Prima paginăEconomie

Schimbare de strategie în vânzarea vilelor din cartierul „Roxana”

Dimensiune text

roxana02Cartierul „Roxana” are 12 vile, din care doar trei au fost vândute. Piraeus Bank, instituţia de credit de la care omul de afaceri romaşcan Liviu Irimia s-a împrumutat pentru a construi, nu a reuşit să vândă cele nouă vile neocupate. Investitorul romaşcan vrea să schimbe faţa vilelor nevândute şi să scoată la vânzare apartamentele din vile.

În anul 2005, pe vremea boom-ului economic românesc, romaşcanul Liviu Irimia începea un proiect îndrăzneţ, o premieră în judeţul Neamţ, şi anume construirea unui cartier de vile pe strada Profesor Dumitru Mărtinaş (fostă Dezrobirii) din Roman, situat la limita dintre municipiul Roman şi comuna Cordun. Cartierul „Roxana”, cum a fost numit, cuprindea 12 vile, pe care omul de afaceri s-a angajat să le predea beneficiarilor la cheie, oameni cu dare de mână care doreau să se mute în casă nouă, fără a pierde timpul cu ridicarea construcţiei. Afacerea imobiliară părea una de succes şi a stârnit invidia concurenţei la acea vreme. În scurtă vreme, însă, afacerea s-a aflat într-o cădere liberă. Doar trei vile din cele 12 au fost vândute, iar nouă vile aşteaptă şi acum, după mai bine de şapte ani, un proprietar. Pentru a recupera banii împrumutaţi, instituţia de creditare la care a apelat l-a executat silit pe Liviu Irimia, punând în vânzare vilele rămase goale. Cu toate acestea, clienţii nu s-au arătat.

roxana03Cartier de vile de peste două milioane de euro

Conform proiectului, locatarii cartierului „Roxana” trebuiau să dispună de o zonă de agrement întinsă pe câteva sute de metri pătraţi de teren, cu piscină, loc de joacă pentru copii şi o zonă verde pentru cei care vor să se recreeze. Locuinţele, amenajate în regim de parter şi etajul I, cu o suprafaţă desfăşurată de 230 metri pătraţi fiecare, amplasate pe un lot de teren de 1.027 de metri pătraţi, trebuiau să aibă pază specializată, accesul în zonă putându-se face doar pe bază de cartelă. Investitorul s-a limitat, din cauza crizei, să finalizeze doar vilele, lăsând amenajările să mai aştepte. Fiecare vilă are la parter o baie de serviciu, dotată cu duş, chiuvetă şi toaletă, un dormitor, o bucătărie şi un living. Din living se permite ieşirea pe o terasă spaţioasă. Casa scării este placată cu gresie, balustradele sunt făcute din lemn, în ton cu cele de la balcoane. La etajul I, trei dormitoare sunt dispuse de o parte şi de alta a holului, din care se poate ieşi într-un balcon sau pe o terasă. Fiecare vilă are propria sursă de apă şi reţea de canalizare. Investiţia a costat peste două milioane de euro.

Romaşcanii care doreau să cumpere o locuinţă în cartierul de vile trebuiau să contribuie cu un avans de 30% din valoarea lucrărilor, iar restul banilor să-i plătească timp de cinci ani, în rate sau în baza unui credit ipotecar.

Liviu Irimia nu a găsit clienţi pentru vilele construite, iar Piraeus Bank, instituţia de credit de la care omul de afaceri romaşcan s-a împrumutat cu câteva sute de mii de franci elveţieni s-a dovedit de neînduplecat când omul de afaceri nu a mai putut plăti împrumutul.

roxana04Apartamentele din vile sunt scoase la vânzare

Din cele 12 vile ale cartierului „Roxana”, doar trei au proprietari. Vila nr. 4 a fost cea care a adus primii bani investitorului romaşcan, 120.000 de euro.

Liviu Irimia a investit şi în zona turistică a ţării, la Buşteni, dar spune că proiectul de la Roman nu este o cauză pierdută, chiar dacă vilele scoase la licitaţie de bancă nu au fost încă vândute. „Intenţionez să fac izolaţii la vilele nevândute şi să aduc o schimbare la aspectul exterior. Vilele dispun de câte două apartamente generoase. Clienţii care nu-şi permit să cumpere o vilă pot achiziţiona un apartament şi, totodată, terenul aferent, adică jumătate din suprafaţa de teren care a fost atribuită vilei. Cei interesaţi pot achiziţiona un apartament cu 50.000 de euro şi o vilă cu 80.000 de euro”, a spus Liviu Irimia.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Ics 7 ani

  Imobiliare, din nou….
  Preturile vehiculate sunt cel putin umflate. Constructia unei case la rosu te duce in 100-130 eur/mp.Cu tot cu finisaje se invarte pe la 250eur/mp cu materiale din categ, medie.
  Deci, cine dispune de 50.000 eur ar fi nebun sa-si cumpere apartament intr-o paraseala de la Roxana, cand in banii astia cumpara teren, isi face casa, o mobileaza si poate se mai bucura si de-o vacanta…