spune părintele Alois Moraru, parohul biserici „Fericitul Ieremia Valahul”, din Roman.

La aceste probleme se adaugă lipsa orelor libere și faptul că nu au timp să se îngrijească de propria sănătate. „În realitate, numărul badantelor este mult mai mare, pentru că multe femei preferă să lucreze la negru. Cele care lucrează legal au posibilitatea ca, în cazul în care li se încalcă anumite drepturi, să reclame acest lucru la sindicatele de profil. De cele mai multe ori nu o fac, pentru că sînt conștiente că a doua zi nu vor mai avea loc de muncă. Practic, multe dintre ele sînt transformate și tratate ca niște simpli sclavi„, a mai spus părintele Alois Moraru.

COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • fachirul 9 ani

  Situatia asta este datorita faptului ca politicienii nostri de la Iliescu, Constantinescu, Nastase, Basescu and comp.au distrus economia romaneasca, iar bietii oameni nu mai au unde lucra…”Subminarea economiei nationale?…” Parca, pentru asta a fost ucis Ceausescu pe timpul caruia au aparut o sumedienie de locuri de munca pentru tot prostul, fabrici, uzine etc.Romanul simplu – care n-a facut afaceri cu statul, isi risca viata , familia , sanatatea etc.si pleaca la babe ca sclav. Fac munca pe care n-o fac italienii, cu alte cuvinte. Rusine, domnilor politicieni, pentru solutiile gasite in cei 22 de ani de democratie… Si mai aveti curajul sa apareti public zilnic , la TV, presa sau in fata electoratului…Acelasi mesaj e si pentru politicienii romascani.

 • cos 9 ani

  Oare cine este de vina ca pleaca Romanii din tara lor???? ….

 • Andrei 9 ani

  Sclavii nu erau platiti. Asa ca nu sunt sclavi.

 • HA! 9 ani

  De ce nu vorbiti si de partea cealalta?? atata timp cat esti o persoana buna, si stii cu sa vb sa te comporti si cum sa te impui este normal sa iti fie bine. daca nu stii cum sa iti ceri drepturile, te duci la ghici sau te lasi calcat in picioare toti te vor desconsidera. Marea greseala e ca multe femei pleaca in nestiinta, lucru care cmplica foarte mult situatia. toata lumea stie care sunt riscurile muncii la negru iar cei care acuza pe altii pentru greselile lor nu vor fi niciodata bineveniti. Si spun asta, scriind de la ~postul fix~ adica casa unde lucreaza mama mea, si va pot spune ca am in dreapta o doamna in varsa foate respectuoasa si o mama care munceste cu constiinta impacata, o mama extraordinara care niciodata nu sa lasat calcata inn picioare. asa ca nu mai plangeti pentru cei care nu merita respec, mai degraba indreptatii spre lucrurile pe care ar trebui sa le faca corect. legal. modest.

 • gogu 9 ani

  Cine le obliga sa accepte sa fie tratate ca sclavele? N-au facut carte in Romania, au vrut bani multi facuti in Italia? Sa suporte consecintele sau sa plece, e ca intr-o casnicie: nu-ti mai e bine, divortezi. Deci, nu vad de ce le-am plange de mila. Problema e alta: copiii lor, care primesc banii lunar acasa, fara sa vada cat si cum se munceste in Italia pentru acei bani, ajung sa creada ca Italia este tara unde au sanse de afirmare, sanse sa castige bine… si nici unul din ei nu vrea sa priceapa ca nici o alta tara nu va primi strainii cu bratele deschise, mai ales in perioade de criza economica. Mai scurt – mamele, sclave in Italia, copiii – generatii de retarzi fara sprijinul familiei si fara educatie…

 • cetateanul romascan 9 ani

  Romania este tara politicienilor nostri,indiferent de culoarea politica si de traseismul urmat din mare interes personal.Romania,tara cu cea mai mare coruptie ,incepand de la presedinte pana la cel mai marunt functionar ,care este platit de la buget sa-ti elibereze o anume hartie.Romania,este tara in care vrei sa muncesti ,dar nu ai unde decat daca esti tratat ca un cos de nevoi zilnice .Iar unii au plecat in alte tari ca macar acolo sunt platit mai bine.Sa nu exageram ,dar sclavii nu primeau nimic pentru munca lor,ori vad ca cei plecati tot si-au realizat cate ceva…Ei ,prin ce au muncit ,au schimbat fata tarii,prin casele cochete ,chiar daca unele sunt prea mari si facute ca sa dea bine.Raul ireparabil,care iese la iveala mai tarziu ,este ca si-au sacrificat copiii ramasi sa stea toata ziua cu ochii si urechile in telefon si calculator ,iar batranii parinti au avut o grija in plus ori au fost lasati de izbeliste.Oricum se pot scrie biblioteci intregi despre drama celor plecati,dar si despre realizarile unora ,care au reusit.Ce spune acest articol de ziar e doar un praf de nisip din desert sau ca o picatura de apa din ocean.

 • dinu bogdan 9 ani

  Domnule Emil Pal mi se pare ca abordezi putin deplasat tema spalatului la cur in italia. Aceste femei care lucreaza in afara poate sunt speranta unor familii cat de cat salvate , credeti ca femeile care au ramas in orasul Roman au mai multe sanse pe criza asta?
  Daca tot incercati sa cautati subiecte legate de asa zisul spalat la cur in Italia mai bine faceti o statistica si vedeti cate din ele sau intors in tara cu probleme psihice datorita muncii care o presteaza. Salariul unei badante in italia oscileaza intre 500 si 950 euro si 65% din femeile care lucreaza ca badante lucreaza la negru. Din procentul de 65% care lucreaza cu asa zise acte in regula nu cred ca vor ajunge sa ia o pensie dupa acesti ani pierduti nici macar 30% datorita faptului ca cine lea facut contractele a declarat ca persoana respectiva lucreaza 4 ore pe zi(jumate de norma ) sau ca este platita cu 500 euro pe luna . Cei drept situatia persoanelor care presteaza o asemenea munca esta tragica dar nu cred ca e mai tragica decat cea care au avuto in Romania.